Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «referent»

Cerca el terme al Termcat

1 de 21 de 21 termes 

referent m.

Malgrat que és possible que algunes llibreries hagin de tancar o redimensionar el seu espai, també cal dir que hi ha noves obertures, de manera que, tot i el temporal que ens cau al damunt, tenim confiança a continuar essent un *referent* cultural i comer

El Temps - 28/8/2012

referent m.

Enfront d'això, per engegar una dinàmica alternativa, calien persones com Oliveres i Forcades, que fossin *referents* morals per a molta gent.

El triangle - 19/4/2013

referent m.

Aquest *referent* del sector de la terrissa i la ceràmica ha reformulat el concurs de ceràmica, el Memorial Joan Capdevila, en el projecte Innovació més Tradició (I+T), i proposa la creació d'una peça conjunta, entre un terrisser i un dissenyador, que pug

Presència - 19/5/2013

referent m.

José Carlos Bouso, editor del llibre i investigador de l'IMIM, ha volgut donar una visió el més àmplia possible amb l'ajut d'una sèrie d'autors que al llarg dels diferents capítols tracten temes com la història dels fongs Psilocibes, consideracions clíniq

El·lipse - 1/6/2013

referent m.

Amb l'escassetat de *referents* íntegres, el mite esportiu s'ha convertit en la figura en la qual projectar il·lusions, ideals i anhels personals.

El Periódico (català) - 28/7/2013

referent m.

Desafortunat en el llançament de tres punts (2/18) i amb Fernando San Emeterio i Tibor Pleiss com a únics *referents* ofensius, el conjunt basc no va poder competir al nivell d'altres temporades.

Diari ARA - 21/2/2014

referent m.

Pepa Plana és un *referent* per al món del circ i el seu padrinatge es completarà amb una actuació seva prevista a partir de les 10 de la nit del pròxim dijous 19, als Jardins Clara Campoamor.

Línia Les Corts - 11/6/2014

referent m.

La companyia de dansa contemporània madrilenya Aracaladanza, liderada per Enrique Cabrera, és un *referent* nacional i internacional en la creació d'espectacles familiars.

Time Out Barcelona. Mercat de les Flors - 1/10/2014

referent m.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha qualificat la lluita de Neus Català un "*referent* per a Catalunya i la humanitat".

Celobert - 1/12/2015

referent m.

L’objectiu de l’empresa, segons Casado, és “esdevenir un *referent* en la millora de l’experiència dels usuaris en recintes esportius i teatres arreu del món”.

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

referent m.

El tenor Josep Carreras (Barcelona, 1946) s'ha convertit en un *referent* en la lluita contra la leucèmia.

El Periódico (català) - 3/3/2016

referent m.

A les persones sèniors els arriba la jubilació com al qui li arriba un formidable electrodomèstic, però sense instruccions, perquè no tenen *referents* sobre com utilitzar aquesta jubilació, com i qui la pagarà i quina dimensió moral té.

La Vanguardia - 18/4/2016

referent m.

L’objectiu de Plot, que impulsa l’Ajuntament de Girona i compta amb el patrocini de Movistar+, és fer créixer l’esdeveniment any rere any per convertir-lo en un *referent* per a la indústria i que es converteixi en un espai que faciliti la creació de nous

La Vanguardia - 22/4/2016

referent m.

S'hi podrà veure dos grups catalans, el *referent* indie sevillà Sr. Chinarro, un grup suec de psicodèlia i els britànics Suede.

Avui - 1/6/2016

referent m.

Els seus dos últims llibres sobre la història econòmica d’Espanya s’han convertit en un *referent*.

La Vanguardia - 10/6/2016

referent m.

A casa nostra, entre els *referents* en la matèria hi ha Iolanda Bustos, cuinera de La Calèndula de Girona, amb un menú centrat en flors i plantes silvestres, i Evarist March, assessor gastrobotànic del Celler de Can Roca.

Diari ARA - 13/7/2016

referent m.

L’escriptor i periodista, un *referent* en la literatura de viatges, havia descobert que, des dels anys 50, ningú havia contat el trajecte del Nil, des de les fonts d’Uganda fins a la desembocadura a Alexandria.

Diari ARA - 18/7/2016

referent m.

Amb els seus còmics, Brown s'ha convertit en un *referent* de la lluita per legalitzar la prostitució.

Diari ARA - 20/7/2016

referent m.

Un dels *referents* de Bestué en aquesta Sala 83 ha estat el dadaista Francis Picabia, qui en plena guerra europea es va autoexiliar a Barcelona durant els anys 1915 i 1916.

La Vanguardia - 6/8/2016

referent m.

És aquest l’ideal, el *referent*, que oferim a la jove generació: el playboy i la conilleta?

La Vanguardia - 17/11/2016

referent m.

Entre els seus *referents*, no només Marley i els Wailers: també Horace Andy, Johnny Clarke, Max Romeo, Little Roy, Fred Locks, Burning Spear...

Diari ARA - 23/12/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa