Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «oficialisme»

Cerca el terme al Termcat

1 de 24 de 24 termes 

oficialisme m.

Veig que l'*oficialisme* en els comentaris és el marginal a la vida "real".

Avui - 5/1/2010

oficialisme m.

La constitució del nou Parlament va estar precedida per la celebració de concentracions al carrer per part de l'*oficialisme* i l'oposició que van tenir lloc sense incidents.

El Periódico (català) - 6/1/2011

oficialisme m.

El politòleg Ricardo Sucre afirma que l'*oficialisme* intenta mostrar que hi ha normalitat "perquè no es vol admetre l'absència temporal de Chávez, cosa que implicaria reconèixer que la seva malaltia és greu».

El Periódico (català) - 3/7/2011

oficialisme m.

En això no hi ha marxa enrere, consigna una alta font governamental citada pel diari amb més sintonia amb l'*oficialisme*.

El Periódico (català) - 3/4/2012

oficialisme m.

Durant les últimes setmanes, l'*oficialisme* s'ha esforçat a intentar vincular-lo amb el neoliberalisme i amb la corrupció.

El Periódico (català) - 3/10/2012

oficialisme m.

A Veneçuela l'*oficialisme* busca alternatives per no haver de convocar noves eleccions.

Diari ARA - 3/1/2013

oficialisme m.

Reflecteix la incertesa que tenen els veneçolans i el desconsol que es viu en l'*oficialisme* arran de l'empitjorament de l'estat del governant.

El Periódico (català) - 3/1/2013

oficialisme m.

La derrota de l'*oficialisme* s'ha produït en feus importants.

Diari de Balears - 5/2/2013

oficialisme m.

Ungit com a successor pel mateix cabdill, abans de morir, el delfí es disposa ara a assumir el poder, tot i que l'*oficialisme* no ha explicat ni com ni quan ho farà.

La Vanguardia - 7/3/2013

oficialisme m.

Davant la crisi que es precipitava, l'*oficialisme* va fer marxa enrere i va ressituar la cerimònia al Palau Legislatiu de Caracas.

La Vanguardia - 9/3/2013

oficialisme m.

La cadena de televisió privada, crítica amb l'*oficialisme*, ultima l'operació amb l'empresari local Juan Domingo Cordero.

El Periódico (català) - 13/3/2013

oficialisme m.

Al Cuartel de la Montaña, on reposen les restes de Chávez, Maduro ha mostrat un missatge de l'expresident brasiler Luiz Inacio Lula da Silva en què demana obertament el vot per al candidat de l'*oficialisme*.

El Periódico (català) - 3/4/2013

oficialisme m.

El chavisme va jurar complir amb la petició que Chávez va formular el passat 8 de desembre, abans de sotmetre's a una intervenció de què no es va recuperar, que en cas que alguna cosa li passés i es convocaran eleccions anticipades i acompanyaran a Maduro

Diari ARA - 13/4/2013

oficialisme m.

Rere el rastre de ChávezFidel a les lliçons rebudes pel seu líder, el desaparegut president Hugo Chávez, l'*oficialisme* es va concentrar aquest dijous al centre de Caracas amb l'objectiu clar de desbordar amb els seus simpatitzants set de la principals a

El Periódico (català) - 13/4/2013

oficialisme m.

Les lluites pel poder a l'interior de l'*oficialisme* han desencadenat les forces més fosques del règim.

La Vanguardia - 2/5/2013

oficialisme m.

Tres diputats de l'*oficialisme* i nou de l'oposició van resultar ferits.

El Periódico (català) - 3/5/2013

oficialisme m.

Es considerava una persona d'esquerres, tot i que gens sectària i del tot allunyat de dogmatismes i *oficialismes* de partit.

El triangle - 31/5/2013

oficialisme m.

El governador de l'Estat de Bahia, Jaques Wagner, una altra de les figures de l'*oficialisme*, va criticar les adhesions.

El Periódico (català) - 23/6/2013

oficialisme m.

L'*oficialisme*, que tan permissiu es mostra amb les ombres presidencials, prepara l'artilleria crítica contra qualsevol que discuteixi els seus dogmes.

El Periódico (català) - 1/7/2013

oficialisme m.

Com s'explica una cosa tan diferent del que proclama l'*oficialisme* nacionalista?

El Periódico (català) - 28/7/2013

oficialisme m.

Allà, Sergio Massa, que fa pocs mesos va abandonar l'*oficialisme*, derrotava Martín Insaurralde, el candidat a diputat de Cristina Fernández, per uns cinc punts de diferència, al computar-se la meitat del padró (34% contra 24,5% dels vots).

El Periódico (català) - 13/8/2013

oficialisme m.

Els crítics temen que una escassa participació doni aire a l'*oficialisme*.

El Periódico (català) - 23/3/2014

oficialisme m.

L'*oficialisme* també va insistir en la seva fermesa a desobeir les mesures del Parlament.

Diari ARA - 13/1/2016

oficialisme m.

Els jutges, segons l’oposició, van ser elegits a dit en un procediment irregular, per assegurar a l’*oficialisme* un domini complet del màxim òrgan judicial.

La Vanguardia - 3/3/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa