Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat tots els termes de la categoria gramatical «adjectiu»

Termes de 5941 a 5950 d'un total de 7892

prorús -ussa adj.

Els rebels *prorussos* intensifiquen la seva ofensiva hores abans de l'alto el foc a Ucraïna.

El Periòdic - 15/2/2015

prosaudita adj.

Al mes passat, Okab Sakr, un dels tres diputats xiïtes de la Coalició 14 de Març -prooccidental i *prosaudita*-, reconeixia que era un dels principals subministradors d'armes dels rebels sirians.

El triangle - 8/2/2013

proseparatista adj.

En els platós televisius, la gent del PP i C's sol acusar els seus dirigents de ser "amics d'ETA" i *proseparatistes* que volen "trencar Espanya".

Diari ARA - 5/5/2016

prosirià -ana adj.

Els esforços governamentals per mantenir una complexa estabilitat no han servit de gaire i les activitats antisirianes o *prosirianes* s'han multiplicat i han posat el país, una vegada més, al caire d'una guerra civil.

El triangle - 8/2/2013

prosirià -ana adj.

L'espectre polític libanès, dividit entre antisirians (coalició del 14 de març) i *prosirians* (coalició del 8 de març) s'ha tensionat entre el suport al règim i a la revolta.

Diari ARA - 23/10/2012

prostitucional adj.

La frase feta, segons els autors demostra les especificitats d'aquest territori i del fenomen *prostitucional* català.

El Punt Perpinyà - 10/6/2013

protagònic -a adj.

El sistema polític libi es basa en un règim conegut com (Yamahiriyya, Estat de les masses) que pretén ser un sistema de Govern directe on el poble exerceix el poder mitjançant la participació directa i *protagònica* en les preses de decisions a través de

El Periódico (català) - 23/2/2011

protagonista adj.

La subtilesa de Navas en la interpretació d'aquest personatge va captivar els acadèmics, que fa unes setmanes la van reconèixer amb el Gaudí a la millor actriu *protagonista*.

Diari ARA - 21/2/2014

protagonista adj.

El contrapunt a la parella *protagonista*, que es debat entre la gelosia i la por de la malaltia de la noia, són la parella Marcello, pintor, i Musetta, una femme fatale que acaba ajudant Mimi en els moments difícils.

La Marina - 1/7/2016

protagonista adj.

De ser una beguda de segona, ha passat a tenir un paper *protagonista*.

Sabor... - 1/3/2016

Primer Anterior Se
Primer Anterior Següent Darrer
güent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa
<