Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «facilitador»

Cerca el terme al Termcat

1 de 11 de 11 termes 

facilitador m.

En canvi, la comunicació facilitada requereix d’un *facilitador* que interpreti les febles pressions de la mà del pacient i l’orienti cap a la tecla a la qual presumptament apunta.

El Periódico (català) - 26/1/2010

facilitador m.

Per això, ha apostat per impulsar iniciatives que facin que el consistori sigui el *facilitador* i no posar obstacles al desenvolupament empresarial, com la creació d'habitatges de lloguer a bon preu, residències per a professors o l'eliminació d'alguns t

Avui - 9/2/2011

facilitador m.

La xarxa desmantellada tenia dues bases d'actuació, una a Ceuta i una altra al Marroc, i des d'allà eren enviats fins a Turquia per ser recollits pels *facilitadors*, que, sota extremes mesures de seguretat, els portaven a les zones de Síria en conflicte.

El Periódico (català) - 23/6/2013

facilitador -a adj.

La policia sospita que els dos primers detinguts eren membres actius d'Al-Qaida, mentre que el tercer feia tasques de *facilitador*.

Diari ARA - 3/8/2012

facilitador -a adj.

De la indústria, de l'administració -que ha d'arbitrar els mitjans, gairebé com a *facilitador* o incentivador dels acords-, i altres actors, com els canals de televisió o els inversors privats que hauran d'aportar els recursos.

Diari ARA - 23/9/2012

facilitador -a adj.

Els eixos estratègics de l'associació són la promoció de la marca Barcelona; l'entorn *facilitador* per als negocis; la connexió entre talent, empresa i inversió, i l'obertura de la ciutat al talent internacional.

El·lipse - 1/4/2013

facilitador -a adj.

Aquest impost, aquesta mesura *facilitadora* no dóna resposta a les grans dificultats econòmiques en què es troba la població.

Mes Ebre - 25/12/2013

facilitador facilitadora m.

Aquest procés d'increment de la misèria i explotació generalitzat ha tingut *facilitadors* entre la classe política regional i global.

Catalunya - 1/1/2016

facilitador facilitadora m. i f.

Aquesta és la percepció de la Marta, que fa més de 10 anys que practica la biodansa i és pràcticament l’única *facilitadora* -la denominació que reben els monitors en aquesta pràctica- que treballa amb adolescents a Catalunya, una tasca que requereix una

Diari ARA - 23/1/2016

facilitador facilitadora m. i f.

El *facilitador* dóna unes consignes bàsiques i senzilles, com per exemple caminar, saltar, fer un trenet de tres o quatre persones o ballar en parella només mantenint el contacte amb un dit.

Diari ARA - 23/1/2016

facilitadora f.

Coach i *facilitadora* del canvi personal i organitzacional.

El Periòdic - 5/9/2013

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa