Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «radiografia»

Cerca el terme al Termcat

1 de 21 de 21 termes 

radiografia f.

En el dossier d'aquesta setmana, un jove periodista ha viatjat a Islàndia i ha fet un retrat humà, polític i sociològic dels seus habitants, i una *radiografia* de com l'any 2008 els feliços islandesos es van despertar envoltats de deutes provocats per l'

Presència - 20/1/2012

radiografia f.

La Vanguardia ha fet una sorprenent *radiografia* dels consellers que estan pel pacte, els pragmàtics, que són tots, encapçalats per Germà Gordó, amb les úniques excepcions dels romàntics de l'Estat propi: Homs, Rigau i Mascarell.

El triangle - 19/4/2013

radiografia f.

L'organització, que presideix Emilio Botín, va presentar ahir dos informes amb què pretén fer una *radiografia* de l'ocupació entre la població jove.

La Vanguardia - 3/5/2013

radiografia f.

*Radiografia* del cinema a Espanya: produccions petites, èxit escàs.

La Vanguardia - 25/2/2014

radiografia f.

A la *radiografia* destaca el cas de Catalunya: té les universitats més cares de tot el país. El preu mitjà d'un curs és de 2.011 euros, mentre que a Madrid se situa en els 1.819 euros.

La Vanguardia - 28/2/2014

radiografia f.

La idea era fer una *radiografia* d’Espanya durant una nit d’estiu.

El Periódico (català) - 16/6/2015

radiografia f.

Les ponències van servir per aprofundir i aprendre sobre els temes plantejats, fer una *radiografia* de la situació actual i començar a plantejar possibles solucions que el municipi haurà d'estudiar, debatre, acordar i posar a la pràctica.

Celobert - 1/12/2015

radiografia f.

[...], però que mai ha arrencat i que donaria una *radiografia* real de les necessitats dels centres, a més de saber, per fi, si existeixen 323 arxius a Catalunya, o no; [...].

El País - 1/3/2016

radiografia f.

La *radiografia* d'una gran crisi.

La Vanguardia - 1/3/2016

radiografia f.

Vista aquesta *radiografia*, que el govern municipal ha titllat de preocupant, Colau ha instat la Generalitat i l'Estat a prendre mesures per frenar una nova bombolla i que modifiquin la legislació sobre arrendaments urbans.

Diari ARA - 3/3/2016

radiografia f.

Però el més transcendent és que va permetre fer una *radiografia* de l’Espanya política i de les demandes de Catalunya com cap altre.

La Vanguardia - 3/3/2016

radiografia f.

Segons ha explicat el PSC badaloní la intenció és poder realitzar una *radiografia* actual de la situació política de la ciutat i poder valorar quina opinió tenen els veïns de Badalona.

El Tot Badalona - 18/3/2016

radiografia f.

Rosa Coscolla i Marta Poll, responsables de l’informe, van justificar que és difícil fer una *radiografia* detallada de la salut mental dels nens i joves perquè només hi ha dades parcials, disperses i sense homogeneïtzar.

La Vanguardia - 10/6/2016

radiografia f.

La *radiografia* de l'incivisme a Barcelona s'està agreujant d'una manera molt preocupant ---continua dient el regidor popular---, perquè la impunitat dels incívics és absoluta.

La Vanguardia - 6/8/2016

radiografia f.

Potser hi havia portades de senyoretes despullades venent cireres però la radiografia mostrava un cinema expressionista de Nosferatu de pernil ibèric.

Diari ARA - 27/10/2016

radiografiar v. tr

Èpoques, cultures, temes i gent molt diferent han estat *radiografiats* per la mirada sàvia d'aquest veterà director, un dels grans del cinema francès encara en actiu.

Avui - 10/3/2011

radiografiar v. tr

Van convertir el collage en una imatge armada i sediciosa amb la qual *van radiografiar* les misèries i les grandeses d'una societat canviant en la qual es jugava una partida a mort entre les forces del progrés i les posicions immobilistes que, tot i que

Presència - 20/1/2012

radiografiar v. tr

Elisabet Alguacil, en nom del Casal, *radiografia* la situació.

Diari ARA - 18/2/2012

radiografiar v. tr

L’escriptora Care Santos *radiografia* per al ‘Rar’ l’estat actual de la literatura juvenil.

Diari ARA - 21/2/2016

radiografiar v. tr

Pep Guardiola havia *radiografiat* els perills del Mainz.

Avui - 3/3/2016

radiografiar v. tr

I, significatiu, el seu aniversari li serveix per *radiografiar* la francesa de 50 anys.

La Vanguardia - 17/11/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa