Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «supremacista»

Cerca el terme al Termcat

1 de 8 de 8 termes 

supremacista adj.

Com explica Leonard Zeskind, estudiós dels moviments *supremacistes* blancs als EUA, s’ha produït una fragmentació del públic que està esquinçant el teixit social.

El Periódico (català) - 26/4/2010

supremacista m.

El Departament de Seguretat Interior va deixar entreveure ahir que investiga possibles vincles de Loughner amb American Renaissance, un grup de *supremacistes* blancs, antiimmigrants i antisemites.

El Periódico (català) - 10/1/2011

supremacista adj.

Un gir que arraconi per sempre més en els llibres d'història la milícia, el podre depredador, els exèrcits, l'afany expansionista, la lògica del mercat i dels canons i l'orgull *supremacista*.

El triangle - 16/9/2011

supremacista m. i f.

La CNN li va preguntar diumenge pel suport a la seva candidatura que havia rebut de David Duke, un *supremacista* blanc que al seu dia va ser Gran Mag del KKK.

El Periódico (català) - 1/3/2016

supremacista m. i f.

La manca de resposta ha portat l'opinió pública a preguntar-se fins i tot si Trump és un *supremacista* blanc, recordant que va ser el primer a proposar la prohibició de l'entrada de musulmans als EUA arran dels atemptats a San Bernardino i que el primer

Avui - 1/3/2016

supremacista m. i f.

A les seves declaracions racistes, xenòfobes i sexistes s'hi ha afegit ara el suport d'un líder del *supremacista* Ku Klux Klan, una cosa que en cap país democràtic i civilitzat seria possible.

El Periódico (català) - 3/3/2016

supremacista adj.

A diferència d'aquest niggers de tuf *supremacista*, no semblava que la paraula negritos podria molestar a ningú.

La Vanguardia - 11/3/2016

supremacista m. i f.

Més enllà de la derivada que això suposa per a Catalunya i el seu procés, em sembla una tendència perillosa: un dels efectes col·laterals involuntaris més perniciosos de la victòria d’aquest *supremacista* xenòfob i aparent assetjador impune de dones que

Diari ARA - 10/11/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa