Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «o»

101 de 200 de 210 termes 

on adj.

hi apareixien les icones que indiquen bombeta *on*, bombeta off, ventilador, programa per pintar

La Vanguardia - 5/2/2016

on demand adj.

El 2010 va convertir l’anglès en idioma oficial del grup i ha fet inversions valorades en més de 4.000 milions de dòlars (com ara comprar l’app de telefonia Viber o la plataforma de vídeo dels Estats Units Viki, que es complementa amb Wuaki, l’empresa cat

La Vanguardia - 17/11/2016

on fire adj. [+]

Com es diu ara, Obiols *on fire*.

Diari ARA - 21/3/2014

on line adj. [+]

Una vegada acabada la llista, s’escull com es vol rebre, si a casa (compra *on line*), en punts de recollida o al supermercat.

El Periódico (català) - 21/2/2016

on road adj.

L'única variant del projecte que encara no ha aparegut és qui es farà càrrec de la distribució ràpida, per carretera (*on road*, ja posats a traduir-ho tot) per a productes frescos.

El Periódico (català) - 28/4/2016

ona f.

El programa de Luis del Olmo està d'aniversari just a la casa que el va veure nèixer: RNE, on el veterà periodista ha tornat a les *ones*.

El Periódico (català) - 1/7/2013

ona expansiva f.

Va anar a totes en una doble maniobra de tancament de files i control de danys per exhibir unitat i evitar mals majors en vista de l*ona expansiva* de la seva profunda crisi a la Comunitat de Madrid

La Vanguardia - 11/3/2016

oncocamell m.

N'hi ha un munt, des del germà pobre d'Hombre rico, hombre pobre fins al Don Draper de Mad men o l'*oncocamell* de Breaking bad, trobaríem centenars de personatges parcialment oblidats que, quan hi pensem una mica, ressusciten i corren per la nostra memòr

La Vanguardia - 26/11/2011

oncopsiquiatria f.

«Pot tractar-se de cancerofòbia -por persistent a patir càncer o que torni la malaltia-, o preocupacions tendents a contraure una malaltia oncològica, que s'emmarcaria en els trastorns d'ansietat», indica la Dra. Ruiz Ripoll, psiquiatra especialista en *o

El Periódico (català) - 1/3/2016

one to one m.

Així, assegura que les campanyes dissenyades de manera homogènia no serveixen gairebé per a res, i aposta per acostar-se tant com es pugui al *one to one* amb l'elector.

Diari ARA - 1/3/2015

one-man show m.

Tenir un *one-man show* de Lluís Homar a la cartellera és un luxe del qual podrem gaudir un cop a la vida.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

online adv. [+]

A més, si t'agraden, te'ls pots endur a casa o demanar-los *online* a www.teresasjuicery.com.

Sabor... - 1/3/2016

on-line adj. [+]

A més a més, els grups de visitants només podran adquirir les entrades *on-line*, no [només] a les taquilles.

Món Universitari - 1/1/2016

on-offline adj.

Integrar components socials en el canal de venda *on-offline* per respondre als nous hàbits de compra multicanal dels consumidors.

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

ontama m.

Ens agraden molt, sobretot acompanyats de tororo (algues tendres) i *ontama* (ou escumat).

La Vanguardia - 16/10/2015

onze m. [+]

En qualsevol cas, la gastroenteritis marca el full de ruta blanc-i-blau, ja que Galca esperarà fins a l'últim moment per definir l'*onze* titular, en funció de com sigui lestat físic dels seus jugadors.

El Periódico (català) - 3/3/2016

onze de garanties m.

Actualment, amb els dotze futbolistes provinents de les categories inferiors que formen la plantilla, faltarien jugadors que ocupessin llocs defensius per completar un *onze de garanties*.

Diari ARA - 18/2/2012

onze titular m.

Madrid Barça: més dubtes que mai a l'*onze titular*.

Diari ARA - 16/4/2011

opa f. [+]

Fa gairebé un any que l'*opa* de CaixaBank sobre el banc portuguès BPI es va frustrar.

Diari ARA - 3/3/2016

opac -a adj.

Com pot ser que la universitat sigui tant permeable a l'hora d'adaptar-se al mercat, però tan *opaca* pel que respecta a la inclusió de les opinions i la realitat de les classes de renda baixa.

Universitat Pompeu Fabra - 1/1/2016

op-art m.

Referent de l'art cinètic i l'*op-art*, viu a París des de fa més de mig segle, però visita Buenos Aires amb freqüència.

La Vanguardia - 21/5/2016

open m.

Una cursa d’esquí que arriba amb el seu esperit popular, amb un *open* gegant i un de paral∙lel, previstos per als dies 12 i 13 de març.

La Vanguardia - 3/3/2016

open data m.

Per exemple —afegeix—, amb l'*open data* no n'hi ha prou d'abocar a internet les dades en brut.

La Vanguardia - 30/4/2015

open innovation m.

Ara bé, el més nou, però, és el que es coneix com *open innovation*, un model d'innovació feta fora de casa i amb modalitats ben diverses.

Avui - 13/1/2013

opening night f.

Sobretot, per l'estil dels paios: el cabell mullet amb un tupè com un nap pelut, els visons fins als peus tipus *opening night* del Gran Caruso i unes sabates punxegudes com les de les criatures del bosc que li enllustren el trineu al Pare Noel.

Time Out Barcelona - 29/1/2015

opera buffa f.

Els francesos temien que les seves solemnes tragédies en musique fossin substituïdes per l'*opera buffa* italiana (d'aquí el nom de la batussa dialèctica).

Diari ARA - 28/1/2015

opera prima f. [+]

L'*opera prima* de Julia Ducournau no és el festival de 'gore' que alguns s’esperen, sinó el retrat immersiu d’una jove universitària en el seu viatge iniciàtic de l’adolescència al món adult i del veganisme al canibalisme.

Diari ARA - 7/10/2016

opera pump m.

En aquest últim capítol els *opera pumps* amb llaç negre continuen sent els ideals.

La Vanguardia - 9/2/2016

operació biquini f. [+]

Quan l'estiu s'intueix a l'horitzó, alguns comencen la coneguda *operació biquini*, i redueixen les ingestes i vigilen les calories dels seus àpats.

Diari ARA - 20/7/2016

operació d'estat f.

L'enterrament de Suárez ha sigut una gran *operació d'estat* destinada a recordar un temps en què, amb insuficiències, Espanya va valer la pena perquè es va reconèixer a ella mateixa tal com era.

Diari ARA - 26/3/2014

operador m. [+]

En l'operació, segons el grup, es preveu mantenir tots els llocs de treball, atès que les condicions laborals dels treballadors seran subrogades al nou *operador*.

Avui - 1/3/2016

operador turístic m.

Fonts properes a la Unió Hotelera van indicar que davant d’aquest cas també cal ser una mica crítics, perquè s’ha de ser conscients que es tracta d’un *operador turístic* que ha ajudat a tirar endavant molts establiments.

Diari Bondia - 30/1/2015

operadora f. [+]

El consell d’administració de Másmóvil va sol∙licitar als seus accionistes permís per realitzar una ampliació de capital per 230 milions d’euros, xifra superior als 90 milions proposats inicialment, un moviment que es produeix enmig dels rumors que

La Vanguardia - 10/6/2016

operatiu m. [+]

El conseller d’Interior també va fer balanç dels *operatius* policials que durant dues setmanes es van succeir al barri de Gràcia d’acord amb la tensió amb els okupes.

La Vanguardia - 10/6/2016

operativa f. [+]

Una de les persones que està al càrrec de l'*operativa* de les activitats és el segon entrenador, Toni Rubiella.

Barça - 1/4/2015

operativa de caixa f.

Després que el Govern hagi facultat als administradors provisionals de Banca Privada d'Andorra a adoptar mesures cautelars, aquests han acordat limitar les disposicions de xecs, transferències nacionals i internacionals, mitjans de pagament, rebuts, efect

Diari Bondia - 16/3/2015

opinador m. [+]

Tots els mitjans haurien de ser el màxim de plurals i objectius possible, tant pel que fa a les seves informacions com en les veus-pensaments dels convidats, *opinadors*, tertulians o presentadors que participen en l'elaboració d'aquestes informacions.

Línia Les Corts - 8/4/2014

opinador -a adj.

Meravellada que tota la classe periodística, que vol dir també *opinadora* i opinionada, sigui tan competent en economia, se m’acut que a part de minaires, funcionaris públics, etc.

El Temps - 29/7/2012

opinador opinadora m. i f. [+]

I tots els experts, tertulians i *opinadors* habituals ja s'han posat en mode pressing CUP.

El Punt - 1/6/2016

opinionada f.

Meravellada que tota la classe periodística, que vol dir també opinadora i *opinionada*, sigui tan competent en economia, se m’acut que a part de minaires, funcionaris públics, etc.

El Temps - 29/7/2012

opinòmetre m.

Benidorm instal·larà *opinòmetres* abans de Nadal.

Pagina26 - 9/8/2012

opositor -a adj. [+]

El Suprem es pronuncia just després que el bloc parlamentari *opositor* iniciés una investigació sobre el procés de nomenament de 34 dels seus magistrats durant l’última sessió de l’anterior legislatura.

La Vanguardia - 3/3/2016

opositor -ora adj.

Els Estats Units també van criticar la detenció de polítics *opositors* com ara Leopoldo López, líder del partit Voluntat Popular, que està pres fa més d'un any, i l'alcalde de Caracas, Antonio Ledezma, capturat el 19 de febrer passat.

Avui - 11/3/2015

oprimit oprimida m. i f. [+]

El Papa va tornar a citar Isaïes, que instava a “buscar la justícia i a socórrer l’*oprimit*”, i va concloure la catequesi parlant dels refugiats “que desembarquen a Europa i no saben on poden anar”.

La Vanguardia - 3/3/2016

optimist m.

Existeixen diferents modalitats segons les embarcacions: des de les més lleugeres, que estan varades a terra abans i després de la competició (catamarans, snipes i *optimist*).

DiR Emotions - 1/7/2010

optimitzador -a adj.

[...] i ho hem fet amb un criteri selectiu i *optimitzador*, fent que l'estalvi no afectés el suport als ajuntaments i dedicant fins i tot recursos extraordinaris a pal·liar l'impacte de la crisi sobre els ajuntaments.

El Periódico (català) - 13/7/2011

optimizar v. tr

Segons ha explicat la secretària de la Conselleria, Nela Garcí­a, acompanyada del director general d'Ordenació i Assistència Sanitària, Guillermo Ferran, la iniciativa té com a objectiu *optimizar* al màxim els recursos disponibles en els hospitals públic

Pagina26 - 19/10/2011

or m. [+]

L'*or* de Laura Sallés i el bronze d'Iván Llanos, en individual.

Diari Bondia - 6/6/2015

ora pro nobis loc.

Amb el tema del deute sobirà -qualificatiu ja completament deslligat del seu significat etimològic-, des que va començar afectant Grècia i va seguir Irlanda, l'establiment de la cadena de països següents és com recitar les lletanies: Portugal, *ora pro no

El Periódico (català) - 12/1/2011

oralitat f. [+]

La dècada daurada de l'*oralitat* poética

El Temps - 19/4/2014

oranje m. [+]

Nohe trobat la dada de qui va ser el geni –intueixo que algun periodista esportiu oblidat– que va posar a l’*oranje* del 74 l’apel∙latiu de taronja mecànica, inspirat sens dubte en l’èxit de la pel∙lícula de Stanley Kubrick (la novel∙la

La Vanguardia - 3/3/2016

orbitador m.

El Discovery és el tercer transbordador espacial que es va sumar a la flota de cinc *orbitadors*.

El Periódico (català) - 9/3/2011

ordenant m.

Fins ara, que ja no li interessa saber l'*ordenant*, mentre Método 3 insinua i el detectiu presumpte autor de l'espionatge afirma clarament que van ser ella o el seu partit.

El Periódico (català) - 24/6/2013

ordeno y mando m. [+]

A part de si estem d'acord o no amb aquest impost dels rent a car que això seria un altre debat, quan el tarannà d'un govern és *ordeno y mando* i no admet cap diàleg és normal que passin les coses que passen.

Diari de Balears - 9/1/2013

ordinalitat f. [+]

Unes regles de finançament i inversió territorial clares i transparents que promoguin l'equitat i l'eficàcia i que tinguin en compte el principi d'*ordinalitat* i els canvis demogràfics de la població.

El Periódico (català) - 3/3/2016

orelluda f. [+]

Tot i guanyar l'*orelluda*, va tenir partits lamentables a la Lliga.

Diari ARA - 11/6/2016

orgànic -a adj. [+]

Tal com acaba de modelar la seva biografia en aquest llibre, molt més interessant del que podria esperar-se, diria que Cebrián es considera i segurament va ser l'intel·lectual *orgànic* més influent de la transició espanyola.

La Vanguardia - 23/12/2016

organitzacional adj. [+]

I les constel·lacions mostres aquestes imatges internes del sistema familiar o *organitzacional* que d'una altra manera no podríem conèixer, explica Joan Corbalan.

Diari ARA - 19/2/2014

organofòsfor m.

L'autòpsia feta als menors va confirmar la presència d'*organofòsfor*, una substància química usada per a insecticides, al curri que van consumir, com a part del dinar diari gratuït que dóna el Govern a uns 120 milions de nens a tota l'Índia.

El Periódico (català) - 23/7/2013

orgasmar v. intr.

Ens va dir com ens arriben a estimar els espanyols durant els Goya: n'hi ha que van *orgasmar*.

Avui - 13/2/2014

orgonòmic -a adj.

Carles Grigola, metge *orgonòmic* (especialitat que tracta les contraccions cròniques que interfereixen en el lliure flux d’energia orgònica del cos humà).

El Periódico (català) - 22/11/2011

origami m.

Els alumnes de P4 de l’Escola Serralavella d’Ullastrell i les seves famílies van omplir el poble de grues –l’ocell– d'*origami* per festes aquest mes de març en una crida a la pau al món.

Diari ARA - 19/4/2014

orologio m.

I sent les pauses d'un *orologio* que t'acompanya i, marca: "reloj no marques las horas pq voy a enloquecer...".

Avui - 1/1/2010

orquestra adj.

La Pulga va ser el jugador *orquestra* de l’albiceleste i va tancar la boca als maradonians que qüestionen la seva capitania.

La Vanguardia - 17/11/2016

orquestrador m.

Les dades preliminars n'acusen directament els *orquestradors*.

El Periódico (català) - 22/1/2011

orquestrador -a adj.

Fins i tot tenint en compte la sovint criticada habilitat *orquestradora* de Schumann?

Avui - 17/1/2011

orquestrista m.

Prop de cent cinquanta cantaires formaran el cor, i vint-i-vuit *orquestristes* interpretaran la Missa de Glòria de Manuel Blanch i Puig i els goigs de les Santes.

Avui - 23/7/2011

orsa abatible f.

*Orsa abatible*: element que facilita la navegació, ideal perals surfistes novells.

DiR Emotions - 1/9/2011

ortiguilla f.

L'Entrepanes té moltes singularitats: una política de contractació només de cambrers més grans de 50 anys ---"vull el cambrer professional, amb 'solera'"---, tapes del sud ---*ortiguillas*, cazón, tortitas de camarón--- i parets on aviat lluiran originals

Time Out Barcelona - 2/4/2015

ortomolecular adj. [+]

Nosaltres realitzem optometria avançada acompanyada d'activació amb llum d'espectre total i nutrició *ortomolecular*.

Diari ARA - 5/5/2016

ortopròtesi f.

Especialitats: [...] higiene bucodental; imatge per al diagnòstic; laboratori de diagnòstic clínic; *ortopròtesi* i productes de suport, pròtesis dentals, i radioteràpia.

Guia Ensenyament - 1/4/2016

ortoprotèsic -a adj.

En la reunió també es va avançar en els altres copagaments acordats pel Govern i les comunitats, com el dels productes *ortoprotèsics*, per als quals es va aprovar un projecte d'ordre per regular-ne el registre informatitzat.

El Periódico (català) - 23/3/2013

ortorèxia f. [+]

El deliri, el trastorn obsessiu compulsiu (TOC); la somatització pròpiament dita; el trastorn de conversió (conegut antigament com la histèria); el trastorn factici i un cert grau d'*ortorèxia* també poden derivar en una sensació d'estar malalts sense est

El Periódico (català) - 1/3/2016

orwel·lià -ana adj. [+]

Aquest esquema *orwel·lià* és el que opera a El Sistema, faula postapocalíptica amb què Ricardo Menéndez reflexiona sobre la construcció i el maneig dels discursos del poder en el nostre món actual.

El Periódico (català) - 11/5/2016

orwellià -ana adj.

Prohibir viure a la ciutat en nom del civisme és una broma *orwelliana*.

laFestassa - 1/4/2010

osaekomi m.

Natalia en Benjami -30 perdent tots dos combats en ne waza ja que en te waza únicament li van marcar en contra un parell de yukos, la seva categoria es la de -24 però tot i això sempre competeix en unes ganes enormes i la diferencia de kilos la nota en l’

Mes Ebre - 25/7/2013

osasunista adj. [+]

Segons sembla, Anticorrupció investiga la destinació d'1,5 milions d'euros que l'anterior junta *osasunista* hauria destinat a arreglar diversos partits del final de la campanya passada.

El Periódico (català) - 18/2/2015

oscaritzable adj.

Té antecedents *oscaritzables*: va participar en Los infieles, de Michel Hazanavicius (The artist).

El Periódico (català) - 3/6/2012

oscaritzar v. tr [+]

Per als molts dolguts amb la gasiveria espacial de Winslet sobre el tauló –esclar, no era Kate, sinó Rose, el seu personatge–, la nit de diumenge passat és una certa revenja: ell es va immortalitzar, per fi, amb el seu primer Oscar (per El renacido), i el

La Vanguardia - 1/3/2016

oscaròleg oscaròloga m. i f.

Els *oscaròlegs* ja ho havien advertit mesos abans: en les últimes dècades, l’únic film que havia triomfat als Oscars sense estar nominat a millor guió havia sigut Titanic.

Diari ARA - 1/3/2016

ostentatori -òria adj.

"La faldilla no tenia res de particular, era senzilla, sense res *ostentatori*, no tenia cap signe religiós".

La Vanguardia - 30/4/2015

osteoarticular adj. [+]

De la mateixa manera que hi ha patologies *osteoarticulars* com ara el colze del tenista, podríem anomenar això coll de whatsapp o bé whatsappitis”.

Diari ARA - 23/2/2016

osteocondral adj. [+]

A Puyol se li ha intervingut d'una lesió *osteocondral* per mitjà d'artroscòpia per netejar-li l'articulació d'aquest genoll.

El Periódico (català) - 13/5/2012

osteopàtic -a adj.

Segons el comitè americà de terminologia *osteopàtica*, l'osteopatia és una escola de medicina basada en la teoria que el cos és un organisme vital on l'estructura i la funció estan coordinades.

Claror - 1/6/2012

osteopènia f.

Molta gent que ve a la consulta ho fa per problemes d'*osteopènia* i d'osteoporosi.

Psaging - 1/6/2012

osteosíntesi f.

Al defensa, se li va practicar una *osteosíntesi* per plaques per reduir-li la fractura del tercer i quart metacarpià de la mà esquerra que es va produir en l’entrenament del dissabte passat.

El 9 - 23/11/2011

ostinatto m.

Les partitures recuperen el Nyman més jogasser i agraït, amb melodies sinuoses, riffs passats pel tamís orquestral i un *ostinatto* constant i enèrgic que fan venir al cap l'autor dels scores dels films de Peter Greenway.

Butxaca - 1/2/2012

otaku m. i f. [+]

Molts dels *otakus* amb disfresses insòlites feien cares serioses -es ficaven en la pell dels personatges- mentre els feien fotografies. Però el Saló del Manga ahir era sobretot una festa on tothom podia exhibir disfressa de manera desacomplexada.

Diari ARA - 2/11/2015

otograma m.

En l'ampli informe lofoscòpic d'*otograma* que va presentar la policia científica dels Mossos al jutjat de Ripoll.

El Punt - 28/11/2011

otorgar v. tr

La Vanguardia assenyala Europa obre la porta als jutges per rescatar els desnonats, mentre que El País explica El tribunal de la Unión Europea *otorga* poder a los jueces para frenar los desahucios.

Bon dia - 15/3/2013

oulipià -ana adj.

Amb Les naixences latents, Ricard Ripoll es mostrava fidel als principis *oulipians* d'escriure amb traves per incitar l'espectador a descobrir l'artifici, perquè el sentit no era tan important com el joc, el ritme i la cadència.

Avui - 13/4/2011

outdoor adj. [+]

Així pots comptabilitzar l'entrenament indoor amb l'*outdoor* sense perdre volum.

DiR Emotions - 1/1/2012

outfit m. [+]

Un *outfit* elegit per viure el seu primer Sant Jordi com a autor –i també com a ciutadà, reconeixia per a l'ARA– i signar molts exemplars del seu llibre 'Manual para ser feliz 'around the world'' (Planeta), un llibre d'autoajuda del qual a la seva editor

Diari ARA - 23/4/2016

outlaw m.

És el cas, per exemple, del productiu Rocksound del Poblenou, que demà té en agenda la gran esperança del nou southern rock (Natural Child) i el dia 15 convida l'*outlaw* Scott H. Biram.

Avui - 3/9/2014

outlet m. [+]

La filial espanyola obrirà també tres *outlets*, un a Terrassa.

El Periódico (català) - 28/4/2016

output m.

La substitució d'una persona que costa cent per quatre que en costen quaranta cadascuna ha estat el motiu de la nostra pèrdua de competitivitat- perquè l'*output* per càpita ha disminuit.

Diari ARA - 4/2/2011

outsider m. i f. [+]

Els *outsiders* destrossen el poder establert.

El Punt - 11/2/2016

oval f.

A la represa, la xerrada de Jeannot Martinho als seus va donar el seu cop d’efecte i els isards van pressionar molt més la sortida de l’*oval* d’Hongria.

Diari Bondia - 4/4/2015

ovella negra f. [+]

Al final, l’*ovella negra* de la família acabarà veient que el seu bàndol és l’equivocat i els supervivents de la família Churruca celebraran la victòria dels nacionals.

Diari ARA - 19/1/2016

overbooking m. [+]

Ara, en canvi, hi havia *overbooking*.

El 9 - 25/1/2013

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa