Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «BIOECO ACTUAL»

Termes de 21 a 30 d'un total de 37

homo m.

La base del pensament és fonamental per redirigir el camí de l'*homo* que s'autodetermina doblement savi i aquest passa per reemplaçar el pensament antropocèntric pel biocèntric.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

judaico-cristià -ana adj.

El pensament a Occident ha estat fortament condicionat per la tradició *judaico-cristiana*.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

literatura grisa f.

La *literatura grisa* ja no està autoritzada per a l'avaluació.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

lobby m.

Les mesures de la CE per reduir l'exposició a EDC s'han vist paralitzades per la pressió del *lobby* de la indústria química.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

mediambientalista adj.

Al juny de 2013, l'ONG *mediambientalista* alemanya BUND va publicar els resultats d'una investigació a escala europea dels residus de glifosat en els éssers humans.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

micronutrient m.

Vist l'empobriment dels aliments pel que fa a minerals i vitamines, no és estrany que moltes persones puguin arribar a tenir mancances d'algun d'aquests *micronutrients*.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

minicentral f.

Entre ells s'hi troba la reforestació comunitària d'una zona de Nicaragua, l'aportació a *minicentrals* hidroelèctriques a Vietnam, la millora de les pràctiques d'agricultura orgànica a Guatemala.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

neuroimmunològic -a adj.

Desordres del sistema *neuroimmunològic*: síndrome de fatiga crònica, fibromiàlgia i esclerosis múltiple.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

permacultura f.

*Permacultura*, política de consens, bioconstrucció, autoabastiment, autogestió, bescanvi, moneda complementària, energies naturals són realitats que estan en pràctica en molts d'aquests projectes.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

poliquístic -a adj.

Danys en el sistema reproductor femení: pubertat precoç, reducció de la fecunditat, síndrome dels ovaris *poliquístics*.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

Primer Anterior Se
Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa