Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «Lletres»

Termes de 21 a 30 d'un total de 47

ferraterià -ana adj.

L'explicació evoca el moviment de les onades alhora que recorda l'observació *ferrateriana* a propòsit de les constants comparacions d'aquesta prosa.

Lletres - 1/2/2010

foixià -ana adj.

Per als quals no coneixem gaire a l'autor, és una bona manera d'introduir-se al món *foixià*, tan ric en referents i símbols, matisos i propostes.

Lletres - 1/2/2010

freakie m.

Gràcies a Mollwitz, un *freakie* de manual (gras, trenta-i-pocs, treballador d'una empresa de telecomunicacions i addicte a fòrums, xats i blogs diversos, que viu amb una mare dominant i que no té gens d'èxit amb les dones, [...], sabrem fins i tot per qu

Lletres - 1/2/2010

literaturitzar v. tr

I si bé Cerdà hagués volgut *literaturitzar* tots aquells fets, com anota a Finestrals d'un capvespre, declara que "no faré de Gógol, no tinc el seu talent, em toca fer de Cayrol.

Lletres - 1/2/2010

metaliterari -ària adj.

Tercera: els contes *metaliteraris*, en els quals la ficció s'insereix en la realitat -o la realitat en la ficció- i escriptors i personatges comparteixen els mateixos escenaris i hi dialoguen.

Lletres - 1/2/2010

mironià -ana adj.

També és una fiblada que ens fa preguntar si alguna vegada tindrem un volum amb el diari de l'amiga *mironiana*, Lyda (Lola Anglada), que no va ser tan sols una exiliada, sinó una amagada interior en la dura postguerra i ben entrats els anys cinquanta del

Lletres - 1/2/2010

pam més, pam menys loc.

Al contrari, està fent una tasca impressionant per rescabalar la memòria dels temps brillants del país, és a dir, els primers trenta anys del segle XX, *pam més, pam menys*.

Lletres - 1/2/2010

pirandellià -ana adj.

Apareixen en aquesta obra alguns elements habituals en la narrativa *pirandelliana*, com les referències a la construcció de la idetitat dels personatges que ja hem esmentat a l'inici, a com es veuen ells i a com els veuen els altres.

Lletres - 1/2/2010

primoriverista adj.

Un dels prologuistes [...] parla de "De Bernat Metge a Joan Miró", recordant aquell primer títol del'Editorial Barcino, creada per Josep M. de Casacuberta en plena dictadura *primoriverista* i avui impulsada per la fundació que ell presideix.

Lletres - 1/2/2010

proustià -ana adj.

Pot ser que la meva invitació a llegir aquestes pàgines d'indiscutible prestigi dins la història occidental de la novel·la provingui d'alguns autors de casa nostra que s'hi van complaure i que van posar-ho per escrit, i que de retruc demostren que Catalun

Lletres - 1/2/2010

Primer Anterior Se
Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa