Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «zika»

Cerca el terme al Termcat

1 de 13 de 13 termes 

zika m.

I els EUA han recomanat a les dones embarassades que no viatgin als països afectats perquè se sospita que el *zika* és el culpable de l’augment de casos de microcefàlia registrats entre nounats.

La Vanguardia - 20/1/2016

zika m.

L’Organització Panamericana de Salut (OPS) va alertar ahir que el virus *zika*, que es transmet per la picada del mosquit Aedes aegypti, té com a conseqüència de pitjor gravetat l’afectació del fetus de les embarassades.

El Periódico (català) - 20/1/2016

zika m.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) ha confirmat l'aparició de dos casos importats de *zika*, una malaltia tropical que provoca malestar general, erupcions cutànies, febre i dolor articular.

El País - 22/1/2016

zika m.

Dues dones que van tornar a finals de desembre a Barcelona des de Veneçuela i Colòmbia són els primers casos de *zika* detectats a Catalunya.

La Vanguardia - 23/1/2016

zika m.

A finals de novembre, després d'una alta incidència de la microcefàlia en alguns Estats del Brasil, on també es va produir un augment del nombre de casos de *zika*, el Ministeri de Salut va confirmar la relació entre ambdues malalties.

El País - 23/1/2016

zika m.

L’explosió de casos del *zika* s’ha produït enmig de la pitjor crisi econòmica del Brasil en 50 anys i a menys de 200 dies per a l’inici dels Jocs Olímpics a Rio de Janeiro.

El Periódico (català) - 31/1/2016

zika m.

Com passa sempre que un nou virus causa la seva primera gran epidèmia, en aquests moments hi ha més preguntes que respostes sobre el *zika*.

La Vanguardia - 5/2/2016

zika m.

Quatre homes i tres dones que van contreure la malaltia en zones d'Amèrica Llatina on el *zika* és endèmic.

El País - 10/2/2016

zika m.

Per tant, les activitats fonamentals de prevenció passen per controlar les poblacions d’aquest insecte”, afirma el Ministeri de Sanitat en un comunicat en el qual informa del pro­tocol d’actuació contra el *zika* aprovat ahir.

La Vanguardia - 11/2/2016

zika m.

L'únic grup d'especial risc davant del *zika* és el de les dones embarassades perquè, encara que no hi ha evidències científiques clares, els científics associen aquesta malaltia en les gestants amb l'augment d'alteracions neurològiques (microcefàlia i sí

El País - 15/2/2016

zika m.

Amb això sumen un total de nou casos de *zika* a Catalunya, dels 23 confirmats a tot Espanya.

La Vanguardia - 16/2/2016

zika m.

Tot i que la malaltia es presenta com una grip lleu en la majoria dels casos, els experts han donat la veu d'alarma davant de la possible vinculació del *zika* amb casos de microcefàlia en fetus de mares infectades.

El País - 1/3/2016

zika m.

El Ministeri de Sanitat va confirmar ahir el tercer cas de *zika* en una dona embarassada, aquesta vegada a Madrid, que s’afegeix a les dues gestants de Catalunya.

La Vanguardia - 1/3/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa