Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «ecosocialista»

Cerca el terme al Termcat

101 de 177 de 177 termes 

ecosocialista m.

La portaveu dels *ecosocialistes* al Parlament, Dolors Camats, la presentarà aquest mateix diumenge, i la CUP preveu presentar-la dimarts.

Diari ARA - 13/1/2013

ecosocialista m.

Molestos per les formes, per entendre que han rebut un text ja tancat entre els dos primers grups del Parlament, els *ecosocialistes* han volgut oposar-hi el seu propi redactat.

El Periódico (català) - 14/1/2013

ecosocialista adj.

Així ho va reclamar el diputat *ecosocialista* i exconseller de Medi Ambient Salvador Milà durant una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio.

El Periódico (català) - 23/1/2013

ecosocialista m.

L'entesa entre CiU, ERC i ICV, però, és total i avui registraran un text comú, en què es manté l'esquelet de la resolució inicial, però amb retocs que han incorporat els *ecosocialistes*.

Avui - 23/1/2013

ecosocialista adj.

Tanmateix, el dirigent *ecosocialista* encapçala el rànquing de senadors més actius d'entre els designats pel Parlament, mentre que el seu antic soci del PSC al tripartit se situa en segona posició.

Diari ARA - 23/1/2013

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* no volen tornar a entrar en el vell esquema.

La Vanguardia - 30/1/2013

ecosocialista adj.

L'assemblea nacional *ecosocialista* s'obrirà a l'independentisme sense renunciar a la via federal.

El Periódico (català) - 3/2/2013

ecosocialista adj.

Joan Saura, ara senador, deixarà el càrrec de president del partit *ecosocialista*.

Diari ARA - 3/2/2013

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* passaran a tenir dos líders, un home i una dona, com a gest de compromís amb la igualtat.

El Periódico (català) - 3/2/2013

ecosocialista m.

Per aquest motiu els *ecosocialistes* han elaborat un decàleg anticorrupció i demanen a la resta de formacions que el subscriguin.

Avui - 13/2/2013

ecosocialista m.

L'*ecosocialista* ha assegurat que el seu grup no signarà la ponència conjunta que CiU i ERC plantegen per tramitar la llei de consultes si la reclamació d'Iniciativa no és acceptada per la resta, tal com avançava l'ARA d'aquest dimarts.

Diari ARA - 13/2/2013

ecosocialista m.

I els *ecosocialistes*, d'altra banda, són partidaris de l'exercici del dret d'autodeterminació i, per tant, formaran part de la ponència com tots els partits, però discrepen de la metodologia seguida.

La Vanguardia - 14/2/2013

ecosocialista adj.

La diputada *ecosocialista* pel Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre Hortènsia Grau ha denunciat que continuen les retallades a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i en canvi se subvencionen mitjans privats com el Grup Godó.

EbreDigital - 5/3/2013

ecosocialista adj.

La primera reunió a tres bandes entre el PSC, CiU i ICV-EUiA per explorar la viabilitat d'una moció de censura a Badalona contra el PP ha estat fluida, sense obstacles encara sobre la taula, segons han explicat al final de la cita el socialista Jordi Serr

El Periódico (català) - 13/3/2013

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* es neguen que el líder del CiU sigui primer tinent d'alcalde.

El Periódico (català) - 23/3/2013

ecosocialista adj.

És l'objectiu confés de Jaume Bosch, diputat i membre de la direcció *ecosocialista*, i de la seva obra De l'Estatut a l'autodeterminació (Editorial Base), que dilluns arriba a les llibreries.

Diari ARA - 23/3/2013

ecosocialista adj.

Després d'un llarg estira-i-arronsa durant tota la tarda, l'*ecosocialista* Sagués s'ha negat a cedir en aquesta inesperada per tots condició d'última hora.

El Periódico (català) - 23/3/2013

ecosocialista adj.

El socialista Joan Ignasi Elena, l'*ecosocialista* Dolors Camats o l'ex-dirigent republicà Ignasi Llorente hi ha participat.

Bon dia - 5/4/2013

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* anuncien que portaran la qüestió al Congrés dels Diputats.

EbreDigital - 5/4/2013

ecosocialista adj.

Saura marxa de la presidència del partit *ecosocialista* fent autocrítica.

Diari ARA - 20/4/2013

ecosocialista m.

Anna Simó, però, recorda que els *ecosocialistes* encara no han decidit quin vot propugnaran davant la consulta.

Diari ARA - 23/4/2013

ecosocialista adj.

Segons el líder *ecosocialista*, el seu grup assistirà a la reunió a diferència de la negativa que van mostrar a participar en la cimera econòmica que finalment va quedar desconvocada.

Bon dia - 5/5/2013

ecosocialista adj.

Tant és així que el dirigent *ecosocialista* Joan Herrera deixa oberta la possibilitat que el seu grup no participi en la reunió de dimarts.

El Periódico (català) - 23/5/2013

ecosocialista adj.

Durant aquesta trobada, el líder *ecosocialista* li ha reclamat que en ella no només es parli de la qüestió lingüística, sinó també de tot el sistema educatiu.

Diari ARA - 23/5/2013

ecosocialista m.

L'*ecosocialista* ha criticat el seu masclisme ancestral i que pretengui canviar una llei a causa de les seves creences i la nostàlgia del seu pare, que va presentar el recurs contra la primera llei de l'avortament, la del 1985.

El Periódico (català) - 13/6/2013

ecosocialista adj.

De fet, la formació *ecosocialista* ja ha demanat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que creï la comissió dimarts mateix.

Diari ARA - 23/6/2013

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* proposen definir la via amb què ha de negociar-se la celebració del referèndum, ja sigui amb una convocatòria per part del Govern central, a través de la llei catalana de consultes per via de referèndum amb l'autorització de l'Estat o

El Periódico (català) - 23/6/2013

ecosocialista adj.

Un problema que també té el lider *ecosocialista* a l'Ajuntament, Ricard Gomà, que registra un 61% de desconeixement.

Diari ARA - 2/7/2013

ecosocialista m.

Fent la lectura fàcil, els 1,3 punts que perden els *ecosocialistes* en aquest sondeig són els que van a parar al PSC.

Avui - 3/7/2013

ecosocialista adj.

El líder *ecosocialista* ja va parlar d'aquesta possibilitat el mes de febrer passat, però no va aconseguir convèncer els 50 diputats necessaris per plantejar-la.

Diari ARA - 13/7/2013

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* han recolzat totes les accions parlamentàries i extraparlamentàries favorables al dret a decidir, però segueixen reclamant a CiU que cedeixi protagonisme a la Cambra catalana.

El Periódico (català) - 28/7/2013

ecosocialista m.

Tot i l'atomització parlamentària que el mateix Herrera admet que es produiria si el resultat del CIS fos el d'unes noves eleccions generals, l'*ecosocialista* assegura que això no perjudicaria la governabilitat de l'Estat.

Diari ARA - 3/8/2013

ecosocialista adj.

Rajoy és políticament corrupte i espero que aviat la justícia ho ratifiqui, ha sentenciat el diputat *ecosocialista*.

El Periódico (català) - 13/8/2013

ecosocialista m.

El diputat *ecosocialista* ha lamentat especialment que el Ministeri es plantegi incentivar les empreses privades d'ocupació que delatin els fraus amb les prestacions d'atur per part de les persones desocupades.

Bon dia - 25/8/2013

ecosocialista m.

Així mateix, els *ecosocialistes* es defineixen com la garantia que drets nacionals i drets socials són indestriables.

Diari ARA - 3/9/2013

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* són el grup proposant d'una petició que reclama, una vegada més, que Llanos de Luna s'expliqui per les seves actuacions vers els ajuntaments catalans, especialment per la polèmica entorn de l'incompliment de la llei de banderes.

Diari ARA - 3/10/2013

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* plantegen que es modifiqui la regulació del càrrec amb el benentès que no pugui exercir el càrrec de l'oposició la mateixa força política que dóna suport parlamentari al govern.

Avui - 3/10/2013

ecosocialista m. i f.

L'*ecosocialista* va acusar l'Ajuntament de les Avellanes i Santa Linya d'actuar d'esquena al clam del territori pel que fa al seu informe favorable a les activitats de l'empresa Salinas de Noguera, ja que incomplien el POUM per la possible afectació de t

Bon dia - 15/11/2013

ecosocialista adj.

El president del grup *ecosocialista* al Parlament, Joan Herrera, ha reivindicat la inclusivitat de la pregunta, que permetrà que independentistes i federalistes continuïn junts en el camí.

Bon dia - 15/12/2013

ecosocialista m.

Cañas ha carregat en especial contra els *ecosocialistes* per haver acordat la data i la pregunta de la consulta, propiciant que la negociació pressupostària entre CiU i ERC quedés desbloquejada.

Avui - 23/1/2014

ecosocialista adj.

Ahir, la portaveu *ecosocialista* al Parlament, Dolors Camats, va considerar que és innecessari consensuar un punt del programa amb la resta de partits pro consulta.

Diari ARA - 19/2/2014

ecosocialista m.

Per ICV, Joan Herrera, blanc principal dels atacs de CiU, que ha volgut recordar diverses de les intervencions de les entitats socials que dilluns van participar en un acte convocat per socialistes, *ecosocialistes* i la CUP.

El Periódico (català) - 13/3/2014

ecosocialista adj.

La diputada *ecosocialista* ha sigut molt crítica amb el socialista Xavier Sabaté: l'escenificació del Pretori (la signatura entre Artur Mas i Pere Navarro diumenge passat) és tornar a la vella política, s'han venut molt barat, senyor Sabaté.

Diari ARA - 3/4/2014

ecosocialista adj.

Que desplegava els accents convergent, republicà i *ecosocialista*.

El Punt - 9/4/2014

ecosocialista adj.

El cap de llista d'Iniciativa a les pròximes eleccions europees, Ernest Urtasun, ha fet una crida aquest dissabte als votants socialistes per tal de rebel·lar-se contra la Troika, davant l'actitud de rendició dels partits socialdemòcrates, els quals han col·laborat amb aquest programa de l'austeritat, afirma el candidat *ecosocialista*.

Avui - 13/4/2014

ecosocialista adj.

El cap de llista *ecosocialista* va presumir d'aliats europeus en recordar que els candidats verds, Ska Keller i José Bové, ja han mostrat el seu suport a la consulta del 9-N.

Diari ARA - 5/5/2014

ecosocialista m.

La regidora dels *ecosocialistes*, Coral Vázquez, explica que l'ajuntament es veu obligat a demanar aquest préstec perquè encara no ha acabat de pagar les obres de la segona fase del centre cultural.

L'Enllaç dels anoiencs - 17/7/2014

ecosocialista adj.

Va ser el moment més tens d'una sessió de guant blanc que va tenir la presència d'activistes de la PAH, que en un moment van aixecar sengles pancartes amb els lemes Nou Barris, 20 desnonaments cada setmana i Exigim solució, sense que ni la presidenta de la comissió, l'*ecosocialista* Janet Sanz, ni ningú els instés a treure-les, com és habitual que passi quan hi ha protestes d'aquest tipus.

Avui - 23/7/2014

ecosocialista f.

Tanmateix, la diputada *ecosocialista* Dolors Camats avançava que el seu grup no té previst signar una petició d'aquestes característiques amb els populars.

Avui - 3/9/2014

ecosocialista adj.

D'altra banda, ICV-EUiA, ERC i la CUP mantenen contactes aquesta tarda amb la intenció també de presentar demà una altra sol·licitud conjunta de comissió d'investigació, ja que, segons ha afirmat la portaveu *ecosocialista* al Parlament, Dolors Camats, ICV-EUiA no entendria demanar-la conjuntament amb el PPC.

Diari ARA - 3/9/2014

ecosocialista m.

Sobre la querella presentada per ICV, Podem i la plataforma d'Ada Colau, Homs ha recordat que els *ecosocialistes* van estar set anys al Govern i que es van fer auditories de la gestió de l'etapa Pujol.

El Periódico (català) - 3/9/2014

ecosocialista adj.

La líder *ecosocialista* ha criticat el govern espanyol per haver minimitzat l'èxit de la V d'aquest Onze de Setembre, i s'ha mostrat convençuda que ara la pressió recaurà sobre la Moncloa.

Avui - 13/9/2014

ecosocialista adj.

L'*ecosocialista* Ricard Gomà va demanar superar el marc jurídic polític actual a partir de la decisió de la gent.

El Periódico (català) - 23/9/2014

ecosocialista adj.

Per la dirigent *ecosocialista*, la votació ha de ser digna i democràtica, no a qualsevol preu, i per això va rebutjar recórrer a succedanis o altres vies de participació, com planeja el Govern.

El Periódico (català) - 13/10/2014

ecosocialista m.

Mentre els republicans s'han mantingut ferms a no enterrar la consulta i han emplaçat el Govern a fer tot el necessari per portar-la a terme, els *ecosocialistes* han admès que aquesta votació no està garantida i han obert la porta a ajornar-la.

El Periódico (català) - 13/10/2014

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* també reclamaven que el Govern deixés d'anomenar consulta al procés participatiu convocat.

Diari ARA - 23/10/2014

ecosocialista adj.

La direcció *ecosocialista* ha revisat, en una reunió de 4 hores i mitja, el seu paper davant una convocatòria que no vol qualificar de consulta.

Diari ARA - 23/10/2014

ecosocialista adj.

El diputat *ecosocialista* Jaume Bosch ha assegurat que la seva proposta persegueix els objectius de dignificar la institució de la presidència de la Generalitat i de "millorar la llei" que hi havia fins ara.

Diari ARA - 13/11/2014

ecosocialista adj.

El que el dirigent *ecosocialista* ha agraït és que Junqueras hagi posat de relleu que a Catalunya hi ha més demòcrates que independentistes, perquè tots els independentistes són demòcrates però no tots els demòcrates són independentistes.

Diari ARA - 3/12/2014

ecosocialista m.

Els *ecosocialistes* també van abordar ahir l'estratègia d'aliances electorals.

El Periódico (català) - 23/12/2014

ecosocialista adj.

Aquesta és la proposta que va presentar ahir Iniciativa per Catalunya Verds i que es discutirà en la convenció nacional *ecosocialista* que tindrà lloc els pròxims 27 i 28 de febrer.

El Periódico (català) - 23/12/2014

ecosocialista m. i f.

L'*ecosocialista* Joan Herrera, per la seva part, va acusar [...].

La Vanguardia - 16/1/2015

ecosocialista m. i f.

¿S'hi senten còmodes en el pacte amb els *ecosocialistes*?

Diari ARA - 28/1/2015

ecosocialista m. i f.

A més, els *ecosocialistes* recordaven que des del 9 de desembre passat han activat el seu "portal de transparència".

Diari ARA - 29/1/2015

ecosocialista m. i f.

Els *ecosocialistes*, conscients que cedeixen protagonisme per afavorir un pols d'esquerres que en solitari no han sigut capaços de construir, estaran representats en el número tres de la candidatura.

Diari ARA - 12/2/2015

ecosocialista m. i f.

El 2004 el seu nom va tornar a aparèixer a la premsa quan l'*ecosocialista* Joan Saura el va fitxar com a director de l'Institut d'Estudis Autonòmics.

El Periódico (català) - 18/2/2015

ecosocialista m. i f.

Per aquest motiu la convenció nacional dels *ecosocialistes* d'ahir a Sabadell nol va servir per certificar el pas definitiu a l'independentisme, sinó que va abraçar altre cop el projecte d'una Catalunya lliure dins un estat plurinacional.

Diari ARA - 1/3/2015

ecosocialista m. i f.

L'exeurodiputat d'ICV, Raül Romeva, ha assegurat que ha decidit abandonar el partit al no estar d'acord amb el model d'Estat que s'han compromès a defensar els *ecosocialistes* en la seva Convenció Nacional, que es va clausurar dissabte.

El Periódico (català) - 3/3/2015

ecosocialista m. i f.

Aquest cop van ser els *ecosocialistes* els que van posar sobre la taula una reprovació de la política d'escoles bressol municipal.

Avui - 18/3/2015

ecosocialista m. i f.

EUiA, socis dels *ecosocialistes*, tot i aprovar a mitjan de mes un principi d'acord del full de ruta, sembla que es farà enrere després de les pressions internes.

La Vanguardia - 1/4/2015

ecosocialista m. i f.

Joan Herrera va definir Sànchez, vinculat durant anys als *ecosocialistes*, com un fàstic professional i activista.

Diari ARA - 28/4/2015

ecosocialista adj.

Va ser cap de llista per Junts pel Sí el 27-S, però durant 10 anys havia estat eurodiputat amb ICV (2004-2014), però va deixar el partit *ecosocialista* l’any passat quan aquest va apostar pel federalisme.

El País - 13/1/2016

ecosocialista m. i f.

Aquest procés s’ha fet, però, després que els *ecosocialistes* assumissin que sols no eren capaços de fer el sorpasso a un PSC més debilitat que mai i que calia anar de bracet d’altres marques que cotitzen a l’alça, com Podem o la plataforma que lidera Co

Diari ARA - 23/2/2016

ecosocialista m. i f.

Els *ecosocialistes* contesten que confonen un "problema d'estratègia" amb un altre de comunicació.

Avui - 1/3/2016

ecosocialista adj.

"Som conscients que per posar fi a la pobresa calen canvis estructurals, però hi ha circumstàncies que no poden esperar més", assenyala la diputada *ecosocialista* Marta Ribas.

Avui - 8/3/2016

ecosocialista m. i f.

La relació entre Romeva i el Govern central és especialment tensa des que l'Executiu de Rajoy va presentar un recurs de competències davant del Tribunal Constitucional contra el departament que dirigeix l'*ecosocialista* perquè va estimar que envaeix atri

El País - 13/4/2016

ecosocialista m. i f.

Fa uns anys els *ecosocialistes* d'Iniciativa popularitzaren dos noms que significaven tota una declaració d'intencions: poderosos i mileuristes.

El Punt - 1/5/2016

Primer Anterior

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa