Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «xarlataneria»

Cerca el terme al Termcat

1 de 5 de 5 termes 

xarlataneria f.

Ens hem avesat a uns representants públics que no han après cap norma de la bona oratòria, però sí de la pitjor *xarlataneria*.

Diari ARA - 18/4/2013

xarlataneria f.

El debat s’estableix entre els qui consideren Koons un xarlatà i els que afirmen que ha transformat la *xarlataneria* en art.

La Vanguardia - 30/8/2014

xarlataneria f.

No hem de confondre aquesta evolució amb “modes” que no solen respondre a dades solvents sinó a percepcions emocionals, a la pseudociència o a la *xarlataneria*, que solen tenir audiència a internet i a diversos llibres i publicacions que no es regeixen p

Avui - 27/11/2015

xarlataneria f.

No hem de confondre aquesta evolució amb “modes” que no solen respondre a dades solvents sinó a percepcions emocionals, a la pseudociència o a la *xarlataneria*, que solen tenir audiència a internet i a diversos llibres i publicacions que no es regeixen pel rigor de les dades realment fonamentades.

Avui - 27/11/2015

xarlataneria f.

El jove mort era estudiant universitari de Física, cosa que demostra que la *xarlataneria* de les teràpies miraculoses pot enganyar fins i tot persones amb un nivell educatiu alt, perquè amb freqüència es presenten amb falses proves científiques.

El País - 3/3/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa