Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat tots els termes de la categoria gramatical «femení plural»

Termes de 21 a 30 d'un total de 198

constants vitals f. pl.

Els anomenats wearables, peces de roba computeritzades que ens ajuden a estar connectats, detectar les nostres *constants vitals*, etc.

Diari ARA - 23/5/2015

delicatessen f. pl.

I, a més, fer-ho en companyia d'un expert pescador i cuiner, Oriol Serra, que posteriorment us portarà a la terrassa de casa seva, us cuinarà totes les *delicatessen* que us ha regalat el mar i gaudireu d'un menú llarg, variat, amb una matèria primera d'e

Time Out Barcelona - 2/4/2015

departamentals f. pl.

Nicolas Sarkozy en la compareixença per valorar la victòria a les *departamentals*.

Diari ARA - 23/5/2015

econòmiques f. pl.

Vas estudiar *econòmiques* a la UB per acabar muntant una empresa dedicada a desenvolupar tecnologies en el camp de la neuromedicina.

Diari ARA - 1/3/2015

econòmiques f. pl.

El pare de Vegara i el de Sebastián són amics de quan tots dos eren joves estudiants d'*econòmiques*.

Diari ARA - 3/3/2016

eleccions locals f. pl.

És veritat que, a la primera ronda de les *eleccions locals* celebrades diumenge, els lepenistes s'han convertit en decisius en només 600 municipis dels 37.000 que hi ha al país, però per primer cop l'FN, que fins ara només havia aconseguit exercir de força desestabilitzadora a les presidencials franceses, apareix com un partit amb capacitat d'arrelar també al territori.

Diari ARA - 25/3/2014

eleccions municipals f. pl.

El resultat de la primera volta francesa transcendeix les *eleccions municipals*.

Diari ARA - 25/3/2014

eleccions presidencials f. pl.

Entre les seves atribucions hi ha vetar les lleis aprovades al Parlament, així com possibles candidats a les *eleccions presidencials*.

Diari ARA - 30/5/2011

espiral f. pl.

Un destacat polític israelià va declarar ahir a La Vanguardia que tem que els assassinats de Sarona provoquin una nova *espiral* de violència, com fa dos anys, quan un comando de Hamàs va assassinar tres adolescents israelians, crim que va portar a la inv

La Vanguardia - 10/6/2016

estatals f. pl.

Forcadell, davant les *estatals*: llista única o no presentar-s'hi.

Diari ARA - 23/5/2015

Primer Anterior Se
Primer Anterior Següent Darrer
güent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa
<