Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat tots els termes de la categoria gramatical «femení plural»

Termes de 181 a 190 d'un total de 198

primàries f. pl.

Sembla que la mitja dotzena d'aspirants a les *primàries* del PSC han aconseguit els avals per continuar endavant.

La Vanguardia - 25/2/2014

primàries f. pl.

El congrés extraordinari d'Unió estarà protagonitzat per l'aprovació de les *primàries* internes i pels primers passos de cara a la limitació de mandats.

Diari ARA - 21/2/2014

primàries f. pl.

Qualsevol ciutadà de Barcelona que es consideri progressista pot votar en les *primàries* obertes per elegir el candidat del PSC a l'alcaldia.

El Periódico (català) - 17/3/2014

rayban f. pl.

Sona de fons el pasdoble Francisco Alegre, i la gent va arremolinant-se al voltant del trio, curiosos i extres, un mirall del que vam ser: les *rayban* xules, les camises de coll de pic, certa innocència.

El Periódico (català) - 14/2/2015

semifinals f. pl.

Amb la presència d'Àustralia, el Festival d'Eurovisió comptarà amb 40 participants. D'aquests, 33 es jugaran la plaça a la final en les *semifinals* dels dies 19 i 21 de maig.

Diari ARA - 12/2/2015

sis cordes f. pl.

El domini de les *sis cordes* de Tyler li ha valgut comparacions amb tot un referent com John Fahey, si bé en aquest cas l'arpegi parteix del blues i el folk, però viatja a territoris més psicodèlics.

Butxaca - 1/9/2013

stock options f. pl.

Mac Parish assenyala que la ciutat és poc atractiva pel baix nivell de salaris i proposa d'establir fórmules legals, com les *stock options* per a les societats limitades, per tal de fer més atractiu emprendre i treballar aquí.

La Vanguardia - 24/4/2015

street fair f. pl.

[...] a més, les anomenades *street fair* o fires de carrer, que és el més semblant al que Barcelona engegarà als laterals de la Diagonal.

La Vanguardia - 19/1/2015

subprime f. pl.

Per les *subprime* o hipoteques tòxiques.

Diari ARA - 1/12/2010

telecos f. pl.

Es presenta un programa de mitja hora de durada on experts de diferents àmbits -la majoria enginyers de *telecos*- analitzen un únic tema relacionat amb les TIC i la manera com aquestes estan transformant el món.

Telecos.cat - 1/1/2014

Primer Anterior Se
Primer Anterior Següent Darrer
güent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa
<