Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «ecosocialista»

Cerca el terme al Termcat

1 de 100 de 177 termes 

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* cosideren un error les declaracions de Zaragoza.

Avui - 9/1/2010

ecosocialista m.

L'*ecosocialista* ha afirmat que aquesta operació també és "una oportunitat" per vincular de forma estable les persones sense sostre als serveis socials.

El Periódico (català) - 10/1/2010

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* es distancien de la cadidatura olímpica per al 2022.

El Periódico (català) - 19/1/2010

ecosocialista adj.

El diputat *ecosocialista* ha assenyalat que en el procediment d'adequació de la mina es va demanar un informe a l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan perquè aquest indiqués qualsevol anomalia.

Avui - 21/1/2010

ecosocialista adj.

Així ho ha dit el dirigent *ecosocialista* en la conferència política del partit en una mateixa setmana on ha demanat al Govern que prengués una posició clara al respecte i on va avisar el PSC que si no rebutjava el cementiri nuclear seria un motiu de 'ca

Avui - 25/1/2010

ecosocialista m.

El secretari general d'ICV ha dit que volen "posar en valor" el que s'ha fet des de la coalició en el tripartit, tot i que ha reconegut que no s'ha fet tot el que volien, i ha defensat el paper dels *ecosocialistes* com els garants que hi haurà polítiques

Avui - 13/2/2010

ecosocialista m.

L'*ecosocialista* Jaume Bosch, ha acusat l'oposició de voler "vetar" la presència de càrrecs dels departaments de la Generalitat.

Avui - 17/2/2010

ecosocialista m.

L'*ecosocialista* Raül Romeva va lamentar aquest "error gravíssim que tindrà conseqüències molt greus".

Avui - 23/2/2010

ecosocialista adj.

Pel líder *ecosocialista*, mentre CiU té com a model el creixement desarrollista que ha experimentat Madrid als últims temps gràcies a la gran inversió estúpida en infraestructures i ciment, el referent d'ICV és Europa i l'esquerra verda que veu el medi a

Avui - 21/3/2010

ecosocialista adj.

No sabia fer altra cosa que aprofitar les protestes contra el pla Bolonya per mirar de desgastar el conseller *ecosocialista* d'Interior i el seu homòleg republicà d'Universitats?

Avui - 5/4/2010

ecosocialista adj.

"No pot ser que Catalunya tingui tots els residus radioactius de l'Estat", ha postil·lat el dirigent *ecosocialista*.

El Periódico (català) - 26/4/2010

ecosocialista m.

Segons l'*ecosocialista*, les infraccions penals s’han estabilitzat.

El Periódico (català) - 2/5/2010

ecosocialista m.

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura va traslladar el malestar dels *ecosocialistes* pel plantejament i enfocament del conseller d'Economia, Antoni Castells.

El Periódico (català) - 18/5/2010

ecosocialista m.

Els socialistes, els republicans i els *ecosocialistes* poden posar en marxa una comissió d’investigació, cosa que requereix el suport de tres grups o de 45 diputats de la Cambra catalana.

El Periódico (català) - 21/5/2010

ecosocialista adj.

El gener del 2007, la llavors líder *ecosocialista*, Imma Mayol, en aquell moment tercera tinenta d'alcalde, va defensar l'okupació quan no està vinculada amb la violència.

El Periódico (català) - 2/10/2010

ecosocialista m.

El discurs que de manera insistent porten emetent els *ecosocialistes* des de fa setmanes, va vertebrar l'acte central de la seva campanya a les comarques de Girona, fet ahir al Teatre de Blanes [...].

Avui - 17/11/2010

ecosocialista adj.

L'activista [...] dóna suport explícit a la candidatura *ecosocialista* i és una de les 55 persones que han signat el manifest Si jo visqués a Catalunya votaria Joan Herrera.

Avui - 24/11/2010

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* esperaven convertir-se en “els més rics...”.

Diari ARA - 29/11/2010

ecosocialista adj.

Tot i això, per a la portaveu *ecosocialista* un Govern que es diu rigorós no hauria de prendre com a primera mesura l'eliminació dels 80 km/h, i ha defensat aquest control de velocitat perquè redueix la mortalitat i és beneficiós per al medi ambient.

Avui - 5/1/2011

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* es mantenen a l'espera del que decideixi el conseller Puig sobre la limitació de la velocitat.

Avui - 5/1/2011

ecosocialista m.

En el cas dels *ecosocialistes*, aquests volen imposar una limitació de les hipoteques al 30% dels ingressos de la persona que la sol·licita i per un període màxim de 30 anys [...].

Diari ARA - 10/1/2011

ecosocialista adj.

Era freqüent que quan el llavors president de la Generalitat s'interessava per algun tema d'aquell departament departís directament amb Delort, saltant-se el conseller *ecosocialista*.

El Periódico (català) - 10/1/2011

ecosocialista m.

Amb PSC i ERC embrancats en vicissituds internes de diversa índole, els *ecosocialistes* són l'única formació del bloc d'esquerres a Barcelona que, ara mateix, no només té el seu cap de llistaRicard Gomà designat i ratificat, [...].

Avui - 13/1/2011

ecosocialista adj.

L'alcaldable *ecosocialista* defensa la seva formació com a única alternativa de progrés a la "sociovergència".

Avui - 13/1/2011

ecosocialista m.

L'*ecosocialista* alerta els convergents que “la promesa que van fer a la campanya electoral no té possibilitats de prosperar perquè la Unió Europea va imposar una disminució de les emissions de CO2 si no volem ser sancionats”.

Avui - 17/1/2011

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* confien que podran ampliar la seva representació a la comarca, igual que el PP, que creu que els bons resultats obtinguts a l'Anoia el 28-N es traduiran en un augment notable del nombre de regidors.

Avui - 21/1/2011

ecosocialista adj.

"És una prohibició innecessària i ridícula, ja que afecta una conducta puntual que no ha generat cap conflicte", declarava ahir el candidat *ecosocialista* Ricard Gomà.

Avui - 21/1/2011

ecosocialista m.

La reprimenda la van sentir dirigents de les més diverses ideologies presents a l'auditori, com la consellera socialista Montserrat Tura, els convergents Oriol Pujol i Lluís Corominas, els republicans Joan Puigcercós i Ernest Benach, l'*ecosocialista* Joa

El Periódico (català) - 22/1/2011

ecosocialista adj.

El relleu de Tura per Saura va proporcionar a la formació *ecosocialista* l'escenari desitjat per tirar endavant els seus propòsits.

Avui - 25/1/2011

ecosocialista m.

Després del fracàs electoral a les municipals de 2007 i no obtenir representació al consistori per poc més d'un centenar de vots, el grup municipal d'ICV va iniciar un procés de reestructuració que va culminar amb unes eleccions primàries a finals de 2009

Del Camp - 2/2/2011

ecosocialista adj.

El grup *ecosocialista* també plantejarà un text perquè el consistori reclame de manera clara el compliment dels compromisos del departament de Salut pel que fa a la construcció del nou hospital.

EbreDigital - 5/2/2011

ecosocialista adj.

La formació *ecosocialista* critica la manca de suport del govern als treballadors de Vilaró.

Avui - 5/2/2011

ecosocialista m.

Ahir Imma Mayol es va acomiadar de la vida pública, malgrat que encara estigui al capdavant de l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona fins a l'11 de juny i malgrat els esforços de la coalició per fer entendre que estarà en el projecte dels *e

Avui - 9/2/2011

ecosocialista adj.

La raó que va argüir la força *ecosocialista* per escollir la plaça de la Sagrada Família -la que no té el llac- és si més no curiosa.

El Periódico (català) - 10/2/2011

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* aprovaran dissabte en una convenció nacional el seu programa marc per als comicis, que inclou plans locals d'inclusió, plans de xoc als barris amb majors taxes d'exclusió, mesures de mobilitat sostenible, transparència administrativa

Avui - 23/2/2011

ecosocialista adj.

Portaveus *ecosocialistes* van justificar ahir l'absència dels seus regidors a l'acte inaugural, argumentant que coincidia amb la presentació de l'aliança renovada amb EUiA per concórrer als comicis municipals del 22 de maig.

Avui - 23/2/2011

ecosocialista adj.

L'alcaldable *ecosocialista*, Ricard Gomà, es queda al límit de l'aprovat amb un 4,9.

El Periódico (català) - 25/2/2011

ecosocialista adj.

El diputat *ecosocialista* Jaume Bosch va recordar a la vicepresidenta que el text de la llei de creació del Memorial que va impulsar el tripartit ja incloïa el record que reclama per a les víctimes de la repressió al bàndol republicà.

El Periódico (català) - 3/3/2011

ecosocialista m.

Les retallades anunciades pel conseller de Salut desfermen les crítiques de l'oposició, especialment dels *ecosocialistes*.

Diari ARA - 3/3/2011

ecosocialista m.

Els que n'escriuen més són els *ecosocialistes*, que engeguen una ofensiva i volen repartir tríptics amb els termes injusticia i escàndol contra la política del nou govern, que pagarem nosaltres amb els 84 milions d'euros que el govern del Sr. Zapatero as

Avui - 5/3/2011

ecosocialista adj.

El soci *ecosocialista* de Jordi Hereu.

El Periódico (català) - 10/3/2011

ecosocialista m.

L'*ecosocialista* també va criticar la vinculació que certs partits volen establir entre immigració i inseguretat i el fet que es vulguin retallar drets o denegar el permís de residència als ciutadans immigrats que han comès algun delicte.

Avui - 23/3/2011

ecosocialista m.

En la missiva, l'*ecosocialista* va oferir màxima disponibilitat i voluntat constructiva.

El Periódico (català) - 23/3/2011

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* estrenen avui www.retalladesciu.cat, una web que conté un mapa interactiu de Catalunya.

El Periódico (català) - 3/4/2011

ecosocialista adj.

El líder *ecosocialista* va recuperar, un cop més, el seu discurs contra la tisorada.

Avui - 5/4/2011

ecosocialista m.

D'*ecosocialista* conegut, no se'n va veure cap a l'Apolo.

Avui - 13/4/2011

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* volen potenciar aquest espai com a referent turístic a la ciutat, instal·lant-hi activitats a l'aire lliure com l'escalada o la hípica, entre d'altres.

EbreDigital - 29/4/2011

ecosocialista m.

El líder dels *ecosocialistes* va aprofitar també per criticar tant Xavier Trias com Jordi Hereu pel fet que no estar en altres manifestacions en defensa dels treballadors.

Avui - 3/5/2011

ecosocialista adj.

En aquest sentit, el cap de llista *ecosocialista* assenyala que el territori té un camp molt important per córrer en una energia renovable com la biomassa.

EbreDigital - 9/5/2011

ecosocialista m.

Gomà defensava ahir un urbanisme que prioritza els espais i els equipaments públics, l'accessibilitat i les zones verdes i posava l'enderrocament del viaducte del Guinardó com l'exemple del que proposen els *ecosocialistes*.

Avui - 13/5/2011

ecosocialista m.

El posicionament bel·ligerant dels *ecosocialistes* contra la tisorada complica un acord amb la federació.

El Periódico (català) - 13/5/2011

ecosocialista adj.

Finalment, la candidatura *ecosocialista* ha donat a conèixer les propostes específiques que plantegen per al barri de Sant Llàtzer.

EbreDigital - 19/5/2011

ecosocialista m.

A més, retrau al govern actual de la ciutat les operacions que hipotecaran les finances de l'ajuntament durant 25 anys i al PSC, per apropiar-se propostes formulades anteriorment pels *ecosocialistes*.

EbreDigital - 19/5/2011

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* traurien entre 4 i 5 regidors.

Diari ARA - 23/5/2011

ecosocialista m.

Pel que fa a la resta de grans ciutats, l'atenció d'ICV-EUiA està centrada sobretot a Tarragona, on segons el sondeig de TV-3 els *ecosocialistes* podrien aconseguir plaça al consistori.

El Periódico (català) - 23/5/2011

ecosocialista m.

L'*ecosocialista* tampoc ha creuat la Diagonal, mentre Ciutat Vella, Nou Barris i l'Eixample han estat entorns favorits per captar vot verd.

Avui - 23/5/2011

ecosocialista adj.

Laia Ortiz, portaveu de la formació *ecosocialista*, ha valorat com a molt positiu aquest possible increment, i més si es té en compte, ha dit, el context de caiguda de les esquerres i ascens preocupant de la dreta, informa Carlos Márquez Daniel.

El Periódico (català) - 23/5/2011

ecosocialista adj.

Ho diu el candidat *ecosocialista* Jaume Forcadell, que continua criticant una operació que considera "faraònica".

EbreDigital - 25/5/2011

ecosocialista m.

L'alcalde en funcions, el socialista Jordi Serra, es va reunir amb l'alcaldable d'ICV-EUiA, Carles Sagués, que li va comunicar que els *ecosocialistes* estan disposats a participar en un pacte a tres bandes amb CiU.

El Periódico (català) - 3/6/2011

ecosocialista m. i f.

En aquell indret, la victòria ha estat dels *ecosocialistes*, on es viurà la mateixa aliança.

El Periódico (català) - 6/6/2011

ecosocialista m.

Per argumentar-ho va citar com a exemple Tarragona, on la direcció nacional va avortar el pacte que la seva candidata negociava amb el PPC i la maniobra ha permès al socialista Josep Fèlix Ballesteros repetir, i Sant Feliu de Llobregat, on CiU ha facilita

El Periódico (català) - 13/6/2011

ecosocialista adj.

En el seu parlament, el regidor *ecosocialista* no ha deixat perdre l'ocasió per erigir-se com "l'alternativa" futura al govern de CiU.

EbreDigital - 15/6/2011

ecosocialista adj.

L'herència que li queda al nou Govern municipal respecte a les polítiques socials és «una bona tasca, amb limitacions» executada sota la batuta de l'*ecosocialista* Ricard Gomà, a qui ara ha rellevat Maite Fandos, segons considera Teresa Crespo, assessora

El Periódico (català) - 3/7/2011

ecosocialista adj.

La resta de regidors *ecosocialistes* lluïen unes xapes en el mateix sentit.

Avui - 3/7/2011

ecosocialista adj.

Ahir l'alcalde *ecosocialista* del Prat, Lluís Tejedor, vicepresident del nou ens, va advocar per la recuperació en un futur proper de la llei de barris, per ell el millor instrument d'intervenció pública contra l'exclusió social.

Avui - 23/7/2011

ecosocialista m.

La Corporació, amb una àmplia majoria socialista, va provocar les suspicàcies de CiU i també les del PSUC, que llavors tenia una implantació a l'àrea metropolitana més forta que la dels seus hereus, els actuals *ecosocialistes*.

Avui - 23/7/2011

ecosocialista adj.

Només tres parlamentaris declaren posseir una embarcació: el republicà Miquel Bofill, l'*ecosocialista* Joan Saura (aquest, al 50%) i el convergent Joan Vilajoana.

El triangle - 16/9/2011

ecosocialista m.

 L'*ecosocialista* Joan Saura va criticar en la seua intervenció que el govern espanyol incomplisca el compromís electoral del PSOE del 2004 de substituir gradualment l'energia nuclear per renovables.

EbreDigital - 19/9/2011

ecosocialista adj.

El diputat *ecosocialista*, Joan Boada, ha atribuït aquest projecte de llei a una?

Avui - 3/11/2011

ecosocialista m.

[…] el mateix que el PP, va sentenciar ahir el cap de llista dels *ecosocialistes*.

Avui - 3/11/2011

ecosocialista m.

Precisament per això, els principals dirigents i candidats d'ICV-EUiA, encapçalats per Joan Herrera i Joan Coscubiela, han centrat el seu discurs a l'acte central dels *ecosocialistes* en la crida a convèncer l'electorat indecís, especialment els decebuts

Diari ARA - 13/11/2011

ecosocialista adj.

Pel candidat *ecosocialista*, davant l'onada blava del PP, és més necessari que mai?

Diari ARA - 13/11/2011

ecosocialista m.

Afirmava ahir el portaveu dels *ecosocialistes*, Alfons Salmerón.

Avui - 30/11/2011

ecosocialista m.

Més enllà del rebuig de la moció, el debat va obrir un tens cara a cara entre els *ecosocialistes* i els convergents que només va servir perquè uns i altres es retraguessen les remuneracions.

EbreDigital - 9/12/2011

ecosocialista m.

Lligant la seva sort als companys d'aventura intenta desactivar els sectors més possibilistes de la federació, però també usa republicans i *ecosocialistes* com a eina per atreure els seus exsocis del tripartit, que no volen quedar-se sols amb el PP fent

Diari ARA - 2/3/2012

ecosocialista m.

Però els *ecosocialistes* no s'han quedat satisfets amb la resposta d'Ortega.

El Periódico (català) - 3/5/2012

ecosocialista adj.

El líder *ecosocialista* exigeix, en una entrevista a Els Matins, de TV3, que a la cimera del pacte fiscal es parli també de la modificació de l'estructura fiscal perquè paguin més els que més tenen.

Diari ARA - 23/5/2012

ecosocialista m.

El país no pot seguir pagant, sosté l'*ecosocialista*.

El Periódico (català) - 3/6/2012

ecosocialista adj.

De fet, la moció del PSC es va presentar per esmenar la que havia portat al ple el grup *ecosocialista*.

El Periódico (català) - 3/7/2012

ecosocialista adj.

Per exemplificar-ho, el diputat *ecosocialista* ha tret xifres.

Avui - 3/7/2012

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* critiquen que, durant els 50 anys que duri la concessió, les aportacions d'aigua que haurà de fer el Ter a l'àrea metropolitana de Barcelona s'allunyen del compromís de retorn acordat per l'anterior tripartit.

Avui - 3/7/2012

ecosocialista adj.

Pel que fa al model de finançament per a Catalunya, el dirigent *ecosocialista* ha lamentat que la negociació s'hagi convertit en un cúmul de gestos i escenes de moqueta.

Diari ARA - 13/7/2012

ecosocialista adj.

Segons la portaveu *ecosocialista* a la cambra catalana, és irresponsable que CiU mantingui aquesta classe d'escoles per una qüestió d'ideologia i de classe mentre el Govern aplica dures retallades en l'àmbit educatiu.

Diari ARA - 23/8/2012

ecosocialista m.

Tal com explica l'ARA aquest dissabte, els *ecosocialistes* aposten per l'estat propi, però plantegen un referèndum que ofereixi tres possibles opcions.

Diari ARA - 23/9/2012

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* reclamen la suspensió d'un projecte elitista i privatitzador.

El Periódico (català) - 23/9/2012

ecosocialista adj.

La síntesi del federalisme plurinacional i l'independentisme gradualista i no essencialista són fonamentals per impulsar un catalanisme alternatiu al nacionalisme conservador, que ICV ha de liderar, diu la ponència política que avui aprovarà el consell na

El Periódico (català) - 23/9/2012

ecosocialista adj.

Un cop més, la portaveu *ecosocialista* ha criticat l'injust repartiment entre l'administració central de l'Estat i les comunitats autònomes i ho ha justificat amb el liberalisme que practiquen CiU i PP de bracet.

Avui - 3/10/2012

ecosocialista adj.

La portaveu *ecosocialista* ha lamentat, a més, el profund desconeixement dels sistemes educatius internacionals del ministre.

Diari ARA - 3/10/2012

ecosocialista m.

El líder *ecosocialista*, que ha inaugurat avui el Consell Nacional de Joves d'Esquerra Verda, ha insistit que ells no entraran en aquesta confrontació.

Avui - 13/10/2012

ecosocialista m.

La col·laboració dels *ecosocialistes* amb CiU s'ha limitat a la reivindicació nacional i s'han mostrat implacables amb les seves polítiques socials i econòmiques.

Diari ARA - 3/11/2012

ecosocialista m.

L'*ecosocialista* ha recriminat al candidat de CiU que utilitzi de manera exclusiva i partidista el dret a decidir i ha reflexionat que el que està fent és un pèssim favor al país.

Diari ARA - 13/11/2012

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* s'han presentat com la garantia per frenar unes retallades que, avisen, continuaran si Artur Mas venç amb comoditat.

El Periódico (català) - 13/11/2012

ecosocialista adj.

El candidat *ecosocialista* ha anat aquest dilluns més enllà i ha alertat que, si els votants recolzen la federació nacionalista, s'entendrà com un aval a les mesures davant la Unió Europea.

El Periódico (català) - 13/11/2012

ecosocialista adj.

El líder *ecosocialista* veu en la coalició d'esquerres grega Syriza un exemple a seguir en el futur, si es converteixen en el primer partit d'esquerres de Catalunya el 25-N.

Diari ARA - 23/11/2012

ecosocialista adj.

La formació *ecosocialista* ha volgut internalitzar tota la feina que s'ha de fer durant aquestes dues setmanes.

El Periódico (català) - 23/11/2012

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes*, amb una campanya centrada en les retallades del CIU obtenen 13 diputats amb presència a les quatre demarcacions.

Avui - 26/11/2012

ecosocialista adj.

ICV va aconseguir el suport de 35 electors, tan sols dos més que CiU, gràcies, amb gairebé una total seguretat, a la bona relació que els veïns van establir amb la que durant vuit anys va ser la seva anterior presidenta del districte, l'*ecosocialista* El

El Periódico (català) - 3/12/2012

ecosocialista m.

És en aquest sentit que els *ecosocialistes* demanen que si s'arriba a interposar recurs al Tribunal Constitucional contra la llei Wert, s'hi inclogui també una denúncia contra l'atemptat contra un model d'escola inclusiva, laica i respectuosa amb la plur

Diari ARA - 13/12/2012

ecosocialista adj.

El líder *ecosocialista* ha acusat Wert de voler imposar un avantprojecte de llei ideològic, ultraconservador i gairebé preconstitucional, i per això ha reclamat a CiU, ERC, PSC i la CUP que denunciïn també aquests atemptats del text.

Diari ARA - 13/12/2012

ecosocialista adj.

Per començar a adobar el terreny, el cap de files *ecosocialista*, Ricard Gomà, ha denunciat que la inversió prevista fins al 2015 en la construcció d'equipaments als barris, que s'enfila a prop de 116 milions d'euros, suposa una reducció del 60% respecte

Avui - 13/1/2013

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa