Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «A»

1201 de 1243 de 1243 termes 

autosatisfactori -òria adj.

En l'èxtasi del seu humorisme *autosatisfactori*, Espada diu a García Montero que, ja que se sent tan solidari amb els immigrants morts a Ceuta, que faci el favor d'ofegar-se ell també dins el mar.

Diari ARA - 21/2/2014

autosatisfer v. tr

Alemanya viu en una bombolla *autosatisfeta*.

La Vanguardia - 3/5/2013

autosegrestar v. tr

I a més, la figura polièdrica de Garzón va servir perquè la guerra bruta, rubricada amb aquella acció, fos invisible per a gran part d'una població catalana sempre *autosegrestada*, que va preferir celebrar l'èpica reclusió de Pinochet a costa de no perce

Avui - 23/7/2012

autosegrestar-se v. pron.

Un nen *s'autosegresta* perquè no va fer els deures.

La Vanguardia - 16/1/2015

autoservir-se v. pron.

"Hi falta la taula amb termos de cafè i dònuts al fons de la sala", li vaig dir, i la posició central d'un cubell amb quintos de cervesa, sota una corda amb un obridor lligat a la punta que penjava del sostre com un pèndol, despistava, així com que els ra

Time Out Barcelona - 2/4/2015

autosortida f.

Tots cinc reconeixen que un dels moments durs és l'*autosortida* de l'armari.

Diari ARA - 21/3/2014

autosostenible adj. [+]

Tot i que l’empresa no ha d’estar necessàriament ja creada, sí que ha d’haver-hi una “idea clara” i “bastant des­envolupada” del que es vol fer, i també és un requisit per presentar-se a la convocatòria que sigui “viable i *autosostenible*”.

Diari Bondia - 29/4/2015

autostop m.

És en Carlos, demana la voluntat per exemplars de segona mà, perquè vol fer un viatge en *autostop* fins a Turquia.

La Vanguardia - 24/4/2015

autostopista m. i f.

Però qui més es va beneficiar del seu èxit va ser un jove Brad Pitt que interpretava un atractiu *autostopista*.

La Vanguardia - 3/3/2016

autosuperació f. [+]

El 4d7 és el nostre repte tècnic, un castell que suposaria l''*autosuperació* com a colla.

Àgora UPF - 1/4/2016

autotransfusió f.

És un món on s'ha arribat a posar en perill la vida d'uns quants joves sotmetent-los a *autotransfusions* de sang per evitar els controls.

El Periódico (català) - 2/10/2010

autotransplantament m.

L'embaràs, el primer al món d'aquestes característiques, s'ha produït a partir d'una tècnica novedosa, després d'un *autotrasplantament* d'aquest teixit i mitjançant fecundació in vitro.

Diari ARA - 16/12/2011

autotrasplantament m.

En qualsevol cas, Vidal recorda que l'home no havia experimentat cap progrés amb l'habitual rehabilitació i que, de sobte, després de sotmetre's a l'*autotrasplantament*, va començar a millorar.

El Periódico (català) - 23/10/2014

autotune m.

El quartet connecta amb les noves generacions, visibilitza una joventut en els marges del sistema, explicita la barreja racial, treu petroli de l'*autotune* i manega un argot diabòlicament enginyós.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

autotustada f.

És una simpàtica *autotustada* d'esquena, ja que 'El País' és, efectivament, el diari que més ha fet per descavalcar Sánchez i privar les bases del PSOE de poder votar si ja els estava bé, això de posar el PP de Rajoy al govern.

Diari ARA - 15/12/2016

autoviari -ària adj.

Entre Sint-Sulpice i Ginebra: la hipòtesi, doncs, és que les bessones van ser assassinades i amagades en algun lloc de Suïssa, al llarg de l'eix *autoviari* entre Saint-Sulpice i Ginebra.

El Periódico (català) - 12/2/2011

aval m. [+]

Fonts de CDC assenyalaven que la seva opció és la de combinar la presentació del text ?que conté passes inequívoques cap a la independència si el 27-S obté l'*aval* que esperen a les urnes? amb la intenció declarada que no sigui un "contracte d'adhesió" p

Avui - 11/3/2015

avalament m.

Amb tot, l'acte públic d'*avalament* oficial serà demà, dissabte, al Petit Palau de la Música i comptarà amb la presència del líder popular.

Avui - 5/2/2011

avalar v. tr

Ordóñez *avala* que allargar la jubilació sanejarà les pensions.

El Periódico (català) - 24/2/2010

avalista m. [+]

També es protegirà els *avalistes* que acreditin una situació d'emergència social per trobar-se la seva vivenda en execució després d'haver-la ofert com a garantia d'un crèdit hipotecari o d'un préstec concedit per fer front al desenvolupament de la seva feina com a autònom.

El Periódico (català) - 13/12/2014

avant garde f.

Igor Stravinski va revolucionar París amb el seu concepte *avant garde* de la música i la dansa.

El Periódico (català) - 3/2/2013

avant la lettre loc. [+]

Tallada, director del Museu Social durant la Mancomunitat, pioner de la demografia i pensador econòmic, va ser un socialdemòcrata *avant la lettre*, tot i militar a la Lliga.

Diari ARA - 1/3/2015

avantatgista adj. [+]

Com a Estat, és un premodern vedat de caça d'unes quantes corporacions *avantatgistes*, si no mafioses, que operen emparades per una burocràcia funcionarial privilegiada.

El Periódico (català) - 17/3/2014

avantsala f. [+]

Podem ha repetit que posarà a prova la marca com a *avantsala* dels comicis espanyols.

Diari ARA - 28/4/2015

avassallador -a adj.

Per sort per al Madrid, l'equip va tan embalat que es pot permetre el luxe de prescindir de la versió més *avassalladora* de la seva estrella.

El Periódico (català) - 23/12/2014

average m. [+]

Els blaugrana van ser campions en l'última jornada en guanyar l'Águilas per 63-59 i quedar fora de l'abast del Real Madrid, amb el qual tenien l'*average* perdut.

Avui - 8/3/2016

avergonyidor -a adj.

Amb la seva mentida intencionada va regalar als membres de la banda un temps d’or perquè fugissin, i va ajudar que les autoritats franceses protagonitzessin un dels episodis més *avergonyidors* de la seva història antiterrorista.

El Periódico (català) - 22/3/2010

avi cangur m.

El que tinc clar és que no vull anar a un casal; ni tampoc vull fer d'*avi cangur*.

Diari ARA - 19/3/2012

aviam loc. [+]

Ma germana és l'única lectora industrial de la família, es poleix dos bestsellers cada setmana, però aviam* quin li compro, i sobretot on l’hi compro.

Diari ARA - 23/12/2016

avinguda f.

Les intenses nevades caigudes durant els últims dies han deixat més de dos metres de neu nova en alguns punts de l'estació, i una allau provocada pels mateixos artificiers de l'estació en les tasques de manteniment va causar una gran *avinguda* de neu.

Diari ARA - 1/3/2015

avió no tripulat m. [+]

Així doncs, la barbàrie, indefectiblement, és un atribut de l'altre, estranger i d'estranyes creences, sense adonar-nos que el carnisser de Woolwich i els drons -*avions no tripulats*- pertanyen al mateix univers simbòlic de plans paral·lels.

El triangle - 31/5/2013

avís per a navegants m. [+]

Les seves primeres paraules ja van ser un *avís per a navegants*: Pablo Iglesias debutava a la tribuna d'oradors del Congrés apel·lant als seus orígens.

Diari ARA - 3/3/2016

avortiu -iva adj. [+]

Les xifres les ha presentat durant aquesta jornada, on els experts han debatut els avantatges i inconvenients sobre el mètode *avortiu* escollit i, sobretot, al voltant de com aborda cadascuna de les dones aquesta difícil decisió.

El triangle - 31/5/2013

axis mundi m.

Moltes vegades el centre del món és concebut com un eix (*axis mundi*), que arriba verticalment fins a l'estrella polar i, cap avall, fins a algun punt central de l'abisme.

La Vanguardia - 17/12/2016

ayahuasca f. [+]

Volem ingerir *ayahuasca*, el beuratge psicoactiu d'una liana de la jungla, i ens guia Meritxell Martorell, la reportera de 21 días (Cuatro, divendres nit): és un nou turisme, el del viatger psiconauta, que viatja per fora i per dins, per enfrontar-se als

La Vanguardia - 1/5/2016

aznarada f.

En canvi, arran de l'*aznarada* (2000-2004), els diputats independentistes van saltar d'un a vuit.

El Periódico (català) - 23/6/2010

aznarat m.

El desconcert va arrencar durant l'ocàs (paral·lel i connex) del pujolisme i l'*aznarat*, quan l'Estatut era un foli en blanc.

El Periódico (català) - 10/1/2011

aznarià -ana adj. [+]

Els més monàrquics etziben contra els més *aznarians*.

El triangle - 31/5/2013

aznarisme m. [+]

L’altra conclusió es resumeix en la imitació del “vagi-se’n, senyor Rajoy” que se li va escapar a Rivera en el més pur estil de l’*aznarisme* primari, que diria Miquel Iceta.

La Vanguardia - 3/3/2016

aznarista adj. [+]

Aquest jurista de reconegut prestigi i d'àmplia trajectòria, en paraules de Soraya Sáenz de Santamaría, ha estat portaveu del CGPJ, magistrat penal de l'Audiència Nacional, articulista de La Razón, contertuli del programa El gato a l'agua de la ultracaden

El Periódico (català) - 13/6/2013

azzurra f.

No va jugar contra Liechtenstein dijous, a qui l'*azzurra* va golejar 7-0, però sí va participar en l'últim enfrontament, la derrota de dilluns contra Irlanda (2-4).

Diari ARA - 13/9/2012

azzurro -a adj.

L'exmadridista ha sorprès aquest dimarts amb la seva resposta a una pregunta durant la roda de premsa que ha concedit a Cracòvia (Polònia), lloc de la concentració de la selecció d'Itàlia durant l'Eurocopa 2012, on la selecció *azzurra* va debutar diumeng

El Periódico (català) - 13/6/2012

azzurro azzurra m. i f.

Amb els Diables Vermells juguen Mertens i Nainggolan, que coneixen bé els *azzurri* perquè disputen el campionat italià.

La Vanguardia - 10/6/2016

Primer Anterior

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa