Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «supramunicipal»

Cerca el terme al Termcat

1 de 21 de 21 termes 

supramunicipal adj.

Des de la Paeria defensen que la creació d'ens o organismes *supramunicipals* ja pot servir per garantir una correcta prestació de serveis per part de la Generalitat al territori, [...].

Avui - 5/1/2010

supramunicipal adj.

En el ple s'ha aprovat fer dues operacions de crèdit per un valor global d'11,4 milions d'euros, per poder fer front a les aportacions que la Diputació de Lleida fa al Pla únic d'obres i serveis (PUOSC) i al pla d'inversions *supramunicipals*.

Avui - 25/5/2010

supramunicipal adj.

En un àmbit *supramunicipal*, però, Iceta creu que és difícil regular l'ús de la vestimenta d'algunes dones musulmanes.

Avui - 8/6/2010

supramunicipal adj.

[...] perquè uns resultats que impliquin una forta davallada del PSC també tindrien conseqüències més enllà de la ciutat i posarien en perill l'hegemonia dels socialistes en les institucions *supramunicipals* de la demarcació.

Avui - 13/1/2011

supramunicipal adj.

L'any passat, la subvenció de l'ens *supramunicipal* a la FECAC va ser de 85.000 euros, mentre que per a l'edició d'aquest any se n'aportaran 77.500.

Avui - 13/4/2011

supramunicipal adj.

El nou escenari que han deixat aquestes eleccions municipals dóna al partit catorze dels 27 diputats de l'ens *supramunicipal*.

Diari ARA - 23/5/2011

supramunicipal adj.

A CiU, per acabar-ho d'adobar, també depenen de les converses entre CDC i UDC, per la manera com es repartiran el poder en aquest mandat, en què controlaran la majoria de les institucions *supramunicipals*.

Avui - 13/6/2011

supramunicipal adj.

La corporació *supramunicipal* gironina va acceptar totes les al·legacions.

Diari ARA - 30/11/2011

supramunicipal adj.

Els canvis de 2001 en la legislació *supramunicipal* o en temes com medi ambient o habitatge.

Diari de Vilanova - 27/1/2012

supramunicipal adj.

Un altre signe de transversalitat, en aquest cas geogràfica, que certifica que en entorns urbans densos com el de Barcelona fan falta polítiques *supramunicipals*.

El Periódico (català) - 6/8/2012

supramunicipal adj.

El fet de crear entitats *supramunicipals* podria ser positiu.

Diari ARA - 23/8/2012

supramunicipal adj.

L'organisme *supramunicipal* considera que hi ha una relació causa-efecte entre l'elevada sinistralitat que es registra en aquest tram, que va patir 95 accidents des del juny del 2009 fins al juny del 2012, i les deficiències que pateix la N-2, per on pas

El Periódico (català) - 3/10/2012

supramunicipal adj.

Tot i això, sí que es considera que l'Ajuntament de Girona va sobrepassar el seu àmbit competencial perquè la finalitat de la contractació dels trens era facilitar als ciutadans el transport per assistir als actes de la Diada per endinsar-se en reivindica

Avui - 23/1/2013

supramunicipal adj.

Però l'organisme *supramunicipal* encara espera que arrribin els diners promesos per la Generalitat.

El triangle - 15/3/2013

supramunicipal adj.

Paisatges de Tarragona, editat per Lunwerg Editors amb la col•laboració de la institució *supramunicipal*.

Mes Ebre - 25/4/2013

supramunicipal adj.

Tot i així, aquests mínims, no definits, semblen trencar-se davant la possibilitat que competències com la recollida d'escombraries, la neteja viària o els serveis socials i l'educació no siguin competència pròpia, sinó *supramunicipal*.

Jovent. Revista Juvenil Alternativa - 1/10/2014

supramunicipal adj.

L'Ajuntament maresmenc reclama modificar el factor de població en l'atorgament de subvencions que duen a terme les administracions *supramunicipals*.

El Punt - 21/4/2015

supramunicipal adj.

L'ens *supramunicipal* ha certificat «el valor històric, tècnic, paisatgístic i identitari» de l'espai, segons Xavier Menéndez, responsable de l'estudi.

El Periódico (català) - 1/3/2016

supramunicipal adj.

La proposta diu que el Parlament "insta al govern de la Generalitt a encarregar, conjuntament amb l'Ajuntament de Badalona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, un projecte de transformació de la C-31 al seu pas per Badalona com a via estructurant suburban

Badalona 2000 - 1/4/2016

supramunicipal adj.

...es va convertir en la primera política d'ocupació activa *supramunicipal*, ja que la resta d'operadors s'havien retirat...

La Vanguardia - 21/5/2016

supramunicipal adj.

El president de l’organitzadora de la Feria de Abril de Catalunya va acusar ahir la presidenta d’aquest organisme *supramunicipal*, Mercè Conesa, i el membre de la diputació de Cultura republicà Juanjo Puigcorbé, de denigrar amb aquesta mesura els andalus

La Vanguardia - 10/6/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa