Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «redimensionar»

Cerca el terme al Termcat

1 de 14 de 14 termes 

redimensionar v. tr

Rick Rubin, tòtem de l'escena hip-hop i productor de bandes com ara Slayer i Red Hot Chili Peppers, *redimensionant* el discurs d'artistes amb la brúixola extraviada com ara el ja desaparegut Johnny Cash i, més recentment, Neil Diamond.

Avui - 13/3/2011

redimensionar v. tr

Així, l'ACA deixaria de finançar amb fons públics les obres i serveis en urbanitzacions privades i *redimensionaria* les ajudes als ajuntaments en la neteja de les platges i aigües litorals.

Avui - 13/5/2011

redimensionar v. tr

Segons diu, després de diumenge plantejarà *redimensionar-la* si les urnes li donen la força política necessària.

EbreDigital - 25/5/2011

redimensionar v. tr

Joan Díaz presenta el seu nou projecte, We Sing Wayne Shoerter, i ens acosta la veu de la jove Judit Neddermann, autora d'unes lletres que *redimensionen* alguns dels grans temes de Shorter.

Músiques Modernes - 1/4/2012

redimensionar v. tr

Ara el seu pare, revelant-nos el cas del petit little monkey, ha *redimensionat* la història en tota la seva extraordinària intensitat.

El Periódico (català) - 3/5/2012

redimensionar v. tr

Malgrat que és possible que algunes llibreries hagin de tancar o *redimensionar* el seu espai, també cal dir que hi ha noves obertures, de manera que, tot i el temporal que ens cau al damunt, tenim confiança a continuar essent un referent cultural i comer

El Temps - 28/8/2012

redimensionar v. tr

Segons el seu parer, allò que hauria de fer el Govern és *redimensionar* l'estructura de l'Administració en general i del sistema polític per reduir la despesa.

Diari de Balears - 9/1/2013

redimensionar v. tr

Proven de trampejar el temporal temptejant nous mercats a base de *redimensionar-se*.

La Vanguardia - 30/1/2013

redimensionar v. tr

A més, presentarà ben aviat el seu propi pla per *redimensionar* el sector públic a Euskadi, que pretén reduir un 20% la seva estructura.

El Periódico (català) - 23/6/2013

redimensionar v. tr

No només lluny de les retallades, sinó *redimensionant* en què invertim.

Jovent. Revista Juvenil Alternativa - 1/10/2014

redimensionar v. tr

La multinacional japonesa va vendre el 2011 les seves instal·lacions de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) a Nortia -propietat de Cirsa- i va *redimensionar* la seva activitat per dedicar-se exclusivament a tasques comercials i a R+D.

Diari ARA - 3/12/2014

redimensionar v. tr

Estira-i-arronsa discursiu, públic, que *va redimensionar* la intensitat viscuda al terreny de joc, amb acusacions a Pau López d’agredir Messi, i els retrets i paraules pujades de to que hi va haver al túnel de vestidors del Camp Nou.

Diari ARA - 13/1/2016

redimensionar v. tr

El conseller preveu desplegar les noves funcions de l'Agència Tributària amb l'aprovació d'un decret de reforma de l'estructura de l'entitat que permeti *redimensionar-la* per absorbir més càrrega de treball.

La Vanguardia - 9/2/2016

redimensionar v. tr

Si no es *redimensionen* les transferències és perquè a totes les diputacions hi ha molta despesa discrecional, que és la que agrada als polítics.

Diari ARA - 5/5/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa