Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «o»

201 de 210 de 210 termes 

overseas m.

També dins dels plans de creixement exterior, Transabadell acaba de nomenar un director per al departament internacional *overseas* (transport amb vaixell i avió) per captar clients i explorar aquest mercat.

Avui - 23/7/2011

oversize adj. [+]

D’aquest procés va sorgir Aviadores, una col·lecció que ret homenatge a les primeres dones pilot i que extrapolava elements de l’aviació a les seves peces *oversize*, d’aquí la profusió de cremalleres i cintes tant en abrics com en pantalons.

Diari ARA - 3/2/2016

over-the-top m.

César Alierta, president de Telefónica, va sortir ahir al pas del protagonisme creixent dels nous gegants de la xarxa, els anomenats *over-the-top* (OTT) o de transmissió lliure, amb referència a les empreses de serveis i continguts que es transmeten a través d'internet sense que les operadores i les xarxes puguin controlar-ne la distribució.

La Vanguardia - 28/2/2014

ovni adj.

El PSC, amb el seu no a Rajoy, més enllà de la futura relació, o no, amb el PSOE, ja es converteix en un partit *ovni* per a Espanya.

Diari ARA - 27/10/2016

oxi m.

¿Què en van treure els grecs de la xuleria de Varufakis, del coratge de Tsipras, de l'orgullós *oxi* al mandat de la troica?

El Periódico (català) - 1/3/2016

oxigen m. [+]

La CUP deixa de ser rellevant, el procés aconsegueix *oxigen* i es guanya un temps preciós.

La Vanguardia - 10/6/2016

oxigenant adj.

A baix, les restes de la ciutat destruïda després de la derrota del 1714; al mig, la ciutat actual, a peu de carrer, com un passeig obert i *oxigenant*, i a dalt, cobrint-ho tot, la magnífica proesa de l'arquitectura industrial de Fontseré.

La Vanguardia - 6/8/2016

oxigenar v. tr [+]

El partit va quedar tan obert que Luis Enrique *va oxigenar* el seu equip amb futbolistes com Alves, Iniesta i Rakitic mentre Emery carregava l'atac del Sevilla.

El País - 1/3/2016

oxigenoteràpia f.

Els metges han retirat al monarca el drenatge toràcic, la via venosa i l'*oxigenoteràpia*, cosa que ha permès al cap de l'Estat passejar per la planta on està ingressat i rebre la visita de familiars i de representants institucionals.

El Periódico (català) - 11/5/2010

ozonoteràpia f.

L'*ozonoteràpia* és, avui dia, una realitat terapèutica útil en innombrables malalties (afeccions), que compta amb el reconeixement d'associacions mèdiques científiques i també al nostre, a través d'ACEOOT, Aepromo, on professionals mèdics qualificats tra

Diari de Vilanova - 27/1/2012

Primer Anterior

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa