Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «jazz»

Cerca el terme al Termcat

1 de 14 de 14 termes 

jazz adj.

Susana Sheiman és una de les vocalistes més explosives del nostre particular planeta *jazz*.

Time Out Barcelona - 29/1/2015

jazz m.

Els nous talents del soul, el *jazz* i el funk es donen cita al centre cultural Casa Elizalde.

El Periódico (català) - 18/2/2015

jazz m.

Fa uns mesos desembarcava a l'Institut Francès de Barcelona Fiston Mwanza Mujila, un jove escriptor de la República Democràtica del Congo que va sorprendre amb una prosa musical que ell mateix recitava amb una intensitat i una cadència pròpies del *jazz*.

El Punt - 1/5/2016

jazz band f.

La factura va a càrrec de JME, però és el compositor Vicens Martín, professor del Taller, qui ha dissenyat la formació de 14 instruments –JME aporta el Quartet Gerhard i el de saxòfons Fukio; el Taller, la camaleònica cantant Paula Domínguez i una *jazz b

La Vanguardia - 26/1/2012

jazz fusió m.

El món de *jazz fusió* compta a Catalunya amb artistes com el guitarrista penedesenc Xavi Diaz, que el gener del 2004 va formar el seu propi grup un cop va finalitzar els estudis a l'Aula de Jazz i Música Moderna de Barcelona.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

jazz fusió m.

Endinsant-se definitivament en els paratges del *jazz fusió*, Chick Corea va cloure la seva etapa amb David per donar vida a Return Forever, aventura en què el va acompanyar el baixista Stanley Clarke i que va comptar amb la complicitat, entre molts altre

La Vanguardia - 16/10/2015

jazzer -a adj.

Considerada la CBGB de Barcelona durant molt de temps, la Sidecar es va distingir de les seves veïnes *jazzeres* programant grups de punk i de la 'movida' als anys vuitanta.

La Vanguardia - 23/12/2016

jazzístic -a adj.

El Festival Jazz Terrassa comença avui la seva 32a edició amb un programa marcat per l'equilibri entre els grans noms de l'escena internacional i les referències indiscutibles de l'univers *jazzístic* més local, diu Esteban Linés.

La Vanguardia - 7/3/2013

jazzman adj.

És com els *jazzmen* nord-americans, als anys 50, que anaven a Europa amb ganes, sense que ningú sabés què feien.

Avui - 5/4/2010

jazzman m.

L'Apolo ofereix dimarts, a les 6 de la tarda, una doble sessió solidària de swing amb la Barcelona Jazz Orquestra i la Sant Andreu Jazz Band, minada de *jazzmen* entre 8 i 15 anys que són, ja, autèntics talents.

Avui - 1/1/2011

jazzman m.

Joan Chamorro, el seu director, ha fet d'aquesta orquestra integrada per *jazzmen* d'entre vuit i quinze anys tota una sensació del jazz a Catalunya.

Avui - 5/1/2011

jazzman m.

A banda de Mehldau, hi ha molt pocs *jazzmen* joves que puguin omplir auditoris.

Avui - 3/12/2012

jazzy adj.

La calidesa mediterrània, la suggerent chanson, el tremendíssim llatí, la fatalitat mexicana i l'elegància *jazzy*.

Antic Teatre - 1/1/2012

jazzy adj.

És un maridatge que ve de lluny, amb la London Symphony el 2008 o gravant aquest Cut the world amb l'Orquestra Nacional de Dinamarca, a Copenhaguen, un àlbum que posaria en mans d'altres orquestres en directe, com la *jazzy* Metropole a Amsterdam.

La Vanguardia - 29/5/2015

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa