Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «eco»

Cerca el terme al Termcat

1 de 100 de 295 termes 

eco adj.

Som el que mengem i l'auge del moviment *eco* arriba com un buf d'aire fresc a canviar un panorama amb força paradoxes: moltes de les fruites i verdures que es venen no han tocat mai la terra o rebut un raig de sol directe [...].

DiR Emotions - 1/9/2011

eco adj.

Els aliments *eco* desconeixen la crisi i facturen un 26% més.

La Vanguardia - 18/4/2013

eco adj.

Hi manen els entrepans fets amb pa de pagès *eco*, pa negre portat de Finlàndia o mollete andalús (llom amb manteca colorá!).

Time Out Barcelona - 27/3/2015

eco adj.

L'empresa tampoc no s'ha quedat enrere al món *eco*.

La Vanguardia - 9/2/2016

ecoamigable adj.

Papers pintats *ecoamigables*.

Fòrum - 28/4/2015

ecobarri m.

L'alcalde nega que el pla sigui un 'pelotazo' i manté que donarà pas a un *ecobarri*.

Avui - 21/1/2010

ecobarri m.

Volem treballar per al futur d'una Barcelona integrada per una xarxa d'*ecobarris*, proposava i afegia que aquest plantejament està carregat de futur i ple de la trajectòria política que hem fet des d'ICV-EUiA.

Avui - 13/5/2011

ecobarri m.

No en va, al marge d'aquest tren, un altre dels aspectes que aquesta rica ciutat alemanya està potenciant és tota la zona del port, un districte que en els últims anys han volgut revitalitzar i convertir en una espècie d'*ecobarri*.

El Periódico (català) - 13/6/2011

ecobiotecnologia f.

"Aquests bioplàstics eviten generear un residu al final de la seva vida útil, no s'ha de tornar al sector industrial i la seva biodegradació permet que els microorganismes de terra els utilitzin com a aliment, i es reincorpren als cicles naturals i agríco

La Vanguardia - 3/10/2016

ecocardiograma m.

A més, les llistes d'espera per a *ecocardiogrames* i ergometries es van reduir també gairebé un 50%.

El Periódico (català) - 13/10/2014

ecocomptador m.

És el compte de la lletera: entre els mesos de juny i d’octubre passats, els primers *ecocomptadors* instal·lats a les principals entrades de la vall del Madriu-Perafita-Claror van registrar el pas d’unes 21.500 persones.

Diari Bondia - 9/3/2015

eco-comunista m. i f.

Tota aquesta colla de peperos, *eco-comunistes*, sociates, peixos al cove i pobres d'ERc, els d'esquerra la C els la poso petita perque han oblidat Catalunya des que van posar en Montilla, si és que algun cop pensen en Catalunya.

Avui - 5/1/2010

ecodescompte m.

Nou *ecodescompte* per a vehicles de baixa emissió als Túnels de Vallvidrera.

La Torre - 30/1/2012

ecodesenvolupament m.

Henry Kissinger, el cap de la diplomàcia nord-americana, va intervenir directament sobre PNUMA per evitar que s'establís acadèmicament el concepte d'*ecodesenvolupament*, ni el de degrowth, proposat pels entropistes.

Avui - 17/11/2010

ecodisseny m.

Per Martín, aquest èxit a Catalunya és realitat gràcies al compromís dels ciutadans, de les administracions catalanes i de les 2.491 empreses que assumeixen la seva responsabilitat en el reciclatge d'envasos amb el finançament del Punt Verd i amb l'*ecodi

El Periódico (català) - 3/7/2013

ecodissenyadora f.

Seran més de vint marques les que col·laboraran amb aquesta desfilada, i moltes d’elles sota el paraigua de la recent creada Associació de Moda Sostenible de Barcelona, que presideix l'*ecodissenyadora* Virgina Rondeel, especialitzada en upcycling.

El Periódico (català) - 23/4/2014

ecoeficiencia f.

Per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle disposem de l'estratègia Menys GEH, amb línies d'acció basades en l'*ecoeficiència*, el desenvolupament d'energies de baix contingut en carboni, el foment d'energies renovables i l'estalvi i l'eficiènc

El Temps - 9/5/2013

ecoeficiència f.

Contribuir al desenvolupament sostenible mitjançant l'*ecoeficiència*, l'ús racional dels recursos naturals i energètics, la minimització de l'impacte ambiental, el foment de la innovació i l'ús de les millors tecnologies i processos disponibles.

El Temps - 19/6/2013

ecoeficient adj.

Crèdit Andorrà t'ajuda a ser *ecoeficient*.

Diari d'Andorra - 5/12/2011

ecoeficient adj.

Girbau de Vic innova amb una assecadora *ecoeficient* que apadrina Artur Mas.

El 9 - 27/1/2012

ecoeficient adj.

L'Acciona està cada cop més a prop de ser el primer vaixell *ecoeficient* que completa la Vendée.

La Vanguardia - 30/1/2013

ecoendoscòpia f.

El cap de Govern, Antoni Martí, ha estat sotmès aquest dijous a una *ecoendoscòpia* a la Clínica Pasteur de Tolosa.

Diari Bondia - 19/4/2015

ecoetiqueta f.

A la primavera del 2010 el sector paper ja era conscient de la demanda de productes paperers amb *ecoetiquetes* o certificació forestal.

La Vanguardia - 23/12/2016

ecofeminisme m.

Ara bé, l'aspecte més negatiu d'aquest *ecofeminisme* impulsat per una teòloga d'origen luterà i una altra catòlica, és que tampoc no es tracta d'un cristianisme alternatiu, perquè hi renuncien expressament o, com a molt, el toleren.

El Periòdic - 5/4/2013

ecofeminisme m.

L'*ecofeminisme* portarà a la biocivilització.

La Vanguardia - 9/5/2016

ecofeminista m.

Tanmateix, i sense voler convertir aquest breu article en una qüestió de noms (o de prefixos), jo no parlaria tant de paradigma post patriarcal, que suposa una superació, almenys parcial, dels vectors que regiren les societats patriarcals, sinó d'un parad

El Periòdic - 5/4/2013

ecofeminista m. i f.

Vandana Shiva, *ecofeminista*.

La Vanguardia - 9/5/2016

ecofriendly adj.

Pel que fa a la matèria primera, confien en dues firmes de cosmètica *ecofriendly* que formulen amb almenys un 95% dels ingredients d'origen natural, fabriquen amb energia renovable i gasten un 25% menys de plàstic per a tots els seus envasos, que són reutilitzables.

Diari ARA - 15/9/2014

eco-friendly adj.

Arriba a Barcelona un nou festival, el Bona Nit Barcelona, que vol cohesionar la música amb el concepte *eco-friendly*.

Diari ARA - 13/3/2013

ecogastronòmic -a adj.

700 expositors, 400 activitats, Show cooking *ecogastronòmic*, Festival Eco-Vegà, Mamaterra, festival ecològic infantil.

Diari ARA - 5/5/2016

ecografiar v. tr

La primera, un any abans, va acudir d'urgència a un hospital de la seva ciutat, on li van radiografiar, *ecografiar* i escanejar els ronyons i el van mantenir ingressat i medicat per via intravenosa fins que, 10 o 12 hores més tard, el còlic va acabar.

El Periódico (català) - 3/3/2011

ecoinnovació f.

El Programa Empleaverde va néixer amb sis objectius clars que s'han complert abastament: promocionar i millorar l'ocupació verda; augmentar les competències i les qualificacions ambientals; fomentar la modernització i *ecoinnovació*; adaptar les activitat

El Periódico (català) - 18/7/2015

ecoinnovar v. intr.

El programa busca *ecoinnovar* en productes i serveis, en processos i en la gestió.

El Periódico (català) - 18/7/2015

ecojardineria f.

Van assisitir-hi representants del Centre Cívic del Coll, de l'Institut Bosc i Gimpera, de l'Agenda 21 Escolar, de l'Esplai Sant Jordi, del Centre de Serveis Socials, els grups de forestals i d'*ecojardineria* de la Casa d'Oficis del Coll que fan tasques

L'independent de Verd - 1/7/2011

ecoloflorit -da adj.

A Catalunya tot són ILP'S cagadubtes, pragmàtics demòcrates porucs i *ecoloflorides* defenses filosòfiques de la vida animal i el nacionalisme espanyol.

Avui - 9/3/2010

ecomercat m.

Com un gran *ecomercat*, la fira Biocultura posarà a l'abast dels visitants més de 15.000 referències de productes d'alimentació ecològica.

Avui - 13/5/2011

econacionalista adj.

La coalició *econacionalista* PSM-IV-ExM, en canvi, ha obtingut uns bons resultats i es troba en un bon moment.

Diari ARA - 30/5/2011

econacionalista adj.

"S'ha deixat de publicar la informació relativa a les xifres i els gràfiques mensuals i anuals dels valors de contaminació", va alertar la regidora *econacionalista*.

Diari de Balears - 15/1/2013

econacionalista m. i f.

Els *econacionalistes*, amb el seu líder, Biel Barceló, al capdavant, també demanaren la dimissió de Soler "per dur fems de fora de manera irregular, amb nocturnitat i amagant informació".

Diari de Balears - 15/1/2013

econacionalista adj.

En aquesta línia, el líder *econacionalista* considera indispensable rebre aquesta partida.

Diari de Balears - 19/1/2013

econacionalista adj.

En opinió de la coalició *econacionalista*, que el desembre de 2011 ja va presentar una moció en aquest sentit, que va ser rebutjada pel PP i el PSIB, és «inajornable» retirar els honors a Urdangarin, «que està involucrat en uns fets amb indicis clars i c

Diari de Balears - 25/1/2013

econacionalista adj.

La iniciativa *econacionalista* pretén que el Parlament es comprometi a desenvolupar una llei de consultes i, a més a més, reconegui el dret a decidir del poble de les Illes Balears.

Diari de Balears - 29/1/2013

econacionalista adj.

El portaveu *econacionalista*, Biel Barceló, assenyalà ahir que si bé en una declaració de renda "mai no se sabrà si una persona ha cobrat en negre", en el cas de Bauzá es pot saber si "és compatible o no el seu càrrec institucional amb la titularitat de

Diari de Balears - 5/2/2013

econacionalista m. i f.

La socialista Pilar Costa i l'*econacionalista* Fina Santiago criticaren que l'expedient de Bauzá no estigués custodiat per un funcionari, sinó per la directora general de Funció Pública, Núria Riera, una política.

Diari de Balears - 9/2/2013

econacionalista adj.

Segons reitera la formació *econacionalista*, el conseller no ha negat els fets en compareixença parlamentària ni tampoc ha manifestat cap compromís per solucionar-ho.

El triangle - 15/3/2013

econacionalista m.

Aquest ha estat l'acord al qual han arribat els tres grups parlamentaris (PP, PSOE i els *econacionalistes* de MES) amb ocasió del debat d'una proposició no de llei presentada per MES, que demana també al Govern central que realitzi totes les gestions nec

El Periódico (català) - 3/4/2013

econacionalista adj.

La coalició *econacionalista* de les Illes, Més, podria optar per concórrer a les eleccions europees tant amb Compromís-Equo com amb ERC.

El Temps - 19/3/2014

econacionalista m. i f.

 L'exemple a seguir, continuen, és el de les Balears, on els socialistes governen gràcies a Podem i els *econacionalistes* de Més.

El Periódico (català) - 3/1/2016

econatural adj.

El creixement de la cosmètica *econatural* al nostre país s'està fent notar en centres de bellesa, consultes de terapeutes i balnearis.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

economia col·laborativa f.

Ahir algunes tertúlies van comentar la intenció del conseller Oriol Junqueras de regular les empreses de l’anomenada *economia col∙laborativa*.

La Vanguardia - 1/3/2016

economia rural f.

L'*economia rural* i l'agricultura ecològica podrien ser un sistema de producció sostenible per al segle XXI.

DiR Emotions - 1/9/2011

economia submergida f.

Fins ara sabíem que teníem una *economia submergida*, real però oculta al fisc, a les autoritats laborals i a la Seguretat Social.

El Periódico (català) - 28/4/2016

economia verda f.

El primer pas va ser fer una diagnosi de la situació del parc, de la qual han sortit nou objectius específics, entre els quals hi ha fomentar l'*economia verda* i mantenir el patrimoni arquitectònic, històric i cultural.

Diari ARA - 28/1/2015

economia verda f.

Amb aquest fi, va posar en marxa el Programa Empleaverde, en un moment en què diferents iniciatives a nivell internacional estaven visibilitzant i promovent el concepte d'*economia verda*.

El Periódico (català) - 18/7/2015

economia-món f.

Qui s'imaginava l'abolició de la monarquia el 1789, o encara més, l'abolició de l'esclavitud, motor de l'*economia-món*, pels diputats el 1794?

La Vanguardia - 6/8/2016

econòmic m.

L'esportiu Marca i l'*econòmic* Expansión sí que han arribat al quiosc, però amb menys pàgines i moltes informacions sense signar.

Diari ARA - 5/5/2016

economicofinancer -a adj.

El Govern català està ultimant el pla *economicofinancer* que presentarà la setmana que ve al Ministeri d'Economia perquè  autoritzi l'Administració catalana a seguir endeutant-se.

El Periódico (català) - 26/1/2011

economicofinancer -a adj.

Anna Serrano, directora *economicofinancera*, apunta que l'estratègia, a banda d'apujar el taquillatge, és augmentar la partida de mecenatge i la gestió d'espais per compensar la retallada.

Avui - 23/2/2011

economicofinancer -a adj.

Mesures incloses en el pla *economicofinancer*.

Segre - 26/2/2011

economicofinancer -a adj.

Així consta en els informes fets públics ahir per Hisenda i Administracions Públiques de seguiment de les mesures contingudes en els plans *economicofinancers* de reequilibri de les autonomies fins al tercer trimestre del 2012.

Bon dia - 5/1/2013

economicofinancer -a adj.

La visió compartida a favor d’un marc estable de relacions *economicofinanceres*.

El Periódico (català) - 21/1/2013

economicofinancer -a adj.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat que les cinc comunitats que han sobrepassat l'objectiu de dèficit el 2012 (Catalunya, Múrcia, Comunitat Valenciana, Andalusia i les Illes Balears) hauran de revisar els seu

El Periódico (català) - 3/3/2013

economicofinancer -a adj.

I si ho posa tot a la balança, quin costat pesa més en el món *economicofinancer*?

Avui - 23/4/2013

economicofinancer -a adj.

Hisenda ja compta amb els informes de seguiment del quart trimestre del 2012 dels plans *economicofinancers* que les autonomies van haver de redactar l'any passat per aconseguir arribar al dèficit pactat i vistos els resultats, ha dit Beteta, el ministre

El Periódico (català) - 23/5/2013

economicofiscal adj.

Molts països ja ho han resolt però a Espanya s'uneix a la nostra condició de boc expiatori dels bancs europeus la bicefàlia *economicofiscal* del Govern.

El Periódico (català) - 3/9/2013

economicofiscal adj.

El ministre d'Exteriors proposa un període transitori previ en què el Penyal tindria un estatus *economicofiscal* especial.

El Periódico (català) - 24/6/2016

economicopolític -a adj.

A partir d'aquesta hipòtesi, l'assaig -fonamentat en la consulta dels Discrusos i les essencials Meditacions del líder regionalista- descabdella la ideologia contrarevolucionària de Cambó, que justificava, per pura funcionalitat *economicopolítica*, les d

Presència - 20/1/2012

economicosocial adj.

Napolitano va anunciar dissabte passat, després d'acabar una ronda de consultes amb els partits, que davant el seu immobilisme i la manca de solucions es crearien dos grups de treball, un d'*economicosocial* i un altre de juridicoinstitucional per trobar

Diari ARA - 3/4/2013

economicoterritorial adj.

Una cosa és voler la independència o no, i una altra és utilitzar els mateixos arguments inconsistents de caire *economicoterritorial* que la caverna nacionalista espanyola.

Avui - 28/5/2012

econòmiques f. pl.

Vas estudiar *econòmiques* a la UB per acabar muntant una empresa dedicada a desenvolupar tecnologies en el camp de la neuromedicina.

Diari ARA - 1/3/2015

econòmiques f. pl.

El pare de Vegara i el de Sebastián són amics de quan tots dos eren joves estudiants d'*econòmiques*.

Diari ARA - 3/3/2016

ecopacifista adj.

Finalitzades les col·laboracions amb El Punt i Presència i després de publicar algunes obres a Los Sitios- Diari de Girona, que van significar el seu cant del cigne a la premsa, Bosch Martí i Bep Marquès es van implicar en la lluita *ecopacifista*, van es

Presència - 20/1/2012

ecopacifista m. i f.

A Stuttgart, ciutat amb un alcalde verd —Fritz Kuhn— i capital d'un land governat per un altre *ecopacifista* —Winfried Kretschmann—, la celebració del congrés dels radicals dretans es prenia com una vergonya.

El Punt - 1/5/2016

ecoparc m.

Els *ecoparcs* no han funcionat correctament.

Avui - 9/2/2011

ecoparc m.

La construcció d'*ecoparcs*, el descens que, com a conseqüència de la crisi, han experimentat els residus industrials i de la construcció i, sobretot, l'increment de la taxa de reciclatge que practiquen els ciutadans han obert un nou escenari.

El Periódico (català) - 23/7/2011

ecoparc m.

El PP es va abstenir en els punts referits a la rescissió dle conveni per a l’explotació de l'*ecoparc* d’Ontinyent.

La Torre del Palau - 26/1/2012

ecoparc m.

Aquest tipus de compost és el que acostumen a preparar, per exemple, els *ecoparcs*.

L'Alzina - 8/5/2012

ecoparc m.

Són conseqüència d'aquest model basat en *ecoparcs* caríssims, que a banda d'oferir resultats pobres no són res més que una instal·lació de transferència de residus a abocador o reconvertits com a combustible per a cimenteres?

Avui - 3/11/2012

ecoparc m.

L'*ecoparc* va vendre més per Setmana Santa.

El Periòdic - 5/4/2013

ecoparc m.

Ja fa quasi un any que l’*ecoparc* treballa per aconseguir aquesta certificació i en els propers dies podrien haver novetats al respecte.

El Periòdic - 5/4/2015

eco-park m.

Naturlandia. *Eco-park* temàtic dels Pirineus.

Fòrum - 28/4/2015

ecopijo m.

No parlem dels *ecopijos* pogres que són els paràsits del psc-psoe.

Avui - 5/4/2010

ecopijo -a adj.

El "totxo" d'or amb *ecopijos* inclòs.

Avui - 21/1/2010

ecopijo -a adj.

Estic en contra dels cementiris nuclears a Catalunya ( en el nostre backyard tenim massa materials perillosos) però no aniré mai a cap manifestació ni signaré res que tingui a veure amb els *ecopijos* d'ICV o els ecologistes fills de papà del xandall amb

Avui - 25/1/2010

ecopijo -a adj.

Incompetent, inepte, ximple, botifler, incult, analfabet, hipòcrita, inútil, *ecopijo* de saló, desastrós, sectari, se m'acaben els qualificatius per aquest xiquet amb cara de mal estudiant de matemàtiques i tots els seus, començant per en Saurón.

Avui - 21/3/2010

ecorepublicà -ana adj.

Onze vots en blanc, del PP, l'únic no integrat en el quadripartit metropolità, un executiu sociovergent amb perfils *ecorepublicans*, per definir-lo d'alguna manera.

Avui - 23/7/2011

ecosafari m.

A aquestes preguntes i moltes més dóna resposta Enric Alcañiz, un dels guies que condueixen els *ecosafaris* que l'associació Biodiverciutat i l'Institut Jane Goodall organitzen cada 15 dies per les zones verdes de Barcelona.

El Periódico (català) - 13/3/2011

ecosexual adj.

Stephens i Sprinkle són *ecosexuals*: realitzen projectes artístics per canviar la metàfora de "La Mare Terra" per la de "L'Amant Terra".

Antic Teatre - 1/7/2011

ecosistema m.

La companyia informàtica va presentar les característiques fonamentals que tindrà el seu nou *ecosistema* Windows en la primera jornada de Build, un cicle de conferències per a desenvolupadors de software de Microsoft que tindrà lloc fins al dia 16 al cen

El Periódico (català) - 14/11/2011

ecosistema m.

El connector dock de sincronització té ara menys sentit perquè la versió actual del sistema operatiu iOS ja permet sincronitzar amb l'ordinador mitjançant la xarxa wifi, però és clau per la continuïtat de l'immens *ecosistema* d'accessoris.

Diari ARA - 18/2/2012

ecosistemàtic -a adj.

Cada cop que veig l'Herrera amb la seva imatge de pur em pregunto quant vam pagar per convertir l'Estatut en un text políticament correcte, i si ICV ens tornarà el que va costar el feng shui del departament d'Interior, els arbres a pedals i tantes altres

Avui - 8/6/2010

ecosobiranista adj.

 Tot i això, el líder *ecosobiranista*, Biel Barceló, ha acusat l'Executiu comandat per Bauzá de voler tornar a l'«època de Matas», quan vigia de ple la bimbolla urbanística.

Diari de Balears - 25/1/2013

ecosobiranista m.

I els *ecosobiranistes* de MÉS ni es presenten.

Diari ARA - 28/4/2014

ecosocial adj.

Per Juan Antonio Lucas Delgado, director del projecte, "els restaurants i comerços s'han enfocat de manera *ecosocialment* responsable combinant una filosofia "cuina quilòmetre zero" o *slow food*, "producció agroecològica" i el consum socialment responsa

El Periódico (català) - 18/7/2015

ecosocial adj.

Arquitectura, enginyeria i urbanisme amb responsabilitat *ecosocial*.

Diari ARA - 5/5/2016

ecosocialisme m.

L'*ecosocialisme* va incorporar un nou paradigma de pensament que en aquests moments és cap on ha d'anar el futur.

Diari ARA - 4/2/2011

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* cosideren un error les declaracions de Zaragoza.

Avui - 9/1/2010

ecosocialista m.

L'*ecosocialista* ha afirmat que aquesta operació també és "una oportunitat" per vincular de forma estable les persones sense sostre als serveis socials.

El Periódico (català) - 10/1/2010

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* es distancien de la cadidatura olímpica per al 2022.

El Periódico (català) - 19/1/2010

ecosocialista adj.

El diputat *ecosocialista* ha assenyalat que en el procediment d'adequació de la mina es va demanar un informe a l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan perquè aquest indiqués qualsevol anomalia.

Avui - 21/1/2010

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa