Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «eclosionar»

Cerca el terme al Termcat

1 de 5 de 5 termes 

eclosionar v. intr.

Amb posterioritat, aquest ou és traslladat perquè *eclosioni* a la seva nova llar i els primers dies se li facilita el menjar.

El Periódico (català) - 23/3/2014

eclosionar v. intr.

Al llibre, la passió renaixentista del poeta *eclosiona* amb un conjunt de sonets sobre l’amor cap als clàssics, la natura i la vida.

Diari ARA - 23/4/2014

eclosionar v. tr

El Pere tenia una dent supernumerària, una dent de llet excedent que va acabar per *eclosionar* i fer caure l’incisiu original.

Diari ARA - 11/4/2015

eclosionar v. tr

Carmen Balcells va obrir un univers nou com a representant d'escriptors i la literatura *va eclosionar* a Espanya i Llatinoamèrica.

El Periódico (català) - 26/9/2015

eclosionar v. tr

El Sr. Herrera hauria de saber que la majoria dels simpatitzants de la CUP són joves menors de 35 anys, formats per classes mitjanes-altes, descontents amb les polítiques dels partits habituals, desmotivats pel tarannà de la política catalana i que forma

La Vanguardia - 4/12/2015

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa