Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «redefinir»

Cerca el terme al Termcat

1 de 27 de 27 termes 

redefinir v. tr

Aquí sí que a la més mínima que es comenci a insinuar aquell fenomen es *redefineix* la paròdia perquè faci l'efecte buscat, d'una crueltat sense escletxes -Mas-, o bé s'elimina directament el personatge -Acebes, que una mica més i els nens hi simpatitzen

Avui - 21/1/2010

redefinir v. tr

No era el moment, cal agafar forces altre cop, *redefinir* la feina, fer una bona tasca divulgativa del projecte.

Avui - 5/4/2010

redefinir v. tr

La nova posició de Dyer dins de l'escuderia serà *redefinida* els pròxims dies va informar Ferrari, que a més ha encarregat a l'anglès Neil Martin la guia de l'àrea Desenvolupament, Estratègies i Operacions.

El Periódico (català) - 6/1/2011

redefinir v. intr.

El que no es *redefineixi* des de la política, ho serà des del mercat, que aplicarà la seva pròpia lògica.

El Periódico (català) - 18/1/2011

redefinir v. tr

Jo crec que el PSC, després de les eleccions del 28 de novembre, té el seu projecte en crisi i l'ha de *redefinir*, i el que nosaltres no volem és que les eleccions municipals a Barcelona siguin un escenari on el PSC resolgui les seves dificultats de proj

Avui - 1/2/2011

redefinir v. tr

Barcelona ha de tendir en els propers anys a *redefinir* els espais degradats o obsolets.

Avui - 3/3/2011

redefinir v. tr

Cal *redefinir* la progressivitat tributària i arbitrar mesures per potenciar les pimes.

El Periódico (català) - 24/11/2011

redefinir v. tr

És cert que els nous responsables de Foment, i en especial la ministra Ana Pastor, que ve del ram de la sanitat, necessiten temps per situar-se, i aquests dies estan mantenint reunions amb tots els govern autonòmics i partits polítics per *redefinir* prio

Avui - 23/1/2012

redefinir v. tr

Per tant, s'haurà de *redefinir* què són les parts d'aquest sistema federal.

Avui - 23/11/2012

redefinir v. tr

La reforma *redefineix* el concepte d'alt càrrec per deixar-ne fora els assessors nomenats a dit i els alts càrrecs del sector públic, com els gerents d’empreses públiques.

Diari de Balears - 25/1/2013

redefinir v. tr

Els dirigents socialistes Antoni Balmón, Elena Valenciano, Miquel Iceta i Ramón Jáuregui van compartir taula en un sopar a principis d'any en el qual van iniciar les converses per *redefinir* la relació entre el PSC i el PSOE.

El triangle - 19/4/2013

redefinir v. tr

El Departament de Salut ha *redefinit* el projecte.

Bon dia - 25/4/2013

redefinir v. tr

Les competències s'han d'aclarir, s'ha de promoure la mancomunió de serveis i s'ha de *redefinir* els volums de les transferències.

El Periòdic - 5/10/2013

redefinir v. tr

En aquest sentit, els interessos normatius i estratègics d'Europa s'han *redefinit* encara amb més força.

Diari ARA - 26/3/2014

redefinir v. tr

En el negoci del llibre, d'altra banda, convindria *redefinir* d'alguna manera el circuit, sobretot en el vessant de la distribució, perquè l'editor, la pedra angular, pugui esgarrapar una mica més de marge.

Avui - 13/4/2014

redefinir v. tr

Es *redefiniran* les relacions entre l'ANP i Israel, que haurà d'assumir la seva responsabilitat com a poder ocupant, i això inclou la suspensió de la cooperació de seguretat amb Israel, va apuntar.

El Periódico (català) - 13/12/2014

redefinir v. tr

En el llibre, Mayer afirma que aquest activisme de Carles pot donar pas a un "possible nou model de monarquia" que vulgui *redefinir* la Corona.

Diari ARA - 9/2/2015

redefinir v. tr

L'ACEC, Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya, *haurà de redefinir* la seva missió.

Avui - 13/2/2015

redefinir v. tr

L'estat nació reconeix la seva pròpia feblesa i es *redefineix* constantment per mantenir noves cotes de poder en el context global.

Diari ARA - 1/3/2015

redefinir v. tr

Però assumir el principi de realitat mai ha de ser vist com una derrota, sinó com una oportunitat per *redefinir* estratègies i objectius, per llegir millor el moment històric, i compassar l’acció política a un ritme que permeti aplegar una majoria social

Diari ARA - 3/1/2016

redefinir v. tr

L'aspirant del PSOE està obligat a *redefinir* l'estratègia després d'escoltar a l'hemicicle suspicàcies davant el seu projecte i dubtes, avisos seriosos dels catalans i un parell de picabaralles amb Mariano Rajoy i Pablo Iglesias que trigaran a evaporar-

El Periódico (català) - 3/3/2016

redefinir v. tr

[...] Recep Tayyip Erdogan (62), pretén *redefinir* el terme terrorista, per incloure els que considera enemics del seu Govern encara que no empunyin cap arma.

La Vanguardia - 18/3/2016

redefinir v. tr

"S'ha de fer un bon procés de decisió, però si ens equivoquem no passa res, sempre podem rectificar i *redefinir* l'objectiu", afirma.

Guia Ensenyament - 1/4/2016

redefinir v. tr

Ara hauré de parlar amb l'equip per *redefinir* el programa.

Avui - 1/6/2016

redefinir v. tr

Una de les propostes per *redefinir* conjuntament el full de ruta sobiranista és reactivar la taula de partits i entitats.

Diari ARA - 11/6/2016

redefinir v. tr

Encara hem de veure si el president serà diferent del candidat i com es concreten algunes inconsistències i amenaces del seu discurs en política exterior, però Trump s’ha ofert com el líder que desafiarà l’statu quo i això implica tensionar els poders tra

Diari ARA - 10/11/2016

redefinir v. tr

Ja estava a punt de començar aquest text citant la mala sort que té Solange de ser germana de Beyoncé i que el seu tercer disc, també el millor que ha fet, coincideixi en aquest mateix any amb 'Lemonade', l’obra magna de Queen B amb aroma de 'game change'

Diari ARA - 23/12/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa