Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «Lletres»

Termes de 11 a 20 d'un total de 47

coffe-table book m.

Aquest detall el veig com un desig per no convertir el volum amb un *coffe-table book*, és a dir, aquells volums que pocs es poden permetre comprar i que encara menys fullegen.

Lletres - 1/2/2010

collabo m.

Un francòfil, a més a més, que no va ser mai un *collabo*, com van ser d'altres artistes, des del juny de 1940, quan soldats nazis es retrataven davant de la Tour Eiffel, fins a l'entrada de les forces aliades a París al 1945.

Lletres - 1/2/2010

criar malves loc.

Som a l'any 1976, el dictador ja *cria malves*, però els efectes encara duren, perquè les idees es perpetuen en el temps.

Lletres - 1/2/2010

curt -a de mires adj.

Els dictàmens dels censors són la millor crònica d'un règim, perquè es poden llegir com el combat de David contra un Goliat abusiu, desacomplexat i *curt de mires*.

Lletres - 1/2/2010

desacomplexar-se v. pron.

Els dictàmens dels censors són la millor crònica d'un règim, perquè es poden llegir com el combat de David contra un Goliat abusiu, *desacomplexat* i curt de mires.

Lletres - 1/2/2010

dinamització lectora f.

L'Associació ofereix, sota comanda, cursos i tallers de *dinamització lectora* i tècniques de redacció LF, així com serveis d'assessorament i consultoria per adaptar a llenguatge planer textos legals i documents informatius per a institucions i empreses q

Lletres - 1/2/2010

epifànic -a adj.

És quan la visió d'uns campanars en el crepuscle esdevé *epifànica* i Marcel decideix per fi traslladar al paper les seves impressions.

Lletres - 1/2/2010

escriviure v. intr.

*Escriviure* és una de les activitats més destacades que l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana organitza cada any, la qual té una gran acollida.

Lletres - 1/2/2010

exili interior m.

Més encara, un representant del que coneixem com l'*exili interior*.

Lletres - 1/2/2010

fantasista adj.

Finalment, cal destacar l'extens estudi introductori que fa el curador de l'edició, Ramon Salvo, intitulat, tot parafrasejant l'estil del poeta: "D'allò que no es diu de l'Avantguarda. Del riure i del meravellós en la poesia *fantasista* de J.V. Foix. Cub

Lletres - 1/2/2010

Primer Anterior Se
Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa