Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «supranacional»

Cerca el terme al Termcat

1 de 9 de 9 termes 

supranacional adj.

Ara, davant la creixent internacionalització de la justícia –malgrat la interessada aturada de la jurisdicció universal a Espanya– i la creixent protecció *supranacional* dels drets humans, els familiars de les víctimes han obtingut de la Cort Interameric

El Periódico (català) - 10/1/2010

supranacional adj.

Mentrestant, mentre esperem, si no s’aprenen les lliçons que ens ha ensenyat l’estreta cooperació governamental –d’estats nacionals o d’ens *supranacionals* com la Unió Europea– amb el sistema financer i empresarial capitalista, el futur no serà cap altre

El Periódico (català) - 22/3/2010

supranacional adj.

S'ha d'aprofitar el ressò i gestionar-lo davant d'Espanya i del món i d'una manera molt especial de les instàncies *supranacionals* com la Unió Europea i les Nacions Unides.

Avui - 13/9/2012

supranacional adj.

Polítics que desembarquen a Brussel·les sense haver donat abans cap mostra d'interessar-se pels assumptes del continent, amb un currículum pla sota el braç i sense domini dels idiomes que es manegen en un fòrum *supranacional*.

El Periódico (català) - 17/3/2014

supranacional adj.

Tot i això, respon que el seu col·lectiu no és ingenu i sap que cal garantir la seguretat, però apunta que crear un nou estat permet fer les coses diferent, per exemple ideant un cos de pau *supranacional*.

Diari ARA - 24/3/2014

supranacional adj.

És cert que els projectes *supranacionals*, els processos interns de descentralització i el poder de les institucions financeres estan afeblint la sobirania clàssica, però alhora els estats es reforcen com a actors en aquesta nova escena internacional.

Diari ARA - 1/3/2015

supranacional adj.

En relació als drets fonamentals hi ha hagut grans canvis, no només de concepte, sinó també pel que fa al referent territorial, ja que han esdevingut *supranacionals*, per exemple, amb la presència a la Declaració de l'Organització Internacional del Treba

Diari ARA - 18/1/2016

supranacional adj.

Des de fa temps organismes *supranacionals* com l'Organització Mundial de la Salut, però també la Unió Europea i les autoritats públiques dels seus països membres

La Vanguardia - 5/2/2016

supranacional adj.

La formulació d’espais de sentit locals des dels quals fer més assumible l’articulació amb institucions *supranacionals* compartides i amb una economia globalitzada es donarà cada cop més.

Diari ARA - 31/10/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa