Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «externalitzar»

Cerca el terme al Termcat

1 de 23 de 23 termes 

externalitzar v. tr

En la informació remesa a la CNMV s'explica, respecte al sistema de previsió del banc, que els consellers executius tenen reconegut el dret a percebre un complement de pensió en cas de prejubilació o jubilació, que podrà ser *externalitzat* pel banc.

El Periódico (català) - 2/5/2010

externalitzar v. tr

Analitzen oportunitats d'inversió i coordinen les relacions amb els clients, però d'altres tasques administratives les *externalitzen*.

Avui - 5/2/2011

externalitzar v. tr

A més dels dos dissenyadors italians de l'atracció, també estan imputats els professionals de Copisa que van cimentar la instal·lació al parc d'atraccions de Barcelona i diversos responsables de manteniment d'El Pèndol, que l'empresa municipal del parc va

Avui - 23/3/2011

externalitzar v. tr

Serem com una empresa moderna, amb un servei *externalitzat* de control.

Diari ARA - 23/3/2011

externalitzar v. tr

Forcadell retrau, a més, que el govern municipal no admeta que va *externalitzar* el 49% de l'empresa d'aigües, segons ha dit, per "poder tapar forats", i que, en un sol any, haja tancat tres operacions a 25 anys.

EbreDigital - 19/5/2011

externalitzar v. tr

Amb la crisi, la sobirania també l'hem hagut d'*externalitzar*.

El Periódico (català) - 23/11/2011

externalitzar v. tr

L’ajuntament va decidir *externalitzar* el servei a l’empresa Juan y Juan.

La Torre - 30/1/2012

externalitzar v. tr

Algunes *externalitzen* fins i tot àrees com la comptabilitat.

Avui - 3/6/2012

externalitzar v. tr

La líder del PP de Catalunya denuncia els costos del nacionalisme i insta Mas a fusionar, *externalitzar* i privatitzar empreses públiques com l'ACA i la ràdio i la televisió públiques de Catalunya.

Diari ARA - 13/6/2012

externalitzar v. tr

Segons l'avantprojecte, seran empleats públics que exerciran les funcions d'organització, gestió i control de la prestació dels serveis assistencials o persones vinculades amb entitats que estableixin acords amb Interior que permetin *externalitzar* l'act

El Periódico (català) - 13/6/2012

externalitzar v. tr

Una d'elles és, curiosament, la de convèncer els clients perquè *externalitzin* una funció que, en principi, podrien complir ells mateixos.

El Periódico (català) - 13/1/2013

externalitzar v. tr

Em mostro contra la deriva de l'Àrea d'Urbanisme que, des dels anys noranta, renuncia als arquitectes municipals i prefereix *externalitzar* el disseny i l'execució a empreses publicoprivades.

El triangle - 15/3/2013

externalitzar v. tr

Més pensada, per tant, per *externalitzar* les conseqüències de la situació de paràlisi.

El Periódico (català) - 3/4/2013

externalitzar v. tr

Els dos comitès d'empresa van emetre un comunicat conjunt en què acusaven el president de ser el braç executor dels plans del govern i afirmaven que s'ha dedicat a *externalitzar* la negociació, utilitzant el Parlament i els mitjans, per sabotejar-la.

Avui - 13/6/2013

externalitzar v. tr

Per exemple, per la falta de recursos, va aventurar, molts d'aquests serveis s'haurien d'acabar *externalitzant* i deixarien de ser prestats per una administració pública.

Avui - 13/7/2013

externalitzar v. tr

Sí, a Àustria la indemnització *s'externalitza* del balanç de l'empresa o del de l'administració pública.

Avui - 23/9/2013

externalitzar v. tr

També va *externalitzar* el servei del taller durant els mesos d'estiu i va reubicar-ne tot el personal al servei de conducció.

Bon dia - 5/12/2013

externalitzar v. tr

Simplement, la Consellera ha vist el moment d’externalitzar totalment una responsabilitat pròpia i de país i passar-li a altres administracions que van més ofegades econòmicament i que optaran (moltes ja ho han fet) per *externalitzar*-la cap a l’iniciati

Catalunya - 1/1/2015

externalitzar v. tr

El nou primer ministre grec adverteix que és un error *externalitzar* les preocupacions nacionals.

Diari ARA - 13/2/2015

externalitzar v. tr

Aquests mateixos hotels tenen també problemes per contractar treballadors dins del programa de formació en el si de l’empresa, que la UHA valora positivament però que es podria millorar “si la primera formació estigués *externalitzada* i ja entressin a l’

Diari Bondia - 19/4/2015

externalitzar v. tr

En quatre anys s’*han externalitzat* escoles bressol i s’han privatitzat serveis, han augmentat el nombre de nens per classe, s’ha retallat personal, s’han encarit les quotes de les famílies per manca de subvenció de la Generalitat, s’ha perdut qualitat,

El Periódico (català) - 16/6/2015

externalitzar v. tr

Els serveis públics *externalitzats* han de tornar a ser controlats per les administracions, però a més hem d’exigir que s’obrin a una gestió democràtica.

Catalunya - 1/1/2016

externalitzar v. tr

No se n'adonen que el problema de fons és la nostra manca de consciència nacional de seguretat, ja que Catalunya durant més de tres-cents anys ha vist *externalitzada*, per la força, la seguretat dels seus ciutadans.

Avui - 5/11/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa