Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «ultraliberal»

Cerca el terme al Termcat

1 de 14 de 14 termes 

ultraliberal adj.

Aquests tios són com els anuncis, si no els fas cas desapareixen, així que encaixem-ho amb una mica de sentit de l'humor i menys dogmatisme *ultraliberal*, perquè això ja és fer-los publicitat i és el que volen.

Avui - 25/1/2010

ultraliberal m.

Explica als afiliats de l'Eixample que s'ha presentat a les primàries per evitar que l'Ajuntament acabi en mans d'*ultraliberals*.

Avui - 5/2/2011

ultraliberal adj.

De l'altra, per evitar que en els comicis municipals del 22 de maig s'entronquin els esforços realitzats per les forces progressistes des de l'any 1979 i que el govern local acabi a mans de la dreta *ultraliberal*, que va personificar en CiU i el PP.

Avui - 5/2/2011

ultraliberal adj.

Una vella idea de progrés avui administrada per Brusel·les, transmutada en el Sinaí del dogma *ultraliberal*.

El Periódico (català) - 17/2/2012

ultraliberal adj.

Han sigut 100 dies molt fructífers per retallar drets, per als defraudadors, per al sector més *ultraliberal* de la CEOE i per al sector més fonamentalista de la Conferència Episcopal?

El Periódico (català) - 3/4/2012

ultraliberal adj.

Tenen part de raó els *ultraliberals* que critiquen que el BCE s'està extralimitant en les seves funcions, però per motius diferents d'aquesta tímida defensa del mateix euro que, a estones, el banc emissor exerceix.

El Periódico (català) - 3/8/2012

ultraliberal adj.

Home pragmàtic per naturalesa (encara que *ultraliberal*, ja que les seves retallades i privatitzacions fan que Margaret Thatcher sembli la Ventafocs).

La Vanguardia - 25/1/2013

ultraliberal adj.

Els empresaris -o emprenedors, com ara els agrada dir als *ultraliberals* d'Esperanza Aguirre (PP), de Carlos Solchaga (PSOE) o d'Artur Mas (CiU)- simplement no existeixen des del moment en què papà Estat ha deixat de finançar enormes i costoses obres de

El triangle - 15/3/2013

ultraliberal m.

Entre els experts hi ha *ultraliberals* de tarannà centralista, ex-assessors d’Aznar i persones que es decanten per ofrenar noves glòries a Espanya.

El Temps - 29/4/2013

ultraliberal adj.

El 1973, però, començà una inflexió que ens fa arribar fins a l'actualitat amb les estranyes conseqüències del capitalisme financiaritzat, terme utilitzat per un dels professors de la Universitat d'Estiu, André Orléan, per referir-se de manera més descrip

El Periòdic - 5/9/2013

ultraliberal adj.

Les seves conviccions *ultraliberals* feien d'ell algú no gaire estimat pels partits de centre o d'esquerra, o fins i tot per membres del seu propi partit.

El Periódico (català) - 17/3/2014

ultraliberal adj.

En aquesta, com en altres ocasions, l’Equip de Govern de la UAB, a través de la Vicerectora d’Economia i Organització, Dra. Montserrat Farell Ferrer, sembla actuar com una mera corretja de transmissió dels diferents governs, amb seu a Barcelona, Madrid o

Catalunya - 1/1/2015

ultraliberal adj.

És qüestió de prioritats i el que està clar és que un país governat per una dreta *ultraliberal* no facilitarà aquest canvi beneficiós pels empresaris, perquè implica millores en la competitivitat i la productivitat.

El Tot Badalona - 18/3/2016

ultraliberalisme m.

Comença a recuperar-se però té un problema d'identitat política després de les múltiples reencarnacions de l'*ultraliberalisme* al patriotisme econòmic que han marcat la legislatura.

Diari ARA - 17/3/2012

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa