Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «Lletres»

Termes de 31 a 40 d'un total de 47

rascar v. tr

Fins que no entrem a la llibreria Mediterrània, tenim la sensació d'haver de *rascar* molt per trobar literatura escrita en català.

Lletres - 1/2/2010

rata d'arxiu f.

Torra és una *rata d'arxiu* i un enamorat del periodisme d'aquella època, els homes cultes, descarats, eutopeus, bohemis, apassionats que escrivien en les pàgines dels múltiples diaris catalans, [...], i que van protagonitzar una Barcelona (i una cultura)

Lletres - 1/2/2010

reedificar-se v. pron.

Els sentiments i els motius els trobarà més enllà del poble natal i de la vida dels pares, en parents i coneguts, els quals li permetran comprendre traumes i raons, i *reedificar-se* com a subjecte des de l'oblit i el silenci dels parents.

Lletres - 1/2/2010

reinstaurar v. tr

Aquests guardons anuals, que foren creats l'any 1955 pel regidor de Cultura de l'Ajuntament, Gabriel Fuester Mayans ('Gafim'), i que es continuaren un cop *reinstaurats* els governs democràtics, són atorgars a treballs relacionats amb diversos àmbits de l

Lletres - 1/2/2010

republicanocatalà -ana adj.

A part, la seva col·laboració amb el Comissariat de Propaganda, una de les joies de la corona *republicanocatalana* en temps de Guerra Civil, com es pot comprovar a la carta 421 d'aquest epistolari, reblava l'efecte.

Lletres - 1/2/2010

rilkeà -ana adj.

L'autor hi ressegueix la influència de Rilke en la cultura catalana, que es fa evident en el llibre a través de la publicació de traduccions *rilkeanes* de poetes i traductors catalans de diverses èpoques.

Lletres - 1/2/2010

sardònic -a adj.

Jo, tanmateix, no n'estic tan segur, perquè, tot i que sembla un acudit *sardònic* sobre el realitzador francès, això és evident, també pot ser interpretat com un homenatge.

Lletres - 1/2/2010

sord-mut m.

Tampoc amb imatges, mal que pesi a tots els sectaris d'un cinema pur que "parlaria" amb les imatges, com un *sord-mut* parla amb les mans.

Lletres - 1/2/2010

soul m.

De tot aquest recorregut ha sorgit ara "Vestits nous", unes cançons ben mudades que fan un goig diferent, subtil, modern però respectuós, unes cançons abillades amb ritmes de jazz, blues, *soul*.

Lletres - 1/2/2010

telepoema m.

La Fundació J.V. Foix acaba de presentar No pesquis mai amb els ormeigs d'un altre, un llibre que recull vint-i-set *telepoemes* i un conte, escrits i recitats per J.V. Foix amb un apèndix d'inèdits.

Lletres - 1/2/2010

Primer Anterior Se
Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa