Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «Claror»

Termes de 211 a 220 d'un total de 239

stepper m.

La tonificació muscular té el propòsit de buscar el treball de força-resistència amb màquines musculars de fitness (les de tren inferior, complementant-les amb l'el·líptica i l'*stepper*).

Claror - 1/6/2012

subseu f.

Pobles i ciutats del nostre entorn que, en forma de *subseus*, també gaudiran amb nosaltres d'aquest importantíssim esdeveniment esportiu que són els Jocs Mediterranis.

Claror - 27/2/2012

supersprint m.

Més recentment s'han diversificat les modalitats per ampliar el tipus de participants, el triatló sprint i *supersprint*, amb distàncies inferiors que permeten la participació de moltíssimes persones.

Claror - 27/2/2012

surera f.

Tampoc no cal oblidar la definició d'espai de treball dins la piscina, amb l'acotació del lloc d'activitat aquàtica dirigida mitjançant *sureres*.

Claror - 8/9/2011

tablet f.

La nova interfície serà multiplataforma i estarà adaptada als nous formats de lectura, com ara *tablets* i smartphones.

Claror - 27/2/2012

tableta f.

Un altre avenç assolit en la consecució de la primera fase del projecte Claror 2.0 ha estat la creació d'una versió per a smartphones i *tabletes* perquè l'usuari pugui connectar-se des de qualsevol lloc.

Claror - 1/6/2012

takata m.

Cal destacar el tennis platja, en augment constant, el rugbi platja, el *takata*, el fúting o diferents jocs esportius com, per exemple, el pichi, les indiaques i les activitats gimnàstiques.

Claror - 31/5/2011

tauró m.

L'absència del *tauró* de Baltimore es contraresta amb el bon moment en què arriba la natació espanyola després de la cita olímpica a la capital anglesa.

Claror - 15/5/2013

tecnicotàctic -a adj.

Aquesta art marcial nipona, a través de l'ús del joc i la lluita, permet una educaicó física integral, totes les seves possibilitats psicomotrius i de relació amb les altres persones com a element integrador i iniciació *tecnicotàctica*.

Claror - 1/6/2012

temporomandibular adj.

L'osteopatia serveix igualment per tractar contractures musculars, dolor a l'articulació de la mandíbula (l'articulació *temporomandibular* és font de cefalees i dolor a la cara).

Claror - 1/6/2012

Primer Anterior Se
Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa