Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «ultraconservador -a»

Cerca el terme al Termcat

1 de 31 de 31 termes 

ultraconservador -a adj.

Però, ara com ara, només notem l’efecte contrari, el de la xenofòbia, el de l’increment de les expectatives electorals dels partits *ultraconservadors* que veuen els immigrats com un impediment per fer la nostra vida normal.

Avui - 25/2/2010

ultraconservador -a adj.

Martínez Camino. *Ultraconservador*.

Diari ARA - 28/11/2010

ultraconservador -a adj.

Boehner arriba a dalt de tot al Capitoli després d'una trajectòria que va començar als anys 80 de la mà del republicà *ultraconservador* Newt Gingrich, llavors president de la Cambra baixa, una carrera política que no va dubtar a seguir després de la pico

El Periódico (català) - 6/1/2011

ultraconservador -a adj.

En el seu text, el líder cubà recorda que la congressista demòcrata, en estat crític després de rebre un tret al cap, estava en la mira del moviment *ultraconservador* Tea Party.

El Periódico (català) - 10/1/2011

ultraconservador -a adj.

Rick Santorum, senador *ultraconservador* de Pensilvània.

El Temps - 22/2/2011

ultraconservador -a adj.

Els dogmes s'estenen cap a l'assentament de posicions *ultraconservadores*: una piconadora contra qualsevol iniciativa progressista.

El Periódico (català) - 23/2/2011

ultraconservador -a adj.

El president iranià va aixafar les protestes al carrer després de les eleccions, però ara la contestació és *ultraconservadora* i en clau interna. Contra l'aiatol·là Khamenei pot tenir les de perdre.

Diari ARA - 30/5/2011

ultraconservador -a adj.

Preocupada per la seva imatgeEls documents també mostren exemples de com la líder de l'*ultraconservador* Tea Party s'esforçava per controlar la seva imatge pública.

Diari ARA - 13/6/2011

ultraconservador -a adj.

Tot i que el PP va perdre les eleccions de 2004, en continuar controlant autonomies com la Comunitat de Madrid amb la *ultraconservadora* Esperanza Aguirre, des de les institucions de la capital espanyola es va seguir finançant l'FNCA [...].

El triangle - 16/9/2011

ultraconservador -a adj.

I ara, en ple 2012, ha estat Carlos Dívar, el jurista *ultraconservador* que Zapatero va tenir nassos de col·locar com a president del Tribunal Suprem i del Consell del Poder Judicial, qui ha fet incrementar la nostra autoestima.

Diari ARA - 18/2/2012

ultraconservador -a adj.

El jutge creu que la demanda no tenia base legal i imposa a l'islamista *ultraconservador* que la va presentar una multa de sis euros.

La Vanguardia - 29/2/2012

ultraconservador -a adj.

També va mostrar el seu suport al moviment Occupy Wall Street (Ocupa Wall Street) perquè ha permès al govern de Barack Obama girar a l'esquerra després que amb l'anterior president, George Bush, s'apliquessin les polítiques *ultraconservadores* del Tea Pa

Diari ARA - 13/5/2012

ultraconservador -a adj.

Altres grups salafistes -un corrent *ultraconservador* de l'islam- havien difós la convocatòria.

El Periódico (català) - 13/9/2012

ultraconservador -a adj.

El USA Today i The Wall Street Journal, els dos primers en circulació, no solen fer endorsements, encara que en el cas del diari econòmic no li fa falta perquè les seves pàgines d'opinió són *ultraconservadores*.

El Periódico (català) - 3/11/2012

ultraconservador -a adj.

Parlament Europeu va recolzar ahir per una majoria de 386 vots a favor, 281 en contra i 28 abstencions el nomenament com a nou comissari europeu de Salut i Consum l'*ultraconservador* maltès Tonio Borg.

El Periódico (català) - 23/11/2012

ultraconservador -a adj.

Herrera qualifica el projecte educatiu del PP com *ultraconservador* i preconstitucional.

Diari ARA - 13/12/2012

ultraconservador -a adj.

Ajusta comptes amb l'*ultraconservador* i inculte Disney.

La Vanguardia - 23/1/2013

ultraconservador -a adj.

A més, la secretària d'Igualtat del PSOE, Purificación Causapié, ha denunciat el caire *ultraconservador* dels nous membres, que, segons el seu parer, han estat escollits perquè donin suport a la reforma de la llei de l'avortament.

La Vanguardia - 30/1/2013

ultraconservador -a adj.

Des de l'època del primer director general sota les ordres directes d'Eduardo Zaplana, Jesús Sánchez Carrascosa -que va servir-se del fons documental i dels equips tècnics de la cadena per muntar una televisió privada de tall *ultraconservador*-, fins al

El triangle - 8/2/2013

ultraconservador -a adj.

El suport als nous moviments *ultraconservadors* i la seva estratègia política de nomenaments episcopals, de bisbes afins, dòcils i obedients.

Avui - 13/2/2013

ultraconservador -a adj.

La formació que ha fet del seu rebuig a Europa i de la lluita contra la immigració la bandera de la protesta *ultraconservadora*, s'ha convertit en un maldecap per a Cameron.

El Periódico (català) - 3/3/2013

ultraconservador -a adj.

A falta d'una reacció oficial dels Germans Musulmans, el partit salafista Nur, de tendència islamista i *ultraconservadora*, va expressar la seva preocupació pel retorn a la política de l'exèrcit.

Diari ARA - 2/7/2013

ultraconservador -a adj.

L'Aràbia Saudita es regeix pel wahhabisme, el corrent més rigorista de l'islam, i l'influent sector *ultraconservador* es regira cada vegada que es planteja la concessio de drets a les dones.

La Vanguardia - 19/2/2014

ultraconservador -a adj.

El Papa també ha trobat una forta oposició a les seves denúncies sobre el capitalisme salvatge als Estats Units, on alguns jerarques eclesiàstics són pròxims a l’*ultraconservador* Tea Party, que ha acusat Francesc de marxista.

Diari ARA - 13/3/2014

ultraconservador -a adj.

Va aconseguir l'altaveu de figures mediàtiques *ultraconservadores* com Laura Ingraham.

El Periódico (català) - 13/6/2014

ultraconservador -a adj.

L'auge del moviment *ultraconservador* Tea Party -durant la crisi del 2008- i del sentiment aïllacionista entre els ciutadans nord-americans després de les guerres a l'Afganistan i l'Iraq ha provocat tensions en el si del partit de Raegan.

Diari ARA - 1/3/2015

ultraconservador -a adj.

Mentre que l'*ultraconservador* aiatol·là Ahmad Khatami ha assegurat que la família al-Saüd "serà esborrada de les pàgines de la història", parafrasejant les paraules que Khomeini, el fundador de la República Islámica, va pronunciar sobre el seu enemic mé

El País - 3/1/2016

ultraconservador -a adj.

El senador de Texas, Ted Cruz, fill del moviment *ultraconservador* Tea Party, va obtenir una victòria contra pronòstic contra el fenomen Donald Trump -un altre candidat considerat outsider - als caucus republicans.

Diari ARA - 3/2/2016

ultraconservador -a adj.

Un Partit Republicà dominat pel radicalisme *ultraconservador* ha jugat amb foc deixant que Trump es llancés a la carrera per la nominació amb l'esperança que s'autoconsumís.

El Periódico (català) - 3/3/2016

ultraconservador -a adj.

Cruz és *ultraconservador* i provoca tant o més rebuig en l’establishment republicà que el magnat immobiliari, però va aconseguir ahir un resultat millor que els aspirants oficialistes.

La Vanguardia - 3/3/2016

ultraconservador -a adj.

Peña va elevar el to de les seves crítiques cap al polític *ultraconservador*, que també proposa deportar els onze milions d'indocumentats

La Vanguardia - 11/3/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa