Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «Mes Ebre»

Termes de 1 a 10 d'un total de 63

afiançar-se v. pron.

Novelda i Alacant (sent campió de la Segona B) van ser els següents passos fins poder *afiançar-se* a la Segona A amb Hèrcules, Alabès i Rayo Vallecano.

Mes Ebre - 25/6/2013

agregador m.

Ebre, però nodrint-se també, com a *agregador* de noticies.

Mes Ebre - 15/12/2013

amiotròfic -a adj.

El seu germà Joan té ELA (Esclerosi Lateral *amiotròfica*) i aquesta era la principal força en una jornada solidària dirigida a la lluita contra les malalties degeneratives.

Mes Ebre - 25/12/2013

anticatalà -ana adj.

Quedà clar, per a Aspa, que no es pot ser alhora vicepresident de l'AMI i donar suport als pactes amb el PP, que és el màxim responsable de la desgràcia del nostre país, de posar en dubte l'honestedat del president Mas i el principal promotor de la deriva

Mes Ebre - 15/2/2013

antitaurí -ina adj.

Sobre la polèmica que han pogut crear les samarretes, des de Deltebre es deia que pensem que la informació i el nostre objectiu, interessadament i intencionadament, s'ha desviat i s'ha pogut intoxicar per entitats *antitaurines*.

Mes Ebre - 15/7/2013

calero m.

Gerard Zaragoza ha fitxat amb el Torpedo Kutaisi I el *calero* Alex Gómez, al Kitchee Alex Gómez, tècnic de l’Ametlla, que ja porta unes temporades al futbol base del Barça, en aquesta al a l’aleví C, sent campió, ha fitxat amb el Kitchee de Hong Kong, eq

Mes Ebre - 5/6/2013

calero m.

A la represa, els *caleros* van avançar-se amb un gol de Robert, amb un llançament exterior que va sorpendre.

Mes Ebre - 25/3/2013

caramelitzar v. tr

A les jornades, així mateix, es podran degustar diferents receptes com carpaccio de peus de porc i ceps, milfulls de foie, bolets i ceba *caramelitzada* o xapadillo d'anguila, entre d'altres, plats en els quals no faltarà, per descomptat, l'oli d'oliva de

Mes Ebre - 15/2/2013

coach m.

Després de l'èxit assolit en les anteriors dues edicions, Montsià Actiu va encetar ahir, 21 de febrer, la tercera edició del Fòrum del Talent amb el seminari Nous models d'organitzacions intel·ligents, a càrrec del psicòleg i *coach* Santi López Villa.

Mes Ebre - 25/2/2013

cofinançament m.

600,00 euros, amb *cofinançament* del FEDER del 50% i l'altre 50% a càrrec del propi ajuntament.

Mes Ebre - 5/2/2013

Primer Anterior Se
Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa