Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «ultranacionalista»

Cerca el terme al Termcat

1 de 23 de 23 termes 

ultranacionalista m.

Sobre la resta, els mateixos organismes internacionals impedeixen adoptar segons quines mesures, i l'UE no faria fora a territoris rics i ja integrats per plaure les ganes de venjança dels *ultranacionalistes* espanyols.

El Periódico (català) - 2/1/2010

ultranacionalista adj.

Total, que a Azúa no li agraden els grassos i li agraden més els tipus musculosos i fibrats com Aznar, que a més és un bon "nonacionalista" (és a dir, *ultranacionalista* espanyol) com Azúa.

El Periódico (català) - 10/1/2010

ultranacionalista adj.

Cap partit de futbol desperta tantes passions a Israel com els disputats entre el Beitar Jerusalem, l’equip de la dreta *ultranacionalista* jueva, i el Bnei Sakhnin, el vaixell insígnia de la minoria àrab d’Israel.

El Periódico (català) - 22/1/2010

ultranacionalista adj.

Ara, a la gent cansada de les seves idees, en molts casos *ultranacionalistes*, els han castigat, que s'aguantin i que n'aprenguin.

El Periódico (català) - 6/4/2010

ultranacionalista adj.

El cert és que la cimera s’enfrontava al boicot de diversos països àrabs per la presència del ministre d’Exteriors israelià, l’*ultranacionalista* Avigdor Lieberman, amb afirmacions públiques –en una ocasió va enviar «a l’infern» el mateix Mubàrak– que ir

El Periódico (català) - 21/5/2010

ultranacionalista adj.

Sou massa extremistes, *ultranacionalistes*.

Avui - 24/5/2010

ultranacionalista adj.

Rivera alerta d'una escalada independentista i de blocs *ultranacionalistes* si Laporta entra al Parlament.

Avui - 21/11/2010

ultranacionalista adj.

Totes dos iniciatives han estat promogudes per la Unió Democràtica de Centre (UDC), formació *ultranacionalista* i xenòfoba.

Pagina26 - 5/2/2011

ultranacionalista adj.

Els *ultranacionalistes* del Partit Liberal Democràtic de Rússia.

El Periódico (català) - 4/12/2011

ultranacionalista adj.

Antonis Samaras, del conservador Nova Democràcia; i Yorgos Karatzaferis, de l'*ultranacionalista* LAOS.

Diari d'Andorra - 30/1/2012

ultranacionalista m.

La protesta, secundada per diversos milers d'*ultranacionalistes* i islamistes, va recórrer diumenge els carrers d'Istambul.

La Vanguardia - 29/2/2012

ultranacionalista adj.

Un famós presentador *ultranacionalista* va exalçar al seu compte de Weibo (el twitter xinès) la campanya per eradicar la porqueria estrangera, i va qualificar de bandarra la periodista d'Al-Jazira expulsada fa poc.

El Periódico (català) - 3/6/2012

ultranacionalista adj.

La columna de la dreta, encapçalada pel moviment Solidaritat, acull també el Moviment civil unit, Defensa ecològica i els *ultranacionalistes*, que porten banderes imperials russes.

Diari ARA - 13/6/2012

ultranacionalista adj.

Ortodox i *ultranacionalista*, partidari que Israel annexioni àmplies zones palestines.

La Vanguardia - 22/1/2013

ultranacionalista m.

El bloc de la dreta inclou des dels conservadors i nacionalistes de la qualició Likud-Beitenu als *ultranacionalistes* de la casa jueva.

La Vanguardia - 23/1/2013

ultranacionalista adj.

El seu líder històric, mort el 2008, es va escapar de la presó el 1989 suposadament amb l'ajuda d'un general *ultranacionalista* vinculat a la guerra bruta.

El Periódico (català) - 3/2/2013

ultranacionalista adj.

Els liberaldemòcrates van aconseguir conservar la plaça, seguits, en segona posició, pels *ultranacionalistes* de l'UKIP, el Partit de la Independència.

El Periódico (català) - 3/3/2013

ultranacionalista m.

Manifestació d'*ultranacionalistes* serbis, diumenge, a Belgrad.

El Periódico (català) - 23/4/2013

ultranacionalista adj.

Ahir mateix, el Parlament de Crimea va prohibir a la península dues formacions polítiques ucraïneses: el moviment Pravy Sektor (Sector Dret) i el partit *ultranacionalista* Svoboda.

El Periódico (català) - 13/3/2014

ultranacionalista adj.

Es van presentar a les urnes esgrimint el seu desacord amb el govern interí de Kíev, que va arribar al poder després de tres mesos de protestes i integrat també per forces *ultranacionalistes*.

El Periódico (català) - 17/3/2014

ultranacionalista adj.

La televisió russa RT ha culpat membres de l'*ultranacionalista* grup ucraïnès Sector de Dretes de provocar intencionadament el foc.

Diari ARA - 3/5/2014

ultranacionalista adj.

Dimecres, 22 d'octubre del 2014Que la deriva dictatorial i *ultranacionalista* de la Rússia de Vladímir Putin preocupa els seus veïns europeus, especialment els països bàltics, és cosa ben sabuda.

El Periódico (català) - 23/10/2014

ultranacionalista adj.

Aquests grups, molts d'ells militants *ultranacionalistes*, actuen il·legalment a la frontera, on retornen, sense cap garantia jurídica, els que entren irregularment des de Turquia.

Diari ARA - 13/4/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa