Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat tots els termes de la categoria gramatical «masculí i femení»

Termes de 11 a 20 d'un total de 1396

actor actriu de repartiment m. i f.

L'actor nord-americà George Kennedy, guanyador d'un Oscar al millor *actor de repartiment* el 1967 pel paper a La llegenda de l'indomable, va morir diumenge passat, als 91 anys, a casa seva, a Boise (Idaho), per causes naturals, segons ha comunicat la fam

El Periódico (català) - 1/3/2016

actor actriu de repartiment m. i f.

L’actriu de 27 anys no només va guanyar l’Oscar com a *actriu de repartiment* pel seu paper a la pel∙lícula La chica danesa, sinó que també se’l va endur, segons molts crítics de moda, per haver triat la firma francesa Louis Vuitton, de la qual és i

La Vanguardia - 1/3/2016

afectat afectada m. i f.

Alguns dels *afectats* van anar a la concentració directament des de l'hospital Doce de Octubre, on continuen tancats en senyal de protesta des del mes de desembre passat.

El Periódico (català) - 14/2/2015

afectat afectada m. i f.

Hijos del engaño també fa un seguiment de les denúncies presentades pels *afectats* i de l'escassa resposta que han trobat fins ara.

Teletodo - 14/2/2015

afectat afectada m. i f.

Argumentava l'*afectat* que tant ell com els seus companys havien de recórrer a les clàssiques bardisses per evacuar.

La Vanguardia - 9/2/2016

afectat afectada m. i f.

Si dimarts els enviaven a casa i el doctor Turmo anava de llar en llar per veure com evolucionaven, ahir els vuit *afectats* van aparèixer a la ciutat esportiva per entrenar-se amb els companys.

Avui - 3/3/2016

afectat afectada m. i f.

En total, a Espanya hi ha gairebé sis milions d'*afectats* per aquesta malaltia.

Diari ARA - 1/3/2016

afectat afectada m. i f.

D'una banda, el Running Team va mostrar solidaritat amb els *afectats* del terratrèmol d'Equador convertint els kilòmetres correguts en donacions econòmiques.

Àgora UPF - 1/4/2016

afectat afectada m. i f.

És per aquesta raó que l’expert de la societat catalana -adscrita a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya- reivindica que se’n parli, i posa en relleu la tasca que fa l’APAT, l’associació que engloba els *afectats* per tinnitus, l’altre nom dels ac

Diari ARA - 3/3/2016

afectat afectada m. i f.

Galca recupera tots els *afectats* per gastroenteritis per rebre el Betis.

La Vanguardia - 3/3/2016

Primer Anterior Se
Primer Anterior Següent Darrer
güent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa
<