Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «abertzale»

Cerca el terme al Termcat

1 de 28 de 28 termes 

abertzale adj.

Diversos simpatitzants *abertzales* envolten el cotxe en què és traslladat un dels etarres detinguts ahir.

El Periódico (català) - 21/5/2010

abertzale m.

Davant el que pugui venir, el PNB busca un lloc per no ser acusat d'immobilisme reivindicant-se com a privilegiat interlocutor entre *abertzales* i espanyolistes.

El Periódico (català) - 2/10/2010

abertzale adj.

Urkullu demana suport a Europa i envia dirigents a la marxa *abertzale* de Bilbao.

El Periódico (català) - 2/10/2010

abertzale m.

Una emanes a la reforma electoral impedirà que els *abertzales* usin agrupacions d’electors.

El Periódico (català) - 26/10/2010

abertzale adj.

Els serveis d’informació del Cos Nacional de Policia (CNP) han advertit de moviments en el si de l’esquerra *abertzale* per intentar forçar la presentació d’agrupacions d’electors que garanteixi la seva presència a les eleccions municipals i forals de l’a

El Periódico (català) - 26/11/2010

abertzale adj.

L’esquerra *abertzale* diu que haurà de rebutjar la violència o la seua amenaça.

Segre - 28/11/2010

abertzale adj.

Aquesta nova marca *abertzale* complirà [...].

El Periódico (català) - 15/12/2010

abertzale adj.

I si em demanes si l’esquerra *abertzale* hi serà present malgrat ser il·legal, responc també que sí que hi serà [...].

El Temps - 22/2/2011

abertzale adj.

[...] que deixi en suspens la inscripció de la nova força *abertzale*.

El Periódico (català) - 4/3/2011

abertzale adj.

Però això no és el més preocupant, sinó el fet que quan alguna formació *abertzale* compleix els requisits imposats per la llei de partits per ser legal, es fa el possible i l'impossible per evitar-ho.

Avui - 4/3/2011

abertzale m.

Els seus plantejaments són negatius i inacceptables per a Sant Sebastià i advertia contra l'intent dels *abertzales* de canviar la memòria i de reescriure la història, ara que pot arribar la pau després de molts anys de lluita en condicions difícils.

Diari ARA - 30/5/2011

abertzale adj.

Ara bé, finalitzada la celebració per la victòria assolida, els alcaldes i regidors de la coalició independentista s'hauran de posar a treballar ben aviat, tot i que molts dels quals -la majoria dels càrrecs que provenen de l'esquerra *abertzale*- són gen

Diari ARA - 30/5/2011

abertzale adj.

La dreta espanyolista no vol competir amb Bildu: vol que l'esquerra *abertzale* torni a la il·legalitat i fa tot el que pot per tal que així sigui.

El triangle - 16/9/2011

abertzale adj.

[...] va negar que la declaració d’Aiete fos consensuada entre l’executiu estatal i l’esquerra *abertzale*.

El Punt diari - 3/12/2011

abertzale adj.

Sarkozy ho va dir durant una visita electoral a Baiona, al País Basc francès, on el van rebre amb una manifestació *abertzale* que va esquivar refugiant-se en un bar.

Diari ARA - 2/3/2012

abertzale adj.

Els últims tres anys Urkullu ha estat l'única referència i el principal actiu de la formació *abertzale*.

Diari ARA - 17/3/2012

abertzale m.

No sé què farà el PNB quan arribi l'hora, ni si es dedicarà a impedir amb exigències de cartó-pedra l'inici del procés que tan desitgen els *abertzales* i una bona part dels seus militants, votants i dirigents.

El Temps - 28/8/2012

abertzale adj.

Una taula a la qual s'asseguin junts tots els grups polítics incloent l'esquerra *abertzale*.

La Vanguardia - 3/5/2013

abertzale adj.

Hasier Arraiz (Vitòria, 1973) lidera Sortu, la principal formació de l'esquerra *abertzale*, nascuda el 2013 per ocupar l'espai polític de la il·legalitzada Batasuna.

Diari ARA - 29/12/2014

abertzale m.

Inclou entrevistes amb l'exdirigent d'ETA Eugenio Etxebeste (àlies Antxon), l'històric *abertzale* Tasio Erkizia, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i el líder de Fuerza Nueva Blas Piñar.

Teletodo - 14/2/2015

abertzale adj.

Encara hi ha moltes incògnites sobre el futur polític del líder *abertzale* i la repercussió que la seva sortida tindrà en la resta de partits, però avui tothom a Euskadi estarà pendent de la seva excarceració.

Diari ARA - 1/3/2016

abertzale adj.

L'exsecretari general de Batasuna i líder in pectore de l'actual esquerra *abertzale*, Arnaldo Otegi, surt avui dimarts de la presó després de complir íntegrament una pena de sis anys i mig de reclusió per tractar de reconstruir amb un altre nom el partit

El Periódico (català) - 1/3/2016

abertzale adj.

Aquest dimarts ha sortit Arnaldo Otegi de la presó després de, per a alguns de manera injusta, passar-se sis anys empresonat per haver volgut reorganitzar la il·legalitzada esquerra *abertzale*.

Avui - 3/3/2016

abertzale adj.

L'esment d'Otegi durant la interpel·lació va encendre els diputats de la CUP, que van abandonar la sala quan Milián va titllar de "terrorista" el líder *abertzale*.

Diari ARA - 3/3/2016

abertzale adj.

La sortida de la presó del líder *abertzale* Arnaldo Otegi va ser l'espoleta d'un intercanvi d'acusacions i suposats insults entre diputats en el ple del Parlament.

El Periódico (català) - 3/3/2016

abertzale adj.

El ple del Parlament s'ha convertit aquest dimecres en un dur encreuament d'insults a càrrec de la sortida de la presó del líder de l'esquerra *abertzale*, Arnaldo Otegi.

El País - 3/3/2016

abertzale adj.

És molt més important el plantejament polític de fons que faci Otegui, que tot el rèdit electoral que pugui aportar a l'esquerra *abertzale*.

Avui - 8/3/2016

abertzale adj.

Els enfrontaments entre l'exlehendakari Carlos Garaikoetxea i Xabier Arzalluz van acabar amb una escissió, Eusko Alkartasuna, que ara fa pinya amb l'esquerra *abertzale*.

La Vanguardia - 8/5/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa