Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «tacticisme»

Cerca el terme al Termcat

1 de 24 de 24 termes 

tacticisme m.

El regateig constant, l’estretor de mires, els plantejaments de curta volada, els *tacticismes* barats, els discursos maniqueus, el sectarisme impenitent, les lluites florentines, les proclames infantiloides, l’oportunisme de baixa estofa, el paternalisme

Avui - 25/1/2010

tacticisme m.

Posteriorment, però, aquesta dimissió en bloc, Carretero i dotze més, no es va formalitzar, "però no es va fer per *tacticisme*".

Avui - 5/2/2010

tacticisme m.

Sobre CiU, ha apuntat que fa tres anys "que abraça l'independentisme i el sobiranisme", i ara "vol donar una imatge de centralisme dirigida al seu públic de tota la vida, el nacionalisme que no vol aventures", encara que ha valorat positivament la seva pr

El Periódico (català) - 2/3/2010

tacticisme m.

Amb Itziar González, que va dimitir ahir per esgotament, no només es retira la cara política del principal polvorí municipal sinó que també se’n va una forma de gestionar allunyada de la realpolitik, el *tacticisme* propi dels polítics d’escola.

El Periódico (català) - 18/4/2010

tacticisme m.

En primer lloc, deixant de costat tots els *tacticismes* encara més accentuats a les envistes d’unes eleccions, caldria que fossin capaços de pactar una resposta unitària.

Avui - 25/4/2010

tacticisme m.

Per aquest motiu, ha titllat d'“inoportú” un “cert *tacticisme*” i un “càlcul partidista” de certes formacions que rebutgen el diàleg i que podrien fer fracassar el procés de pau.

Diari ARA - 10/12/2010

tacticisme m.

Potser té alguna cosa a veure amb la necessitat imperiosa del país i amb l'estimació a Catalunya per damunt dels partidismes i *tacticismes*.

Avui - 3/5/2011

tacticisme m.

A més, Pujol ha aprofitat per criticar el *tacticisme* del PP al no presentar els comptes abans de les eleccions andaluses i ha considerat que els conservadors van ser poc curosos en la campanya electoral, on van prometre que no prendrien diverses mesures

El Periódico (català) - 3/4/2012

tacticisme m.

Espero que amb l'any nou puguem aprovar un altre paquet com aquest amb una mica menys de drama, una mica menys de *tacticisme* i sense haver d'espantar tant la gent com aquesta vegada, va dir Obama després de comparèixer davant la premsa per saludar l'aco

El Periódico (català) - 3/1/2013

tacticisme m.

Aquesta decisió ha afegit incertesa a la política continental i delata també el *tacticisme* del primer ministre, espantat davant l'ascens del moviment euroescèptic.

El triangle - 8/2/2013

tacticisme m.

Aquest segon mandat confereix a tots els presidents més audàcia perquè redueix el *tacticisme*, encara que pot complicar els difícils equilibris del partit que governa i augmentar la distància entre el president i l'oposició.

La Vanguardia - 14/2/2013

tacticisme m.

Sense que calgui argumentar en descàrrec seu que han estat les circumstàncies les que l'han forçat a extremar allò que en un llenguatge polític més tradicional sempre se n'havia dit *tacticisme*.

El Periódico (català) - 3/3/2013

tacticisme m.

Doncs que la frivolitat, l'oportunisme, el *tacticisme* partidista i un sentimentalisme polític mal portat són debilitats que la societat política continua patint avui, però que quan el catalanisme ofereix un projecte regenerador, útil per a la societat,

El Periódico (català) - 3/5/2013

tacticisme m.

Saben el que penso i que no sóc una persona que es mogui per *tacticismes*.

El Periódico (català) - 28/7/2013

tacticisme m.

Per fer això ha de ser de caràcter fort, valent i sobretot honest amb si mateix per tal de no estar subjecte als *tacticismes* del moment.

El Periòdic - 5/9/2013

tacticisme m.

No es tracta d'un *tacticisme*, no és una obsessió de quatre partits polítics, és una demanda profunda de la societat catalana, ha destacat.

El Periódico (català) - 23/7/2014

tacticisme m.

La unitat no serà fàcil en uns moments en què hi ha qui prefereix posar la legitimitat per sobre de la legalitat: qualsevol aventurisme o *tacticisme* electoral de curta volada podria passar una alta factura als seus promotors.

La Vanguardia - 12/9/2014

tacticisme m.

El PSOE reclama a Rajoy i Mas que abandonin el *tacticisme* i aportin solucions.

El Periódico (català) - 23/9/2014

tacticisme m.

L'última enquesta realitzada per la Universitat de Granada avala el *tacticisme* dels socialistes i la presidenta Susana Díaz a l'avançar les eleccions autonòmiques a Andalusia.

El Periódico (català) - 14/2/2015

tacticisme m.

El pes de la realitat, però, s'ha anat imposant sigil·losament al *tacticisme* polític i, avui en dia, ja no hi ha marge per als estirabots.

Presència - 15/2/2015

tacticisme m.

Tenim la sospita que la política catalana des de fa anys gira entorn de l’escenificació i el *tacticisme* polític, sense afrontar els problemes socials reals i les desigualtats creixents.

Catalunya - 1/1/2016

tacticisme m.

Això dóna lloc a una volatilitat sense precedents des de la transició, a la modificació constant dels estats d'opinió i a l'inusitat auge d'un *tacticisme* del "minut a minut".

La Vanguardia - 9/2/2016

tacticisme m.

Existeix el perill que comencin a cansar els *tacticismes* que envolten les passades eleccions del 20-D.

Avui - 1/3/2016

tacticisme m.

Mentre que la política espanyola està immersa en el *tacticisme* més simplista, en algunes parts de l'actual Estat espanyol es produeixen fets amb el nivell polític més gran dels últims 40 anys.

Avui - 8/3/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa