Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «u»

101 de 150 de 150 termes 

unicel·lular m.

Nosaltres comparem els animals amb els *unicel·lulars* més propers, i així podem anar més enrere i extrapolar com era l'ancestre just abans de l'aparició de la multicel·lularitat.

El·lipse - 1/4/2013

unidosi f.

Anys més tard, el 2009 funda OneDose Pharma, el primer laboratori del món de la indústria farmacèutica que comercialitza medicaments en *unidosis*.

Barcelovers - 1/1/2015

uniformat m. [+]

D'una banda, l'acceptació que un civil com Nicolás Maduro sigui el comandant en cap dels *uniformats* lleials a la revolució bolivariana.

La Vanguardia - 9/3/2013

uniformat uniformada m. i f. [+]

Un soldat carrega l’escopeta i la bandera confederada: és l’homenatge als *uniformats* de sud que defensaven l'esclavitud.

La Vanguardia - 3/3/2016

uniformista adj.

Entre altres coses, consolida el model de cossos –sistema d’organització força discutible–, generalitza un instrument tan rígid com les relacions de llocs de treball, petrifica –sacralitzant les proves memorístiques– l’oposició tradicional com a sistema d

El Periódico (català) - 12/3/2010

uniformitzador -a adj. [+]

Més aviat ens llança un desafiament: ¿sabrem trobar una experiència no *uniformitzadora* del que és universal?

Diari ARA - 1/3/2015

uniformitzador -ora adj.

En el discurs d’Ada Colau, a més a més de comprensible inòpia en el terreny de les polítiques culturals, mai trepitjat i esperem que mai sollat, s’hi traslluïen tics contra el pluralisme provinents de velles ideologies en teoria alliberadores i a la pràct

El Periódico (català) - 16/6/2015

unilateralisme m. [+]

Hem debatut sobre els possibles escenaris de futur, amb l'atrinxerament de l'*unilateralisme* a la Generalitat i la perspectiva que aquest reforci al seu torn l'enroc dels partits immobilistes a Espanya?

El País - 13/1/2016

unilateralitat f.

El procés continua i no evitarà la *unilateralitat* de les decisions, que és un altre dels errors que s'han comès.

El País - 13/1/2016

unilocalitzar v. tr

Les empreses que més hi van perdre -i també les que més van haver d'abaixar la persiana per sempre- són les anomenades empreses *unilocalitzades*, que són les que tenen un sol punt de venda (les típiques botigues familiars).

Avui - 13/2/2014

uninacional adj.

L'estat *uninacional* o la sortida de l'estat.

El Temps - 29/11/2013

unitat mòbil f.

Habitualment els periodistes s’ubicaven a l’exterior dels recintes, de manera que es provocava un efecte crida per als aficionats de la zona, que a partir de les primeres connexions s’agrupaven al voltant de la *unitat mòbil* per seguir, aplaudir o desapr

Diari ARA - 9/2/2015

universalitzador -a adj.

El carrer és el lloc de socialització per excel·lència: democràtic (tothom pot dir-hi la seva) i *universalitzador* (no exclou ningú: rics i pobres, joves i vells).

laFestassa - 1/4/2010

universari m.

Marcel Gros ha creat aquest espectacle per celebrar el seu trentè *universari*, en lloc d'aniversari.

Diari ARA - 23/9/2011

universíada f.

Pol Carreras va ser setè en l'eslàlom de l'*universíada* de Sierra Nevada.

Avui - 15/2/2015

universitat-empresa f.

D'ençà que va començar la crisi s'ha evidenciat no només la restricció d'accés a les classes populars, sinó que cada cop ens acostem més al model d'*universitat-empresa* que demanda el mercat del capital.

Universitat Pompeu Fabra - 1/1/2016

university adj.

I si encara així no has aconseguit pegar el pinyol *university* que tant esperes, no et perdis la pròxima festa universitària, que allà, segur, amb les copes i l'obscuritat, tot és fluid, la nit confon i els moixos són negres!

L'Hiperbòlic - 1/2/2010

unplugged adj. [+]

El punt de partida va ser Acoustic dust, aquell disc gravat a Barcelona amb Raúl Fernandez, Refree, on revisa, en manera *unplugged*, cançons dels seus dos treballs en solitari post-Sonic Youth, Between the times and the tides (2012, gravat durant els últ

El Periódico (català) - 10/3/2015

Untermenschen m.

Els milions de jueus i altres *Untermenschen* van morir perquè es van deixar oberta l'aixeta del gas.

El Periódico (català) - 6/6/2011

upcycling m. [+]

A cinc anys va arribar a Barcelona i va muntar una botiga al Raval, on les seves peces d'*upcycling* acaparaven moltes mirades.

Time Out Barcelona - 8/4/2016

upgrade m.

Màrius i Joan, apostant per un *upgrade* de l'establiment en el qual inclouen la millora de les instal·lacions.

La Vanguardia - 3/5/2013

uppercut m.

Tothom va quedar commocionat amb l'*uppercut* del segon gol en porta pròpia.

La Vanguardia - 3/5/2013

upstat adj.

Només les persones exitoses, *upstat*, poden rebre el processament necessari.

El Periódico (català) - 3/4/2011

upstream m.

Per activitats, en *upstream* (exploració i producció) el resultat d'explotació va augmentar un 0,15%, fins a 655 milions, amb un increment de l'11,4% en la producció.

Diari ARA - 10/5/2013

uptown m.

Un poble d'arrels i de fruits. Amb *uptown* i downtown.

Diari ARA - 23/5/2015

uquelele m.

Hi ha comicitat i un toc grotesc, "ens burlem una mica de Hitler i dels seus propers", diu Ruiz, fusionades amb números de claqué, can-can i música (aquesta vegada fan amb un pianista i un clarinetista, i dues d'elles s'atreveixen amb el bandoneon i un *u

Time Out Teatre - 1/6/2012

urakami m.

Aquest restaurant té una aposta molt clara pel producte 'premium' seleccionat diàriament a la llotja, i són especialment destacables els seus *uramakis*.

Diari ARA - 25/10/2016

uramaki m.

Les mans s'han de remullar cada vegada que toquem l'arròs. Per a la preparació del makisushi i l'*uramaki* vegeu la infografia.

Diari ARA - 2/11/2015

urban food m.

El xef parla de llonganissa ---a l'Aragó i a certes parts del territori a la buti li diuen així, com a Berga l'anomenen tastet---i creu que "podria ser un nou paradigma en el món de l'*urban food*".

Time Out Barcelona - 2/4/2015

urban sketcher m. i f. [+]

Sagar Forniés, que ja fa 20 anys que exerceix de barceloní vocacional, és un dels millors *urban sketchers* del moment, una activitat, la del dibuix urbà o quadernisme, que ara sembla haver-se posat de moda però que ell ja cultiva des del canvi de mil·len

El Periódico (català) - 18/7/2015

urban sketching m. [+]

El veus moure la mà i entens que l'*urban sketching* és en part una rebel·lió contra la tirania de la pressa i la tecnologia, contra aquesta moda absurda i narcisista dels selfies, d'acribillar a cops de flaix qualsevol edifici que es posi al davant en el

El Periódico (català) - 18/7/2015

ur­banicidi m.

Florentino Pérez va ser potser el pioner de l'*ur­banicidi* esportiu amb la requalificació del Santiago Bernabéu.

El Periódico (català) - 3/2/2013

urbanista adj.

Entre els finalistes hi ha figures de la música com Josep Carreras, Raimon i Pau Donés; grans noms de l'escena teatral com Rosa Maria Sardà i Núria Espert; una gran esportista, la nedadora Ona Carbonell; l'escriptor i periodista Josep Maria Espinàs; l'arq

El Periódico (català) - 1/3/2016

urbanita adj.

Les noves solteres són les de Sexe a Nova York, o la rica hereva Paris Hilton, o simplement aquelles moltes dones professionals, *urbanites*, viatgeres, econòmicament independents i sexualment actives, que tant sovintegen avui (el vint-i-cinc per cent de

La Vanguardia - 6/8/2016

urbano m.

Els taxistes continuen mirant d'evitar la multa dels *urbanos*.

Diari ARA - 9/4/2014

urbi et orbe loc.

De res ha servit que Francisco Camps, el gran instigador d'aquesta persecució, haja passat pel judici i haja exposat *urbi et orbe* les seues misericòrdies.

Diari ARA - 26/2/2012

urbi et orbi loc. [+]

És un concepte brillantment defensiu, nascut de les urgències i les pors de la transició, aquell període espanyol tan elogiat *urbi et orbi*, i amb raó.

El Periódico (català) - 22/1/2011

urduparlant m.

Catalanoparlants, castellanoparlants, *urduparlants*, vés-a-saber-què-parlants, tots units fem festa del llibre i la rosa, tant se val d’on venim i què comprem.

Avui - 25/4/2010

uribisme m.

Jo estic més que disposat a reunir-me amb el senador Uribe, amb el Centre Democràtic, per discutir tots aquests temes, ha dit Santos a través del seu compte de Twitter després que l'*uribisme* donés a conèixer una mena de llibre negre sobre les 52 capitulacions del Govern davant la guerrilla des que van començar les negociacions, el novembre del 2012.

El Periódico (català) - 23/10/2014

urnes f. pl. [+]

Dirigents catalans que demanen passar de les paraules a les *urnes*.

Diari ARA - 9/4/2014

urològic -a adj.

El carcinoma renal és el càncer *urològic* més habitual i té una mortalitat mundial de 100.000 casos anuals.

Avui - 13/3/2013

ursí -ina adj.

El punt àlgid del fenomen *ursí* és cap al 2004-2005, quan apareix als mitjans de comunicació i la novetat capta l'atenció i la curiositat de tothom.

Time Out Barcelona - 2/4/2015

uruguaiocatalà -ana adj.

Organitzada pel Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i titulada Torres-García a les seves cruïlles, la mostra reuneix més de vuitanta obres, principalment dibuixos, molts d'ells inèdits, de l'artista *uruguaiocatalà*.

DiR Emotions - 1/9/2011

usabilitat f. [+]

*Usabilitat*: fer el web pensant en l'usuari.

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

usapista adj. [+]

El quart d'hora català, temut per observadors de la puntualitat, ho era encara més pels rivals *usapistes*.

Diari ARA - 5/5/2014

usuari-espectador m. i f.

Amb títol, dirigit per Neus Ballús, cineasta i antiga alumna de la UPF, vol fer viatjar l’*usuari-espectador* a través d’una sèrie de casos d’antics alumnes singulars, com si es tractés de la seva pròpia experiència vital, per esbrinar com el fet d’haver

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

utility f.

Reconeguda com la *utility* espanyola més innovadora, Iberdrola lidera a Europa els projectes GRID4EU i iGREENGrid per integrar les energies renovables a les xarxes de distribució elèctrica.

La Vanguardia - 25/2/2014

utilitzador m.

El director de l'Energia del ministeri, Pierre Marie Abadie, ha fet saber al senador que el projecte Midcat queda ajornat en raó de la feble demanda dels expeditors de gas natural espanyols i francesos que serien els *utilitzadors* d'aquesta infraestructu

El Punt Perpinyà - 29/3/2013

utopisme m.

A més, la doble lliga obliga els de la primera a no menysprear els seus futuribles socis i els de la segona, a perdre un punt d’*utopisme* en pro del realisme que suposa governar.

El Periódico (català) - 16/6/2015

uvi f. [+]

L'economia seguirà a l'*uvi* durant el primer semestre de l'any sense que s'entrevegin brots verds.

El Periódico (català) - 3/1/2013

Primer Anterior

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa