Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat tots els termes de la categoria gramatical «adjectiu»

Termes de 1 a 10 d'un total de 7892

2.0 adj.

A ERC compten amb un miler d'activistes -anomenats erctivistes- que fan bullir l'olla a les xarxes a favor del partit, segons diu la secretària nacional *2.0*, Meius Ferrès.

Diari ARA - 1/3/2015

2.0 adj.

La popularitat de l'imam *2.0* va vent en popa: en l'actualitat té més de 93.000 seguidors a Twitter, 221.000 m'agrada a Facebook i milers de visites diàries al seu canal de YouTube i a la seva pàgina web, considerada com una mesquita virtual.

La Vanguardia - 6/8/2016

2.0 adj.

Fes servir una estratègia *2.0* oposada als missatges comercials tradicionals.

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

3D adj.

Al Centre Cívic Convent de Sant Agustí es pot aprendre a treballar amb una impressora *3D*, a sonoritzar un concert en directe, desenvolupar un projecte interactiu autònom ---posem per cas una mà mecànica--- o disseny de mapping.

Time Out Barcelona - 2/4/2015

3D adj.

Blender és una aplicació de creació *3D* en programari llirue: modelatge, animació, composició i edició de vídeo, simulació física i creació de jocs i contingut interactiu.

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

3D adj.

Ell ho va fer perquè tenia un tauró mecànic que no li funcionava i jo perquè el meu tauró era *3D* i tenia un nombre limitat de plans digitals al pressupost, així que la majoria els vaig posar al final de la pel·lícula.

Diari ARA - 18/7/2016

3D adj.

El tercer eix, "Internet of Things", gira al voltant dels objectes: els wearables, les tecnologies d'impressió *3D* o la domòtica són només alguns exemples del que pot suposar internet quan faci el salt del món digital al món real.

Barcelovers - 1/1/2015

3D adj.

En aquesta infografia a doble pàgina, es descriu amb minuciositat com es va construir la torre mitjançant la combinació de senzills diagrames i elaborades il·lustracions realitzades amb software *3D*.

La Vanguardia - 1/4/2015

3D adj.

En aquesta edició, per primera vegada, el Premi Enjoia't de l'Opinió obtindrà una peça realitzada pels alumnes de Postgrau en Disseny de Joiera Alternativa d'Elisava, que han creat una corona amb impressió *3D* al costat de l'empresa Techjewell.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

3D adj.

Disposar d’una vista *3D* sintètica que permeti comprovar la visió des de la localitat abans de comprar-la assegura una experiència satisfactòria.

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

Primer Anterior Se
Següent Darrer
güent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa
<