Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «s»

1001 de 1100 de 1183 termes 

superbanda f. [+]

En un país on les teles han de tirar d'arxiu per oferir-nos actuacions dels anys vuitanta, Buenafuente es va treure de la màniga una *superbanda* amb Leiva, Fito Cabrales i Carlos Tarque, homenatge a David Bowie inclòs.

El País - 13/1/2016

superbenefici m.

No es generen *superbeneficis* treballant més, competint millor i produint molt.

El Periódico (català) - 13/3/2011

superbike f. [+]

El pilot de Rubím (BMW) va ser quart en la cursa del mundial de *superbikes* disputada ahir a Imola, l'escenari del seu primer podi en la categoria, l'any passat.

El Punt - 1/5/2016

superbo -na adj.

"La llei és *superbona*", va afirmar en canvi el president.

El Periódico (català) - 2/10/2010

supercampió -ona adj.

Els lectors d'aquest diari i els espectadors del programa de TV-3 Els Matins li van donar més vots que a Josep Brugada, cardiòleg i director mèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona, i que a Laia Sanz, *supercampiona* de trial i del Dakar, els altres final

El Periódico (català) - 23/5/2012

supercampió supercampiona m. i f. [+]

De tants partits sense perdre i quasi tots guanyats, de cop m'ha fet la sensació que era com un combat de boxa, quan el *supercampió* estudia el rival, li detecta les febleses i l'ataca fins aconseguir la victòria

Avui - 8/3/2016

supercandidat m.

Si Hereu és capaç de guanyar les primàries a la candidata del partit (com va passar a Madrid entre Tomás Gómez i Trinidad Jiménez, en què Zapatero va sortir escaldat), diran que és perquè és el *supercandidat* que ha sortit reforçat del sa exercici democr

Avui - 17/1/2011

supercatedral f. [+]

Totes dues formacions van descarregar el 3 de 9 i el 4 de 9, els vallencs dos dies després d'haver plantat la *supercatedral* a Vilafranca.

Avui - 3/9/2013

supercec -ega adj.

Tot i crear més i més agències de supervisió, aquestes eren *supercegues*.

El Periódico (català) - 13/7/2011

supercèl·lula f. [+]

Quan les dues masses es troben, generen inestabilitat atmosfèrica i es formen *supercèl·lules*, grans cumulonimbes que giren sobre el seu eix.

El Periódico (català) - 23/5/2013

superclasse f.

Després de superar la fase classificatòria amb enorme solvència, la selecció dels tres lleons és la clara favorita per guanyar un grup en què té de rivals Rússia, Eslovàquia i un País de Gal∙les amb el madridista Gareth Bale com a únic *superclasse*

La Vanguardia - 10/6/2016

súper-classe m. i f.

Era únic, un *súper-classe*, un fenomen del futbol, simpàtic, una gran persona que es feia estimar i que no oblidarem mai.

Badalona 2000 - 1/4/2016

superclàssic m.

Per a l'ocasió, el grup bisbalenc liderat per Carles Sanjosé va incorporar amb naturalitat versions de dos *superclàssics* nostrats, El cant dels ocells i Muntanyes del Canigó, i una lectura d'Arauco, de la universal Violeta Parra, que va quedar una mica

Avui - 13/6/2011

superclub m.

Si el cine continua gaudint d'una audiència juvenil i substancial, les grans discoteques i *superclubs* de Londres estan tancant les portes.

El Periódico (català) - 23/6/2010

supercombinada f. [+]

La caiguda soferta dissabte passat en el supergegant de Grandvalira (Andorra) va ser més greu del que semblava (Lindsey Vonn va participar l'endemà en la *supercombinada*) i l'esquiadora nord-americana va anunciar ahir que no esquiarà més aquesta temporad

El Periódico (català) - 3/3/2016

supercombinat m.

Si en descens i eslàlom acabava el 24è i 23è, en *supercombinat* va aconseguir finalment un meritori 18è lloc.

La Vanguardia - 14/2/2013

supercomplet -a adj.

L'equip del Barça ha tingut una resposta magnífica, hem fet una primera part *supercompleta*, amb força ocasions, però sense la sort necessària per encarrilar el partit.

La Vanguardia - 18/4/2016

supercomputadora f. [+]

En l'àmbit de la investigació s'utilitzen *supercomputadores* per predir el clima i buscar patrons sobre els canvis climàtics, per estudiar l'univers, per simular els efectes d'una operació de cor, d'una prova nuclear o d'un terratrèmol, per reproduir mit

La Vanguardia - 17/7/2016

superconegut -uda adj.

Vestida com una superheroïna de còmic amb dues peces de colors, no va deixar de banda en la segona part de l'espectacle temes tan *superconeguts* i escoltats fins a la sacietat com són Umbrella.

Avui - 3/6/2013

supercopa f. [+]

En l'actualitat, i amb més duels en total en haver participat en les dues *supercopes* i el mundial de clubs, el conjunt blaugrana ha aconseguit ja 35 victòries en els 46 partits que ha jugat, així que encara és a temps de superar el seu propi registre.

Avui - 1/3/2016

supercoronel m.

Perquè realment és impresentable que els soldats i els mercenaris del *supercoronel* es dediquin a disparar contra la gent del poble

El Periódico (català) - 5/3/2011

superdecorar v. tr

El concurs serà sever amb les noies vulgars i massa transgressores (ungles *superdecorades*, talons de més de vuit centímetres, tangues), i tampoc perdona el poc pudor.

El Periódico (català) - 23/8/2011

superdelegat m.

Clinton intentarà convèncer els 800 *superdelegats* que ella té més possibilitats que Barack Obama de guanyar al novembre.

Avui - 1/1/2010

superdelegat superdelegada m. i f. [+]

Més enllà que la matemàtica de delegats i *superdelegats* perfili una Clinton quasi inabastable, el resultat electoral mostra com l'exsecretària d'Estat ha teixit una xarxa de votants semblant a la que va dur Obama a la Casa Blanca, tot i que aquesta vega

Avui - 3/3/2016

superdesenvolupament m.

Des de la London School of Economics vaticinen el *superdesenvolupament* de les megalòpolis, model Blade Runner, que en les pròximes dècades creixeran fins a un 80%.

La Vanguardia - 19/1/2015

superdia m.

Jo havia de tenir un *superdia*, i per això necessitava aquest 36-28, moure força, però al final no va ser així.

El Periòdic - 25/9/2013

superdimarts m. [+]

Queden, no obstant, 11 candidats, i tot i que és predictible la purga després de les primeres votacions i el *superdimarts* de l’1 de març, ningú s’atreveix a posar la mà al foc encara sobre qui arribarà a la lluita final

El Periódico (català) - 3/1/2016

superdirigit -ida adj.

Tot i que en aquest estudi pilot es tractarà de rescatar pacients orfes, d’aquí dos anys s’espera haver identificat marcadors prou fiables i identificables en l’empremta epigenètica de tot malalt de càncer, ja des del mateix diagnòstic, per així aplicar j

Diari ARA - 3/2/2016

superdisciplinat -ada adj.

Fa 14 anys que sóc traductor i he après que s'ha de ser *superdisciplinat*.

La Vanguardia - 9/2/2016

superdissabte m.

Artur Mas exerceix d'avi en el *superdissabte* de Convergència.

El Periódico (català) - 23/5/2016

superdisseminador m.

En aquest sentit, ha dit que es tracta de la primera vegada que el virus s'encomana en zones urbanes i capitals de països i que s'han produït casos dels denominats *superdisseminadors* -persones que han estat en contacte amb els malalts en actes socials-.

El Periódico (català) - 13/10/2014

superdivisió f.

[...] i això el va fer pujar fins a la quarta posició de la *superdivisió* femenina en aprofitar-se de l'ensopegada de Cajasur.

Avui - 23/2/2010

superdolent superdolenta m. i f.

Com guanyarien les insofribles i pedants sagues de superherois amb Mastroianni fent de *superdolent*?

Diari ARA - 23/12/2016

superenemic m.

També avisa, sobre la sobirania, que el defensor inflexible d'una posició pot convertir-se en *superenemic*.

Diari ARA - 23/3/2013

superentretingut -uda adj.

Una història *superentretinguda*, amb olor de western i amb aquella gran eficàcia que tenien aquelles perles dels anys 80.

El Periódico (català) - 13/5/2013

superequip m.

Ells són un *superequip* i ara estan en un moment extraordinari.

Diari ARA - 28/4/2015

superescandalós -osa adj.

Llançant un dard al tripartit, va assegurar que, si bé una taxa de pobresa relativa del 20% és escandalosa, el 19% dels anys de plena expansió econòmica és una xifra *superescandalosa*.

Diari ARA - 13/3/2014

superespecial f. [+]

Després de superar la *superespecial* del primer dia, el dijous a Lousada, en la qual va acabar en la posició 48 dels 94 pilots que hi havia en competició i de ser el 25è en la Copa de Producció (WRC2) a uns 14 segons del primer, l’amic de Llovera Nasser

El Periòdic - 25/5/2015

superespecialista m. i f.

Amb Carmignola, un *superespecialista* que va ratificar la seva fama amb estil depurat i elegància en l'arc, ímpetu i bellesa, es va firmar un Concert de violí núm. 1 en do major de Haydn transparent i espurnejant sobretot en el seu finale, Presto.

La Vanguardia - 6/8/2016

superespecialitzar v. tr

Els humans disposem d'un sistema *superespecialitzat* per defensar-nos d'atacs exteriors, principalment perpetrats per microorganismes.

El Periódico (català) - 23/6/2013

superespecialitzat -ada adj. [+]

En cada una de les 14 especialitats mèdiques analitzades, el primer de la classificació és sempre un hospital públic, encara que competeixi amb centres sanitaris privats *superespecialitzats*.

El Periódico (català) - 3/12/2014

superespectacle m.

Com va dir Terenci Moix, "el *superespectacle* per excel·lència dels anys cinquanta bé s'hagués pogut titular 'tot allò que vostè va voler saber sobre Moisès i no va trobar a la Bíblia'".

La Vanguardia - 1/4/2015

superestelat -ada adj.

Curiosament, les dues dins de dos hotels mítics de Barcelona i a càrrec de xefs que s'ho mereixen, Paco Pérez (que té dues estrelles al seu Miramar de Llançà) i Raül Balam, que trasllada a l'asfalt urbà l'essència de la cuina de la seva mare, la *superest

Avui - 23/11/2012

superestímul m.

Els humans també som sovint víctimes dels *superestímuls*.

Diari ARA - 21/7/2016

superestrall m.

A Revolution l’edat mitjana provocada per aquest *superestrall* (adéu electricitat) és decididament menys bucòlica i més glamurosa.

La Vanguardia - 17/10/2012

superestrella f. [+]

Primera gran actuació d’una *superestrella* de l’NBA a la final.

La Vanguardia - 10/6/2016

superestricte -a adj.

Estan orgulloses de la feina que faig i que sigui *superestricte* amb l'ús del diner públic.

El Periódico (català) - 28/7/2013

superestúpid -a adj.

Són els que Cipolla classifica com a *superestúpids*.

Avui - 21/1/2010

superexecutiu m.

Es va tornar un *superexecutiu*.

El Periódico (català) - 6/1/2011

superexigent adj.

Som *superexigents* amb nosaltres mateixos.

El País - 3/1/2016

superèxit m. [+]

El cert és que, quan es recull la catifa vermella de la gran cerimònia, Hollywood es deixa arrosegar pels seus baixos instints i, a partir d’aleshores, entra en el territori del *superèxit* d’estiu (encara que siguem a març).

La Vanguardia - 3/3/2016

superfavorit -a adj.

Malgrat l’optimisme expressat, l’etern mànager francès dels 'Gunners' ha admès, també, la condició de *superfavorit* de l’equip de Luis Enrique en el xoc de vuitens de finals de la Champions, el quart en els darrers deu anys si s’hi inclou la final de Par

Diari ARA - 23/2/2016

superfesta f. [+]

*Superfesta* màgica

La Vanguardia - 16/10/2015

superfinal f. [+]

Espanya no té possibilitats d'accedir a la *superfinal*.

Avui - 18/3/2015

superfiscal m.

Dos motoristes van matar a trets ahir a Islamabad el *superfiscal* Zulfikar Ali i, amb ell, la instrucció de dos dels casos més incòmodes per a l'exèrcit del Pakistan.

La Vanguardia - 4/5/2013

superfranc -a adj.

Li seré *superfranca*: no me'ls crec, aquests llibres.

El Periódico (català) - 3/5/2012

supergall m.

Kiko La Sensación Martínez lamenta la marginació de la boxa a Espanya i espera que el seu títol mundial de *supergall* serveixi per reactivar el seu estimat esport.

El Periódico (català) - 23/8/2013

supergamberro -a adj.

Un atac de riure promogut per un *supergamberro*, que deixa KO les institucions, la banca, les fàbriques, els col·legis, les cafeteries, els policies, els lladres, els notaris i fins i tot els elefants.

El Periódico (català) - 23/5/2012

supergegant m. [+]

La caiguda soferta dissabte passat en el *supergegant* de Grandvalira (Andorra) va ser més greu del que semblava (Lindsey Vonn va participar l'endemà en la supercombinada) i l'esquiadora nord-americana va anunciar ahir que no esquiarà més aquesta temporad

El Periódico (català) - 3/3/2016

supergegant -a adj.

Ara tenia previst disputar el descens dimecres i el *supergegant* dijous, però no serà possible.

El Periódico (català) - 13/3/2013

supergimcana f.

Seguint el lema de la festa, Arkandú -una paraula que evoca la màgia-, tots els súpers podran mostrar les seves habilitats relacionades amb el món de circ participant en la *supergimcana*.

La Vanguardia - 16/10/2015

supergovernadora f.

Ara tot és tan diferent que la *supergovernadora* Cristina Cifuentes no es va tallar ni un pèl l'any passat quan va assistir com a autoritat competent a la final de la Copa del Rei i va fotografiar amb el seu telèfon mòbil el petó que el futbolista Piqué

El Periódico (català) - 13/4/2013

supergrup m. [+]

Altres grups que figuren en llocs destacats del cartell són els australians Tame Impala -que defensaran l’aclamat Currents -, els islandesos Sigur Rós, elsnord-americans Beach House, els britànics The Last Shadows Puppets -en què milita Alex Turner, vocal

Diari ARA - 23/1/2016

superguai adj.

Jo ho he viscut, això: cines de sessió contínua en què primer et passaven una pel·li *superguai* tipus... no ho sé, El gatopardo, i després Y si no, nos enfadamos d'en Bud Spencer.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

superguerrer m.

Després de l'èxit a TV-3, l'intercanvi de fotocòpies es va fer habitual al mercat de Sant Antoni i les copisteries catalanes, i les carpetes començaven a portar aquells personatges que fins i tot es podien transformar en *superguerrers*.

El Periódico (català) - 3/11/2012

superheroi m. [+]

Un dels primers *superherois* que va saltar a la gran pantalla.

Time Out Barcelona - 29/1/2015

superheroi superheroïna m. i f. [+]

En la seva onzena temporada a la Fórmula 1, Nico Rosberg comença a descobrir una nova dimensió: la del *superheroi* que esquiva tots els perills, trampes i maldats que es troba pel camí.

La Vanguardia - 18/4/2016

superheroic -a adj. [+]

El seu sentit barroc de la posada en escena, ple de cites i homenatges no solament cinèfils, quedava sovint encotillat en les adaptacions del còmic *superheroic* com la saga Hellboy o els aparatosos films apocalíptics de robots com Pacific Rim (2013).

La Vanguardia - 16/10/2015

superheroïna f. [+]

La *superheroïna* anormal i el superheroi normal. Junts per sortit d'un dibuix animat d'un país on els veritables Peter Pan carcellers són les generacions del blanc i negre i el destenyit Maig del 68.

Diari ARA - 12/2/2015

superheroisme m.

Si 'Jessica Jones' s'acostava al *superheroisme* des de la perspectiva femenina, la nova incursió a l'univers Marvel de Netflix, la molt negra 'Luke Cage', reivindica des de Harlem una genealogia del poder cultural afroamericà.

Diari ARA - 7/10/2016

superhiperrealista adj.

Al llibre Femmes secrètes, de l'editor Robert Laffont, hi ha una fotografia *superhiperrealista* a la pàgina 107 titulada Un remède contre un oeil au beurre noi (París, 1974).

Diari ARA - 1/3/2015

superhumà -ana adj.

I també temo que sorgeixi una lesió d'exclosos al costat d'aquests 'Homo Deus' *superhumans*.

La Vanguardia - 19/10/2016

superilla f. [+]

Per això no ha funcionat la *superilla*, i per això està costant acabar de desenvolupar els metres quadrats d’oficines que fixa el pla.

Diari ARA - 23/11/2016

superimplicat -ada adj.

«Ens estem trobant amb perfils de pares molt dispars, començant per l'ultraprotector i *superimplicat* de classe mitjana alta, el tipus de progenitor al qual denominem pare-helicòpter, que fins i tot arriba a coartar per excés el desenvolupament del seu f

El Periódico (català) - 3/3/2015

superingrés m.

Durant l'última dècada, successives reformes ens van rebaixar els tributs a la minoria emparant-se en la il·lusió fiscal dels *superingressos* generats per la bombolla immobiliària i amb la il·lusió teòrica que aquells diners en mans privades es transform

El Periódico (català) - 2/10/2010

superiot m.

La transformació de l'actual port esportiu del moll de la Barceloneta, amb 410 amarratges per a embarcacions petites i mitjanes, en una marina amb tan sols 166 atracadors destinats a *superiots* de luxe.

El Periódico (català) - 23/9/2012

superjugador m.

És un *superjugador*, pot actuar en tres, quatre o cinc posicions, és intel·ligent i molt fort mentalment, va afegir el tècnic.

Avui - 13/7/2013

superlent -a adj.

Cotrina, que, per fi, va reconèixer «ser un agonies», fruit de la seva obsessió per trobar la perfecció en cada clic, va reivindicar la imatge fixa davant la imatge en moviment, fins i tot en moviment en càmera *superlenta*.

El Periódico (català) - 13/6/2012

superlliga f. [+]

La jugadora catalana de 21 anys del Dulce de Leche Mardel Vall d'Hebron Mar Pérez-Portabella ha estat designada MVP de la 14a jornada de la *superlliga* femenina.

Avui - 13/2/2014

superlluna f. [+]

Qui no s'ha sentit atret per una de les setmanes astronòmiques més intenses d'aquest estiu, en què han coincidit la *superlluna* i els Perseids?

La Vanguardia - 15/8/2014

superluxe m. [+]

Els microbolsos són una tendència de *superluxe* que no ha arribat per quedar-se.

Diari ARA - 31/10/2016

supermajoria f.

Ho va fer fins i tot sabent que es tracta d'un esforç inútil: encara que ells l'aprovin, els seus companys al Senat ni tan sols pretenen votar la iniciativa perquè no disposen de la *supermajoria* necessària en aquesta cambra i, en qualsevol cas, ningú ob

El Periódico (català) - 6/1/2011

supermalvat supermalvada m. i f.

Els protagonistas són dos detectius d’una divisió especial de la policia especialitzada a investigar casos en què estan involucrats superherois i *supermalvats*.

El Periódico (català) - 16/6/2015

superman m. [+]

[...] va demostrar que s'ha creat un imaginari propi on ell és, pel cap baix, un *superman* redemptor totpoderós.

Diari ARA - 4/2/2011

supermassiu -iva adj. [+]

Aquesta emissió de ràdio és impulsada per material que cau en el forat negre *supermassiu* en el centre de la galàxia i, probablement, ha estat proveïda de combustible extra per les interaccions amb altres galàxies.

Diari ARA - 3/4/2014

supermatisar v. tr

El títol pot despistar, ens trobem davant d'un text molt treballat, *supermatisat*.

Avui - 3/2/2013

supermilionari m.

S'hi donen cita la major part dels països capitalistes, governats per una elit de *supermilionaris* que, temerosos de perdre el seu poder econòmic davant de revolucions socialistes, s'han apoderat del poder polític.

El Triangle - 1/3/2013

supermilionari -ària adj.

El pla del Diego sembla que està funcionant, la qual cosa el pot fer *supermilionari*.

Diari ARA - 9/4/2014

superministra f.

La *superministra* d'Exteriors supera l'examen final de l'Eurocambra rebutjant el quarter general únic europeu que reclama França, per no fer ombra a l'OTAN.

Avui - 17/1/2010

super-ministra f.

Això deixaria sense prou finançament, per exemple, la xarxa d'euroambaixades i l'exercit de 6.000 diplomàtics que havia d'estrenar la *super-ministra* d'Afers Estrangers, Catherine Ashton.

Avui - 17/11/2010

superministre superministra m. i f.

El representant de l'Església a Austràlia i *superministre* de finances del Vaticà admet els «enormes errors» de la institució davant els abusos sexuals de sacerdots a menors al seu país, alguns dels quals ell mateix va silenciar.

El Periódico (català) - 1/3/2016

supermodel m. i f. [+]

La vida de les *supermodels* deu ser molt dura, encara que elles insisteixin a desmentir-ho exhibint el glamur i el luxe que envolta la seva professió i el seu temps lliure.

El Periódico (català) - 16/6/2015

supermotard m.

Alcarràs acull demà la primera edició del Fastmotard , una disciplina que neix a partir del *supermotard* però que compta amb la particularitat de tenir unes mànegues més curtes i de menys pilots, per la qual cosa l'espectacle i l'explosivitat de les carr

Bon dia - 15/9/2013

supermotivar v. tr

Jo estava molt bé, vaig arribar de l'Eurocopa *supermotivat*, més que mai, físicament em trobava molt bé.

El Periódico (català) - 3/11/2012

supermotivat -ada adj.

Davant es trobarà un Osasuna *supermotivat*, classificat amb molt de patiment per a la promoció però amb un equip confeccionat per pujar.

La Vanguardia - 8/6/2016

supernanny f.

La broma es va acabar quan Montilla es va posar ahir el vestit de *supernanny* i va enviar el conseller d’Educació al racó de pensar.

Avui - 17/2/2010

supernerviós -osa adj.

Així que vaig tornar al meu despatx, on estava *supernerviós* Fernando Gutiérrez, que sense perdre temps em va dir: Sabino, els militars han ocupat Televisió Espanyola i Ràdio Nacional.

El Periódico (català) - 23/2/2013

superobjectiu m.

El meu *superobjectiu* ara són les Olimpíades de Londres.

DiR Emotions - 1/2/2010

superoferta f. [+]

És l'hora de la *superoferta*, bromeja en Paco.

Diari ARA - 11/6/2016

superordinador m. [+]

El departament d'Energia [dels Estats Units] anunciava fa uns dies que ha iniciat ja la construcció de Summit, un *superordinador* que tindrà una capacitat de 200 petaflops, a més de preparar dues màquines més per al 2018: Serra, que s'espera que tingui u

La Vanguardia - 17/7/2016

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa