Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat tots els termes de la categoria gramatical «femení plural»

Termes de 11 a 20 d'un total de 198

autonòmiques f. pl.

En les *autonòmiques* vam aconseguir grup parlamentari propi a les Corts i ara un escó al Congrés.

Presència - 20/1/2012

autonòmiques f. pl.

I ho va fer en vigílies de la celebració d'una convenció del seu partir a Sevilla per preparar les *autonòmiques* del 22-M.

Avui - 1/2/2011

autonòmiques f. pl.

La formació ecologista va arribar al gener a un principi d'acord amb el partit d'Iglesias per confluir en les pròximes *autonòmiques* del 22 de març.

Diari ARA - 9/2/2015

autonòmiques f. pl.

El debat de política general que se celebra al Congrés té com a horitzó el repte de les europees del maig vinent, les municipals i les *autonòmiques* de mitjan 2015, i les generals previstes per abans del 20 de novembre d'aquell mateix any.

La Vanguardia - 25/2/2014

autonòmiques f. pl.

L'estratègia d'ERC en la precampanya de les *autonòmiques* s'havia basat fins ara en l'equidistància entre el PSC i CIU i les crítiques a la federació nacionalista pel cas Palau.

El Periódico (català) - 2/10/2010

autonòmiques f. pl.

Després de la patacada de les *autonòmiques*, es va afiliar a ERC al febrer -número de militant 36.394- i poc després ja se'l veia com a candidat de consens a liderar el partit.

Diari ARA - 21/2/2014

autonòmiques f. pl.

Pere Navarro ha argumentat que el percentatge de vot ha estat semblant al de les darreres *autonòmiques*, però això és tant com acceptar que, en les eleccions en les quals tradicionalment s'obtenien els millors resultats, ara cal assimilar amb goig els pitjors de la història.

Línia Les Corts - 11/6/2014

big data f. pl.

La revolució de les *big data* dissenya algoritmes cada cop més poderosos que crearan les primeres fonts de vida no orgàniques.

La Vanguardia - 19/10/2016

canallas f. pl.

La rivalitat entre el Newell's, club conegut com els "leprosos" i el Rosario Central, els *canallas*, és de les més fortes de l'Argentina.

Diari ARA - 3/6/2011

ciberbanyes f. pl.

Al Trencadís de 8TV van presentar-nos la Beatriu com a víctima de les *ciberbanyes*.

Diari ARA - 9/11/2015

Primer Anterior Se
Primer Anterior Següent Darrer
güent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa
<