Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «recentralitzador -a»

Cerca el terme al Termcat

1 de 37 de 37 termes 

recentralitzador -a adj.

Per sortir de la greu crisi, sens dubte, però també per enfortir el projecte comú, assetjat per *recentralitzadors* i sobiranistes.

El Periódico (català) - 6/1/2011

recentralitzador -a adj.

L'onada *recentralitzadora* denota la insatisfacció de Madrid per les seves escasses perspectives estratègiques.

El Periódico (català) - 22/1/2011

recentralitzador -a adj.

La transició nacional, el dret de decidir, el rearmament jurídic com a resposta a les agressions què està patint el país són d'una vaporositat incomprensible, i així són llegides amb escarni des d'un Madrid dedicat a reforçar l'ofensiva anticatalana i *re

Avui - 1/2/2011

recentralitzador -a adj.

[...] el tsunami *recentralitzador* que, amb matisos diferents, impulsen el PP i el PSOE [...].

Diari ARA - 4/2/2011

recentralitzador -a adj.

I com que més enllà de Merkel i la refundació de l'euro sempre quedarà Catalunya, Antonio Garrigues Walker, també a contra corrent, defensava a Abc que «el bon futur d'Espanya i el de Catalunya estan vinculats indissolublement» i que gairebé tot hi és pos

El Periódico (català) - 6/2/2011

recentralitzador -a adj.

Si bé té un punt de partida fàcil de compartir que alerta contra un disseny administratiu al marge de criteris de sostenibilitat econòmica o de viabilitat pràctica, també fa la impressió que, en aquesta perspectiva, obvia aspectes rellevants potser perquè

El Periódico (català) - 10/2/2011

recentralitzador -a adj.

Els 759 milions d'euros que el govern espanyol hauria d'haver abonat l'any passat a l'executiu d'Artur Mas per la liquidació del 2008 de les inversions en infraestructures de l'Estatut s'ha erigit en el deute més destacat, mentre bufen des de Madrid aires

Avui - 23/1/2012

recentralitzador -a adj.

L'esquerra veu submissió de Mas a un PP *recentralitzador*.

Diari ARA - 3/2/2012

recentralitzador -a adj.

Ni que sigui per no autodescartar-se, ahir Pere Navarro va enviar una carta al president Artur Mas, per demanar-li que lideri la defensa de les infraestructures catalanes a Madrid davant l'ofensiva regressiva i *recentralitzadora* del PP.

Diari ARA - 18/2/2012

recentralitzador -a adj.

Ortega ha criticat l'obsessió *recentralitzadora* del Govern del PP.

El Periódico (català) - 13/5/2012

recentralitzador -a adj.

El dictamen del CGE forma part, a més a més, del paquet de mesures anunciades ara fa un mes per la Generalitat en contra de l'ofensiva *recentralitzadora* del Govern del PP.

El Periódico (català) - 13/6/2012

recentralitzador -a adj.

L'Estat espanyol ha inclòs l'activitat comercial en la seva ofensiva *recentralitzadora* i aquesta esdevé una altra matèria en què la Generalitat veu agredides les seves competències, com abans han estat l'educació i la sanitat.

Avui - 3/7/2012

recentralitzador -a adj.

Exigim al govern central que no barregi agendes *recentralitzadores* amb el tema econòmic.

Diari ARA - 3/8/2012

recentralitzador -a adj.

Les topades han estat constants i han anat des d'assumptes menors com les competències sobre el bestiar equí a grans exhibicions de fermesa com la sessió del Govern del 8 de maig, que es va dedicar gairebé íntegrament a plantejar un paquet de mesures cont

El Periódico (català) - 13/8/2012

recentralitzador -a adj.

L'esperit *recentralitzador* de la norma es fa evident en el caràcter estatal de les noves proves de nivell que s'introduiran i que seran un total de quatre per a l'alumnat des de primer de primària fins a segon de batxillerat.

Avui - 23/9/2012

recentralitzador -a adj.

El secretari d'organització de Convergència ha assegurat que l'estat espanyol està dirigint una ofensiva política, intel·lectual i econòmica contra Catalunya amb una voluntat *recentralitzadora*.

Diari ARA - 23/9/2012

recentralitzador -a adj.

La Generalitat va criticar l'ofensiva *recentralitzadora* que suposa la llei i el Govern basc va demanar directament la dimissió del ministre José Ignacio Wert, per una norma, van dir tots dos, retrògrada i que envaeix competències.

El Periódico (català) - 23/9/2012

recentralitzador -a adj.

Al País Valencià, el Bloc Nacionalista Valencià tem una onada *recentralitzadora* com a resposta a l'independentisme català.

Diari ARA - 3/10/2012

recentralitzador -a adj.

Navarro va erigir el PSC en capdavanter d'una tercera via fonamentada en la sensatesa i la radicalitat democràtica, i allunyada dels extrems de l'independentisme i d'aquells partits que volen tornar a l'Espanya dels setanta amb polítiques *recentralitzado

Avui - 23/10/2012

recentralitzador -a adj.

En un marc de crisi i endeutament públic, han sorgit moviments *recentralitzadors*, federalistes i independentistes i Salvados es pregunta si s'hauria de reformular l'actual model i si hi ha certs interessos en el fracàs del sistema autonòmic.

El Periódico (català) - 23/11/2012

recentralitzador -a adj.

El govern català exigeix la retirada de la llei Wert perquè és *recentralitzadora* i canvia el model lingüístic.

Avui - 8/2/2013

recentralitzador -a adj.

Al context català s'hi ha afegit l'agressiva entrada en acció del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, amb un mandat polític contra el català com a llengua vehicular, amb un esperit *recentralitzador* que lamina competències a les autonomies i amb un i

Diari ARA - 10/5/2013

recentralitzador -a adj.

Parlo de la recentralització espanyola d'estructures grans i mitjanes, ONG de capital humà i material, de projectes amb valors locals que de tan poc cuidar-los, o directament abandonar-los, busquen la font *recentralitzadora* per reeixir.

Avui - 23/5/2013

recentralitzador -a adj.

El Consell Escolar català i la majoria de partits polítics del Principat coincideixen a dir que la llei Wert és *recentralitzadora*, homogeneïtzadora i es carrega l'escola igualitària, participativa, inclusiva i comprensiva forjada durant els últims trent

El Temps - 19/6/2013

recentralitzador -a adj.

Després d'estar mesos parlant-ne, el Govern ja té negre sobre blanc la seva reforma de les administracions públiques, una eina amb què intenta posar en marxa una gran ofensiva *recentralitzadora* amb la crisi econòmica com a excusa.

El Periódico (català) - 23/6/2013

recentralitzador -a adj.

El text rebutja el caràcter *recentralitzador*, segregador i elitista de la contrareforma del PP perquè també suposa una amenaça per al conjunt del sistema educatiu català, i destaca que la immersió ha estat fonamental per a la cohesió social i la convivè

El Periódico (català) - 3/7/2013

recentralitzador -a adj.

Dit això, és evident que la polarització política que s'està vivint a Catalunya, atiada per una manca de proposta clara per superar el trauma causat per la sentència del Tribunal Constitucional, la percepció d'un tracte fiscal injust, la manca de respecte

El Periódico (català) - 3/9/2013

recentralitzador -a adj.

És el model del que li espera a aquell que no és capaç de resistir l'ofensiva uniformitzadora i *recentralitzadora*: desmantellament de l'autonomia, nul respecte a la identitat pròpia i marginació econòmica.

Diari ARA - 19/2/2014

recentralitzador -a adj.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dimecres que la reforma del mapa de tributs que el seu executiu preveu posar en marxa no serà *recentralitzadora* i donarà més coresponsabilitat a les comunitats autònomes i a les administracions locals.

Avui - 13/3/2014

recentralitzador -a adj.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dimecres que la reforma del mapa de tributs que el seu executiu preveu posar en marxa no serà *recentralitzadora* i donarà més coresponsabilitat a les comunitats autònomes i a les administracions locals, però servirà també per ordenar i distribuir els tributs de manera que no afectin la unitat de mercat.

Diari ARA - 13/3/2014

recentralitzador -a adj.

L'agenda *recentralitzadora* i d'aplanament de les competències autonòmiques està desbocada.

Diari ARA - 3/4/2014

recentralitzador -a adj.

A més d'aquesta nova mesura *recentralitzadora* del govern del PP, els experts afirmen que la metodologia de la prova està desfasada respecte al que reclama Europa.

Avui - 13/4/2014

recentralitzador -a adj.

I pitjor encara, pot ser una nova mesura *recentralitzadora* si s'articula de manera que impedeixi a les comunitats autònomes accedir -quan la situació els ho permeti- als mercats financers, de manera que l'únic accés al crèdit que tinguin sigui a través del govern central -que, d'aquesta manera, les controlarà més.

Diari ARA - 29/12/2014

recentralitzador -a adj.

De la mateixa manera, un 62,7% dels enquestats considera que les polítiques de l'Estat tenen un caràcter *recentralitzador*.

Diari ARA - 13/3/2015

recentralitzador -a adj.

La Generalitat canvia l'estratègia per fer front a l'afany *recentralitzador* del PP en matèria d'energia.

Diari ARA - 23/5/2015

recentralitzador -a adj.

L’intent de catalans i bascos de crear un mercat del gas a Espanya amb seu a Bilbao sembla tocat de mort, després d’un nou capítol de l’onada *recentralitzadora* del govern de Mariano Rajoy.

Diari ARA - 3/1/2016

recentralitzador -a adj.

Sobretot si el PSOE, en el cas de governar, s’oblida de les temptacions *recentralitzadores*.

La Vanguardia - 3/3/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa