Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «xivatada»

Cerca el terme al Termcat

1 de 8 de 8 termes 

xivatada f.

Els 300 militars de Sri Lanka no s’han topat amb ells des que la terra va intentar esborrar Haití del mapa, no han rebut *xivatades* sobre plans o possibles atacs de la xarxa d’informants a qui paguen amb petits intercanvis.

El Periódico (català) - 22/1/2010

xivatada f.

En aquests casos, la banda, després de rebre la *xivatada* sobre el contingut, els treia del recinte portuari i els portava a una empresa on els buidaven i substituïen els objectes per pedres o bidons plens de sorra.

El Periódico (català) - 11/5/2010

xivatada f.

El jutge Pablo Ruz ha demanat identificar els usuaris de tres telèfons de la Subsecretaria del Ministeri de l'Interior des dels quals es van fer trucades als tres imputats en la causa en què s'investiga la *xivatada* amb què es va alertar ETA d'una operac

El Periódico (català) - 2/2/2011

xivatada f.

Enmig dels càntics que han demanat la dimissió Zapatero i de Rubalcaba hi ha hagut nombroses referències al cas de la *xivatada* al bar Faisán.

El Periódico (català) - 6/2/2011

xivatada f.

O sigui, plouen noves en el cas Faisán, un bar basc al qual suposadament va arribar una *xivatada* policial per impedir la desarticulació de la xarxa de l'impost revolucionari etarra, sumari amb què s'intenta neutralitzar Alfredo Pérez Rubalcaba.

El Periódico (català) - 10/2/2011

xivatada f.

Jesús Eguiguren, president del PSOE basc, adalil de negociar el final d'ETA i implicat en la treva fallida del 2006-2007, i la cúpula policial de llavors van declarar en secret la setmana passada davant el jutge que instrueix la causa d'una presumpta *xiv

El Periódico (català) - 12/2/2011

xivatada f.

Des de l'Audiència Nacional no va cessar d'activar l'anomenat cas Faisán (presumpta *xivatada* policial a ETA), dirigit contra el llavors ministre de l'Interior Pérez Rubalcaba, en perfecta sintonia amb El Mundo del seu amic Pedro J. Ramírez.

El Periódico (català) - 13/6/2013

xivatada f.

Els casos que van sortint a la llum pública mercès a magistrats íntegres, o a la premsa, obeeixen també, algunes vegades, a *xivatades*, revenges i destapaments les sòrdides raons dels quals se sabran més tard.

El Periódico (català) - 28/7/2013

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa