Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «BIOECO ACTUAL»

Termes de 1 a 10 d'un total de 37

agroquímic -a adj.

S'espera que la ràpida evolució i aparició de males herbes resistents al glifosat, juntament amb regulacions estrictes sobre l'ús d'*agroquímics* posin traves al creixement del mercat.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

animalista adj.

Les teories biocentristes van néixer com a aglutinant dels moviments ecologista, feminista i *animalista*.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

autoabastiment m.

Permacultura, política de consens, bioconstrucció, *autoabastiment*, autogestió, bescanvi, moneda complementària, energies naturals són realitats que estan en pràctica en molts d'aquests projectes.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

autodeterminar-se v. pron.

La base del pensament és fonamental per redirigir el camí de l'homo que *s'autodetermina* doblement savi i aquest passa per reemplaçar el pensament antropocèntric pel biocèntric.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

bio m.

El Consell és l'autoritat de control i certificació catalana responsable de verificar que tots els operadors que ens inscrivim per vendre els nostres aliments com a *bio* complim tota la normativa europea i catalana d'agricultura ecològica.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

biocèntric -a adj.

La base del pensament és fonamental per redirigir el camí de l'homo que s'autodetermina doblement savi i aquest passa per reemplaçar el pensament antropocèntric pel *biocèntric*.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

biocentrisme m.

*Biocentrisme* és un neologisme creat a partir dels vocables grecs bios, "vida" i kentron, "centre", amb la finalitat de designar una nova ètica basada en la consideració de la igualtat moral entre totes les formes de vida.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

biocentrista adj.

El pensament *biocentrista* pretén desmitificar que l'ésser humà tingui una posició privilegiada o de superioritat en el conjunt dels éssers vius.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

bioconstrucció f.

Permacultura, política de consens, *bioconstrucció*, autoabastiment, autogestió, bescanvi, moneda complementària, energies naturals són realitats que estan en pràctica en molts d'aquests projectes.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

champenoise adj.

Aquests vins escumosos que són avui elaborats per l'anomenat mètode *champenoise* o tradicional han aconseguit una gran acceptació.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

Primer Anterior Se
Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa