Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «f»

501 de 554 de 554 termes 

frontista adj. [+]

Un to *frontista* que el PP preveu que Mariano Rajoy mantingui en els seus discursos durant la celebració de la sessió d'investidura, tot i que ho aprofitarà a més a més per intentar evidenciar la necessitat de rubricar un pacte a tres, però presidit per

El Periódico (català) - 1/3/2016

frontman m. [+]

Projecte de Tom Barman, *frontman* dels belgues deus, i el productor CJ Bolland.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

frontolateral adj.

En el sinistre, que s'està investigant, s'hi han vist implicats un tot terreny amb matrícula andorrana i un turisme de matrícula espanyola, que han patit una col·lisió *frontolateral*.

El Periódico (català) - 23/1/2016

fructícola adj. [+]

La duana de Girona seguirà obrint els dissabtes després de les queixes del sector *fructícola*.

Bon dia - 15/6/2013

fruiter m.

Aquest taller gratuït que proposem consisteix en un monogràfic en què cada participant aprendrà a fer un recipient que pot servir de test, *fruiter*, safata, pantalla de llum.

Presència - 19/5/2013

frutícola adj.

JARC (Joves Agricultora i Ramaders de Catalunya) informa al sector *frutícola*, el temps ha afectat negativament les collites més primerenques.

Bon dia - 5/6/2013

fuagràs m. [+]

Aquesta vegada, compta amb Víctor Quintillà (el xef del restaurant Lluerna ofereix per 11 euros una terrina de campanya, *fuagràs* i tòfona negra amb mel de pera), Oriol Rovira (Els Casals; canelons amb bolets i beixamel d'ametlla i tòfona per 18 euros).

El Periódico (català) - 13/12/2014

fuel-oil m.

*Fuel-oils* i querosens can experimentar descensos del 15,5% 7,2%, respectivament.

El Periódico (català) - 28/4/2016

fuenteovejuna m.

Salt viu una situació de risc que no se solucionarà amb *fuenteovejunes* induïts, sinó amb...

El Periódico (català) - 24/2/2010

fuetada f.

Va emergir el braç de l'enorme Markussen, que va resoldre el xoc amb 6 *fuetades* des de nou metres.

El Periódico (català) - 14/1/2013

fuga de capital f.

Aquest temor podria provocar més *fuga de capitals*.

La Vanguardia - 3/3/2016

fuga de capitals f.

En una interlocutòria que va fer pública ahir, assegura que el “pànic” i la “desconfiança” generats arran de les investigacions de les autoritats nord-americanes i espanyoles va “provocar” una *fuga de capitals* de 124 milions d’euros en només tres dies,

Diari Bondia - 25/3/2015

fuga de cervells f.

González ha assenyalat que molts joves han hagut de marxar, en gran mesura, com a conseqüència de la reforma laboral i de les polítiques de retallades del govern espanyol en educació, sanitat o beques, que han provocat una *fuga de cervells*.

Diari ARA - 17/4/2013

führer m. [+]

Avui compareixerà davant el jutge el líder d'Albada Daurada, Nikolaos Mijaloliakos -acusat de ser el *führer* de l'organització criminal- mentre que el número dos del partit, Jristos Pappás, hi compareixerà demà.

El Periódico (català) - 3/10/2013

fujimorazo m.

Alguns d’ells van comparar el dictamen amb el *fujimorazo* del 1992, quan el llavors president peruà, Alberto Fujimori, va dissoldre el Congrés i va consumar un autocop.

La Vanguardia - 3/3/2016

fujimorista adj. [+]

En el cas de Kuczynski ha estat l'oposició *fujimorista* qui s'ha abocat en crítiques.

La Vanguardia - 6/8/2016

fûkericon adj.

En un format experimental, els relats dels dos testimonis es superposen a imatges *fûkericon*, filmades en Super 8 al paisatge contemporani de Tòquio i Beirut.

Time Out Barcelona - 16/5/2013

fula m. i f.

De les 2.226 intervencions dels medidadors, 1.436 (64,5%) van ser en poblacions de l'àrea del Magrib (àrabs i berebers); 699 (31,4%), del sud del Sàhara occidental (mandinga, *fula*, wolof, sarahole, diola, bambara, poular) i 91 (4%) van ser amb persones

El Punt - 11/2/2016

full body cycle m.

Aquesta feina múltiple també la proporciona el *full body cycle*, ideat a les cadenes de gimnasos DiR, que proposa de combinar cardio d’alta intensitat sobre una bicicleta estàtica amb exercicis musculars que es realitzen amb gomes o manuelles.

La Vanguardia - 10/6/2016

full de mà m.

I ahir, als voltants, l'oferta més vistosa era la d'un restaurant italià que repartia un home vestit de xef muntat en un segway: menú a 13,50 euros; si presentes el *full de mà*, et conviden a la primera cervesa.

La Vanguardia - 25/2/2014

full de ruta m. [+]

I es van emplaçar a una altra reunió per realitzar un *full de ruta* per solucionar qüestions pendents de resoldre des de fa molts anys al club i que posen en risc el seu futur.

Badalona 2000 - 1/4/2016

full time m. [+]

Actualment combina el *full time* com a director d'art amb projectes personals.

Diari ARA - 13/3/2015

full-contact m.

Antonio Campoy, campió d’Espanya de *full-contact*, va ser el guanyador del combat professional de kick-boxing que va organitzar el Total KO i el Team Calvet al centre esportiu dels Serradells. Hi va haver una vintena de combats. En neoprofessional, triom

Diari Bondia - 30/3/2015

fulminar v. tr

Sánchez *fulmina* el líder a Madrid, que li planta cara.

Diari ARA - 12/2/2015

fum m.

Un acord estratègic sense concrecions i sense pressupost no és res, una cimera de *fum* i fotos.

Avui - 16/5/2013

fumaire adj.

En el llenguatge del jovent enrotllat i *fumaire* es qualifica de legal el qui actua a cara descoberta i no té per costum enredar els altres.

Fòrum - 28/4/2015

fumata f. [+]

La primera *fumata* ha arribat rondant les 19.45 hores i estat negra.

El Periódico (català) - 13/3/2013

fumata blanca f. [+]

Ahir tampoc hi va haver *fumata blanca*.

Avui - 23/5/2013

fumejar v. intr.

Després d'aquells polèmics comicis vindrien els atemptats de l'11-S; la invasió de l'Afganistan, la guerra de l'Iraq i l'anomenada guerra contra el terrorisme que encara avui *fumeja* que ha deixat milers de morts.

El triangle - 19/4/2013

fumeta adj.

Puro vicio és la nova pel·lícula de Paul Thomas Anderson, que després de The master adapta la novel·la de Thomas Pynchon Vici inherent en una combinació de comèdia *fumeta* i gènere detectivesc que torna a protagonitzar Joaquin Phoenix.

Diari ARA - 13/3/2015

funambulista m. [+]

El seu muntatge de *funambulistes*, a 9 metres d'alçada, sense cap tipus de seguretat, és el primer cop que surten del seu país.

El Punt - 11/2/2016

funció hepàtica f.

Pastanaga: L'oli essencial de la pastanaga (no confondre amb l'oli vegetal de la mateixa planta) és molt valorat pels terapeutes perquè ajuda a restaurar *funcions hepàtiques* deficients en patologies como l'hepatitis vírica, la cirrosi, etc.

Revista Ecovital - 1/5/2010

funcionarització f.

Els investigadors (...) van criticar que la norma insta a la *funcionarització* dels científics i no aborda el cas dels hospitals investigadors.

El Periódico (català) - 24/2/2010

funk m. [+]

Per últim uns clàssics de la FMUPF, el Veïnat portant el *funk* a un altre nivell.

Àgora UPF - 1/4/2016

funky m. [+]

Migue Guerra, músic autodidacte, es defineix com un baixista de *funky* pur.

Diari Bondia - 9/3/2015

furer -a adj. [+]

Acció plàstica, *furera* i anònima contra els banquers vampirs.

Diari ARA - 9/4/2014

furgona f.

Segurament el trailer pujava direcció Manresa i la *furgona* direcció Terrassa.

Avui - 9/1/2010

furiscito furiscita m. i f.

El 1924 es va exiliar a París, tractant amb partidaris de Macià (per a una invasió que acabés amb la Dictadura) i amb *furisciti* italians, per assassinar a Mussolini.

Catalunya - 1/1/2016

furtivisme m.

Tot i la sobreexplotació de l'aqüífer i altres perills en absolut menyspreables, com per exemple les espècies invasores, l'hemorràgia vírica del conill, la pressió turística, els abocaments, el *furtivisme* de pinyes i fins i tot els atropellaments de fauna, el cert és que la majoria de les espècies estan millor que llavors.

El Periódico (català) - 23/3/2014

fusilar v. tr

Antonet, quan en aquest Estat encara el Govern *fusilava* a dissidents, Dinamarca ja era a la Comunitat Europea, amb una democràcia centenària.

Avui - 9/1/2010

fusió f. [+]

Els apassionats del flamenc -tant els puristes com els que us agradi més el que avui en dia anomenen *fusió*- teniu una cita imprescindible al Suma Flamenca.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

fusionada f.

La *fusionada* generarà uns ingressos anuals de 13.781 milions d'euros i crearà un dels gegants del sector.

La Vanguardia - 29/5/2015

fusionar-se v. pron.

Una de les moltes opcions que la CAM estudiava era la de *fusionar-se* amb la BBK, però aquest matí l'entitat basca ha anunciat el trencament de negociacions amb els alacantins.

Avui - 25/5/2010

fusterià -ana adj. [+]

La ponència política del Bloc del congrés del 2009 ja reconeixia i valorava que el catalanisme d'arrel *fusteriana* és als seus orígens, i que la proposta fusteriana -amb referència a l'assagista Joan Fuster- va servir per desenvolupar una "introspecció n

La Vanguardia - 18/4/2016

futbol base m. [+]

I per un altre carril avança el brasiler Marlon, adquirit per Pep Segura, home fort del *futbol base*, per al filial, que ha sorprès gratament Luis Enrique durant la pretemporada.

La Vanguardia - 6/8/2016

futbol de toc m.

La destral blanca atura el *futbol de toc* blaugrana.

Diari ARA - 17/4/2011

futbol platja m.

Entre els esports més practicats hi ha el vòlei i el *futbol platja*, especialment durant els mesos de primavera i estiu.

Claror - 31/5/2011

futbolero -a adj. [+]

A la junta som *futboleros*, i hi ha debat; hi ha crítiques a Zubizarreta? No, però hi ha fitxatges que es comenten més que altres, ha remarcat.

Diari ARA - 3/9/2014

futbolístic-coreogràfic -a adj.

De recent creació és el projecte *futbolístic-coreogràfic* estrenat el 2011 a Barcelona.

Antic Teatre - 1/1/2012

futbolització f.

La *futbolització* ha estat promoguda pels poders fàctics que aspiren al control de l'opinió i abonen una informació innòcua i, amb l'excusa de la diversió, sectària.

El País - 15/7/2016

futsal m. [+]

Per què *futsal* en lloc de futbol?

Barça - 1/4/2015

futtoc m. [+]

Jugar al *futtoc* –futbol a sobre d'una taula-, al ping-pong i al bàsquet, fer un curset gratuït de patinatge de velocitat o córrer per una pista d'atletisme són algunes de les propostes que el públic podia trobar aquest dissabte a l'espai socioesportiu d

El Periódico (català) - 29/3/2015

futurible adj. [+]

Tenim la mania de parlar més de casos *futuribles* i hipotètics que dels veritables objectius de l'ANC.

La Vanguardia - 18/4/2016

futurista adj.

I és que la particular arquitectura de molts dels edificis d’aquella zona, *futuristes* i de formes geomètriques molt concretes, acaba convertint-se en essencial per definir el look del film.

La Vanguardia - 22/4/2016

Primer Anterior

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa