Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat tots els termes de la categoria gramatical «masculí i femení»

Termes de 21 a 30 d'un total de 1396

afectat afectada m. i f.

Però no tot han sigut males notícies per al tècnic romanès, ja que en poques hores els *afectats* (Marco Asensio, Abraham, Víctor Sánchez, Burgui, Gerard Moreno, Hernán Pérez i Álvaro) van començar a notar una millora que sembla que permetrà que puguin ju

El Periódico (català) - 3/3/2016

afectat afectada m. i f.

El sindicat lamenta que no s'hagi pogut arribar a un acord en la decisió de l'empresa per modificar "unilateralment" els horaris de treball de les prop de 60 persones de la secció de filatures, que ha rebut el rebuig unànime dels *afectats*.

Celobert - 1/12/2015

afectat afectada m. i f.

Els fiscals que van acceptar les denúncies d’aquest grup d’*afectats* assenyalen que els tres responsables coneixien per endavant els riscos existents però no van actuar.

La Vanguardia - 1/3/2016

afectat afectada m. i f.

De fet, moltes de les bèsties negres agitadores són dignes de crítica: l’opacitat de la Unió Europea, la duplicitat i la cobdícia dels banquers de Wall Street, la renuència a afrontar els problemes causats per la immigració massiva, la falta de preocupaci

La Vanguardia - 10/6/2016

afroamericà afroamericana m. i f.

A la caiguda dels sondejos ara s'hi afegeix també la desmotivació dels joves i els *afroamericans* per anar a les urnes.

La Vanguardia - 3/11/2016

afroamericà afroamericana m. i f.

Els *afroamericans* són els únics que han complert amb les prediccions -tot i que el partit ha perdut un 5% de vots d’aquest grup ètnic respecte a les últimes eleccions, on el candidat era Obama-.

Diari ARA - 10/11/2016

afroamericà afroamericana m. i f.

No hi ha cap dubte que van preparar la polèmica: Rock improvisant al carrer entrevistes a *afroamericans* que afirmaven que desconeixien totes les pel∙lícules a concurs, mentre que un afirmava que la seva pel∙lícula favorita era Super Fly (197

La Vanguardia - 1/3/2016

afroamericà afroamericana m. i f.

Busquen companyia al soldat –a l’altre extrem hi ha una composició en record del patiment de les dones confederades– i als *afroamericans*.

La Vanguardia - 3/3/2016

afroamericà afroamericana m. i f.

Els *afroamericans* i els llatins voten per Hillary, els blancs voten per tots dos, i els joves es decanten per Sanders.

El Periódico (català) - 3/3/2016

afroamericà afroamericana m. i f.

Als Estats Units la xenofòbia antimusulmana o antimexicana, per no parlar del racisme contra els *afroamericans*, va començar molt abans de Trump.

Diari ARA - 17/11/2016

Primer Anterior Se
Primer Anterior Següent Darrer
güent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa
<