Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «judicialitzar»

Cerca el terme al Termcat

1 de 34 de 34 termes 

judicialitzar v. tr

La reacció de Carulla suposa, a més, una rotunda desautorització del director executiu del Palau, Joan Llinares, que el juliol passat, en presentar l'auditoria de Deloitte sobre l'espoli, va afirmar que era necessari *judicialitzar* les diverses revelacio

Avui - 17/11/2010

judicialitzar v. tr

La primera d'aquestes causes *judicialitzades*, en mans del jutjat número 5, fa referència al cas que va tenir lloc l'octubre de l'any 2007 al pantalà de Repsol del port de Tarragona durant la reparació dels danys que havia causat en una canonada de cru e

El Periódico (català) - 10/1/2011

judicialitzar v. tr

Ahir el president del grup de CiU, Xavier Trias, va apuntar que no volen *judicialitzar* la comissió però que aquest afer, en qualsevol cas, fa pudor de podrit.

Diari ARA - 24/2/2011

judicialitzar v. tr

Vilaweb té el suport de tots els grups de l'Ajuntament –excepte del PSC–, que van demanar que no es *judicialitzés* l'afer, i també d'institucions periodístiques europees i del Col·legi de Periodistes, a la seu del qual es farà dimecres un acte de suport

Avui - 23/3/2011

judicialitzar v. tr

La patronal era partidària de recórrer a l'arbitratge, mentre que els sindicats preferien establir com a obligatòria la figura d'un mediador per no *judicialitzar* les relacions laborals.

Diari ARA - 3/6/2011

judicialitzar v. tr

Ara bé, quan es *judicialitzin* farem un estudi més a fons.

Diari ARA - 23/8/2012

judicialitzar v. tr

Arran de les publicacions d'El Mundo, el magistrat del cas Palau ha emès dos comunicats en els quals assegura que no ha encarregat cap informe a la Policia Nacional sobre el desviament de fons, més enllà del que la UDEF li va remetre el mes de maig passat

Diari ARA - 23/11/2012

judicialitzar v. tr

Tenint en compte les característiques d'aquestes denúncies i les peticions que els denunciants formulaven, immediatament van ser *judicialitzades* perquè fos l'autoritat judicial la que decidís el que procedia fer, ha declarat el ministre.

Diari ARA - 3/1/2013

judicialitzar v. tr

Tenint en compte les característiques d'aquestes denúncies i les peticions que els denunciants formulaven, immediatament van ser *judicialitzades* perquè fos l'autoritat judicial la que decidís el que era procedent fer, ha declarat el ministre.

El Periódico (català) - 3/1/2013

judicialitzar v. tr

Aquestes dades explicarien parcialment el contingut de la informació publicada per la premsa, que podria tenir complement en altres informes *judicialitzats* en altres sumaris, declaracions de testimonis i altres escrits, etc.

Diari ARA - 13/3/2013

judicialitzar v. tr

El ministre ha alertat que part d'aquesta informació està ja *judicialitzada*, però una altra part serà posada a disposició de la justícia aviat.

El Periódico (català) - 13/3/2013

judicialitzar v. tr

Per aquesta entitat, en lloc de *judicialitzar* la problemàtica, és prioritari mantenir una tasca de mediació complementària a la formació dels equips que treballen amb aquests col·lectius.

El triangle - 15/3/2013

judicialitzar v. tr

Montilla ha lamentat que probablement no serà l'última vegada que arriben respostes judicials d'aquest tipus i ha advertit que *judicialitzar* el tema de la llengua és el pitjor que es pot fet.

Diari ARA - 13/4/2013

judicialitzar v. tr

Però, escolti'm, si la consulta no es pot fer amb consens amb Madrid, si *judicialitzen* i frenen la possibilitat de fer una consulta a través de la llei catalana de consultes.

Avui - 23/4/2013

judicialitzar v. tr

Des de la CUP, s'ha volgut *judicialitzar* la primera operació –la segona no s'ha inclòs a la seva denúncia– per tal que la justícia recuperi totes les investigacions que s'hagin pogut fer sobre aquest cas des d'Antifrau i també de la Fiscalia.

Diari ARA - 13/6/2013

judicialitzar v. tr

Segons es recull en el sumari, el convergent Josep Tous, imputat en el cas, va informar Gordó, quan el 2011 era secretari de govern, del full de ruta per racionalitzar el sector de les ITV, força *judicialitzat*, feina per a la qual el va contractar la co

Avui - 3/7/2013

judicialitzar v. tr

Hi va afegir que per neutralitzar Martín Pujal, assumptes interns de la Policía Nacional, arran d'un informe del seu superior Abundio Navas, va iniciar una investigació paral·lela contra ell, tot i saber que la causa ja estava *judicialitzada*.

Avui - 13/7/2013

judicialitzar v. tr

Podríem presentar el 5% i impugnar, però el club ja està prou *judicialitzat*, han dit.

Diari ARA - 3/10/2013

judicialitzar v. tr

Així, després d'acusar els populars d'haver actuat de manera irresponsable i d'haver trencat els mínims de confiança entre partits, l'Executiva penabista ha optat per no recórrer als tribunals per responsabilitat i perquè *judicialitzar* la política no és el millor.

El Periódico (català) - 3/9/2014

judicialitzar v. tr

El cas Nóos va començar per una denúncia política del diputat socialista al Parlament balear Antonio Diéguez, encara que no es *va judicialitzar* fins al 2010 com a peça separada del cas Palma Arena.

El Periódico (català) - 23/12/2014

judicialitzar v. tr

La seva resposta: assumeix el pagament o passa el deute a Hisenda i *judicialitza* el problema.

El Periódico (català) - 18/2/2015

judicialitzar v. tr

Així mateix, l’advocat considera que hi va haver una “sobreactuació institucional davant d’uns casos ja *judicialitzats*”, fet que ha portat a “un problema financer de gran abast”.

Diari Bondia - 19/4/2015

judicialitzar v. tr

Els germans Cierco qualifiquen el comunicat del tresor nord-americà de “precipitat i desproporcionat” i consideren que “es basa en gran mesura en esdeveniments succeïts en el passat i ja *judicialitzats*”.

Fòrum - 9/5/2015

judicialitzar v. tr

Amb tot, el Govern sí que ha reconegut que hi va haver cooperació prèvia per part de la UIFAND en relació a casos mencionats a la nota ja *judicialitzats*, però que això no vol dir que tinguessin coneixement de la intenció del FinCEN de publicar la propos

Ara Andorra - 15/5/2015

judicialitzar v. tr

Els germans Cierco qualifiquen el comunicat del tresor nord-americà de “precipitat i desproporcionat” i consideren que “es basa en gran mesura en esdeveniments succeïts en el passat i ja *judicialitzats*”.

Fòrum - 15/5/2015

judicialitzar v. tr

Segons els agents, els casos als quals es referia la regidora ja es van *judicialitzar* i en tots els agents van quedar absolts, per la qual cosa Sirvent ha fet acusacions de greus delictes que no poden quedar sense càstig.

El País - 23/1/2016

judicialitzar v. tr

“Les coses s'han fet de forma legal i no volem que es *judicialitzi* una qüestió política”, ha assenyalat sobre la resolució del 9-N de l'inici del procés d'independència, informa Àngels Piñol.

El País - 3/2/2016

judicialitzar v. tr

Els mateixos que acusem el Govern de Mariano Rajoy d’haver *judicialitzat* la política en abusar del recurs al Tribunal Constitucional, hem permès, per covardia o per desídia, que es judicialitzi tota la nostra convivència.

La Vanguardia - 1/3/2016

judicialitzar v. tr

L'ACA no només és l'encarregada de controlar la *judicialitzada* privatització d'Aigües Ter-Llobregat, també gestiona el cànon de l'aigua, fa les inversions en infraestructures hidràuliques i tot això en una complicada situació financera, obligada a eixug

El País - 1/3/2016

judicialitzar v. tr

El conflicte d'Aigües Ter-Llobregat, ara *judicialitzat* per presumptes anomalies en l'adjudicació de la concessió a Acciona, els ha distanciat des del primer dia.

El País - 3/3/2016

judicialitzar v. tr

Com poden *judicialitzar* un procés d'aquestes característiques?

Avui - 8/3/2016

judicialitzar v. tr

Un govern que generi il·lusió, que parli clar i que no *judicialitzi* la política.

El Punt - 1/5/2016

judicialitzar v. tr

*Judicialitzar* la política vol dir polititzar la justícia.

Avui - 5/11/2016

judicialitzar v. tr

El debat de fons és si la política s’ha de *judicialitzar* i si la separació de poders ha desaparegut i la justícia ha quedat polititzada.

Diari ARA - 23/11/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa