Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «n»

301 de 375 de 375 termes 

nordcatalà -ana adj.

Al Pertús, un escenari serà instal.lat i acollirà diversos parlaments i actuacions d'artistes *nordcatalans* com Pascal Comelade (amb Enric Cassases), Pere Figueres, Carles Sarrat (de Blues de Picolat), Joan Ortiz i Samir o els Mariners del Canigó entre 1

El Punt Perpinyà - 19/9/2013

nord-caucàsic -a adj.

Dimecres passat un altre suïcida es va dinamitar al Daguestan i va causar la mort a nou policies i un transeünt, mentre que a la mateixa república *nord-caucàsica* una explosió va provocar diumenge el descarrilament d'un tren de mercaderies, encara que no

El Periódico (català) - 6/4/2010

nord-europeu -ea adj.

També té les variants genètiques que produeixen els ulls blaus en els europeus actuals, cosa que resulta en un fenotip únic en un genoma que, d'altra banda, és inequívocament *nord-europeu*.

El·lipse - 1/3/2014

nòrdic m. [+]

Tot i que els migdies seran agradables –el sol d'aquesta època ja escalfa força– és recomanable tenir a prop la jaqueta, als matins i els vespres, i de moment conservar el *nòrdic* uns quants dies més.

Diari ARA - 24/4/2016

nordic walking m.

El *nordic walking* o marxa nòrdica és un esport molt complet amb efectes positius per a salut.

Claror - 27/2/2012

nordicmania f.

Entre els catalans que han abraçat amb entusiasme la *nordicmania* hi ha el periodista Rafa Mingorance.

Diari ARA - 24/12/2016

nordicogermànic -a adj.

El neopaganisme *nordicogermànic* també es troba a Espanya.

La Vanguardia - 28/8/2015

nord-irlandès -esa adj. [+]

El jutge *nord-irlandès* decreta l'extradició de De Juana.

El Periódico (català) - 2/3/2010

nord-occidental adj.

En una rotonda de l'autovia que corre paral·lela a la costa *nord-occidental* d'Oman, un arc de triomf recorda el passat gloriós de Sohar, una localitat que esdevindria el port més important de l'islam.

Avui - 1/2/2011

nord-oriental adj. [+]

Un grup armat talibà va atacar ahir de matinada un campament de muntanya a l'extrem *nord-oriental* del Pakistan i va matar 11 alpinistes, entre ells nou estrangers i dos guies locals.

El Periódico (català) - 24/6/2013

nord-sud adj.

«La dicotomia mundial *nord-sud* s’està trencant», destaca Judit Rifà des de la Direcció de Cooperació i Solidaritat del consistori barceloní.

El Periódico (català) - 16/6/2015

no-res m.

Si Rajoy havia de dedicar bona part de la intervenció a acarnissar-se contra Sánchez, mentre a Rivera el presentava com una simple comparsa d'un acord per a *no-res*, Iglesias va ser molt més contundent dibuixant un candidat socialista acorralat pels pode

Avui - 3/3/2016

no-respecte m.

Com a ciutadà, puc estar d'acord o no amb una llei i, si no hi estic d'acord, puc decidir no respectar-la, però he de saber que aquest *no-respecte* exposa una sanció de la qual em serà difícil escapar.

Presència - 19/5/2013

no-retorn m.

El xoc de poders a Veneçuela sembla haver assolit un punt de *no-retorn* després que el Tribunal Suprem, sota control del chavisme, eliminés alguna de les funcions constitucionals més importants de l’Assemblea Nacional, on l’oposició té una majoria qualif

La Vanguardia - 3/3/2016

noria f.

I quan Iceta diu la *noria*, que en català s'hauria de dir la roda, fa referència a l'atracció de fires que gira i gira però tampoc va mai enlloc.

Avui - 6/2/2016

nòria f. [+]

També va ser la batalla que va donar renom al general Philippe Pétain –un quart de segle més tard al capdavant del règim de Vichy-, que amb l’objectiu de mantenir la resistència va organitzar un sistema de rotació dels soldats amb el qual va fer desfilar

El Periódico (català) - 21/2/2016

no-risc m.

En el capítol dels errors s'ha de dir que la tendència al *no-risc* n'ha deixat pocs de flagrants.

Diari ARA - 1/3/2016

norovirus m.

El Ministeri de Salut d'Andorra ha determinat que l'origen de la contaminació de *norovirus* que va causar el brot de gastroenteritis pel consum d'aigua envasada Eden a Barcelona i Tarragona es troba a l'aqüífer de Font d'Arinsal, i no procedeix de la pla

El Periódico (català) - 28/4/2016

northern soul m.

I per acabar-ho d'adobar freakbeat, psych, surf, R&B, *northern soul*, garage i funk del bo a càrrec de Lariad, Kil Valmer, Dirty Robber i Pegatas.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

no-sentència f.

La demanda de què tractem, doncs, no pot provenir de la *no-sentència* de fa una setmana.

Avui - 25/4/2010

noséquants adj. pl.

Des del 1998 fins avui, a què s'han dedicat els *noséquants* eurodiputats catalans de tots els partits que representa que hi tenim a Brussel·les?

Avui - 17/1/2010

no-sexual adj.

Va afegir que el naturisme "és tan *no-sexual* com alliberador".

La Vanguardia - 6/8/2016

no-signant m. i f.

Es comminava els *no-signants* a estampar de nou el nom a les notícies si no volien veure com els aplicaven les mesures disciplinàries que legalment corresponen.

Diari ARA - 5/5/2016

no-sortida f.

Amb la crisi apareix un mur que sembla impossible de franquejar, per tal d'accedir al treball, i sembla consagrar-se la *no-sortida*, allò que García Roca anomenava intent de tancament de l'horitzó o la geopolítica.

dDONA - 1/1/2014

nota de tall f. [+]

El Saló és un espai interessant per als alumnes que volen accedir a la universitat (pre-universitaris o majors de 25 anys), ja que trobaran informació de les carreres que més s'adapten a les seves preferències, les proves d'accés o les *notes de tall*.

Món Universitari - 1/1/2016

no-teatralitat f.

Està obsessionada a explorar els límits de la conversa, i li interessa la *no-teatralitat*.

Time Out Barcelona - 29/1/2015

notebook m.

Els continguts es poden llegir sense dificultat sigui quina sigui la mida de l'ordinador: des d'un *notebook* de 10 polzades fins a un gran monitor de sobretaula.

El Periódico (català) - 2/2/2011

no-temps m.

Són habitants d'un *no-temps* i un no-lloc, que contemplen el lapse remot en què les coses simplement passen.

Avui - 23/2/2010

noticiabilitat f.

La *noticiabilitat* d'un fet és directament proporcional a la seva improbabilitat.

La Vanguardia - 9/2/2016

no-traspàs m.

I també és per culpa dels dos petits entremaliats de sempre que Generalitat i Parlament permetessin l'incompliment del finançament durant un any, el model de finançament finalment acordat, el traspàs de Rodalies de la manera que s'ha fet, el *no-traspàs*

Avui - 13/2/2010

nou ric m.

Davant d’uns anys de sobredosi de populisme de *nou ric*.

Avui - 15/5/2010

nou-riquisme m.

El filòsof reflexiona sobre les passions, el futur de Catalunya i l'onada de *nou-riquisme* que sacseja la societat d'avui.

Diari ARA - 3/5/2014

nouveau adj.

La proposta d'aquest any mostra l'essència del circ en totes les seves èpoques d'esplendor: des del circ clàssic, que farà un gest de complicitat a les seves arrels i tradicions; passant pel circ *nouveau*, basat en l'enfocament contemporani que ressaltarà l'impacte de l'estètica, el vestuari i la il·luminació; finalment, el circ d'animals, on veurem ballarins professionals que dansaran tot tipus d'accions típiques del circ.

Línia Les Corts - 11/6/2014

nouvelle f.

El vaig descobrir tot llegint la *nouvelle* Utz, la història d'un col·leccionista de ceràmica de Meissen.

Avui - 13/7/2013

nouvelle cuisine f. [+]

La primera va ser la *nouvelle cuisine*, la segona l'avantguarda espanyola.

DiR Emotions - 1/1/2012

nouvelle vague f. [+]

[...], abans, en fi, de convertir-se en un dels directors francesos imprescindibles de la generació posterior a la *nouvelle vague*, Bertrand Tavernier (Lió, 1941) va ser un dels agents de premsa més reputats al París dels anys seixanta.

La Vanguardia - 8/6/2016

novatada f. [+]

La selecció paga la *novatada* al Preeuropeu.

Diari Bondia - 19/4/2015

novato novata m. i f.

Newbie és la manera carinyosa que tenen els membres de l'associació d'ESN Barcelona UPF de dirigir-se als que de tota la vida se'ls ha anomenat *novatos*.

Universitat Pompeu Fabra - 1/1/2016

novazelandès -esa adj.

Al costat de Gerada, altres noms que tenen totes les butlletes per figurar-hi són l’australià Rone, que practica el retrat gegant en parets mitgeres -busquin a google i veuran el que és bo-, la polonesa Olga Ziemska -que silueteja figures humanes amb bran

Diari Bondia - 29/4/2015

novedós -osa adj. [+]

De moment, aquestes *novedoses* modalitats de compra es troben disponibles a la botiga del carrer Muntaner, 14-16 i a la del carrer Provença, 385-387, ambdues a Barcelona, per al servei Click&Collect, i a una de les botigues de Sant Cugat del Vallès (Polí

Sabor... - 1/3/2016

novel∙la negra f.

Javier Godó, comte de Godó, president-editor de La Vanguardia, i Ricardo Rodrigo, president de la Fundació RBA, van lliurar ahir a la tarda el XV premi Gaziel de Biografies i Memòries a l’escriptor de *novel∙la negra* Andreu Martín (Barcelona, 1949)

La Vanguardia - 10/6/2016

novel·la gràfica f.

La *novel·la gràfica* està plantejada com un capítol més de la sèrie, tot i que la trama que planteja és nova: una jove blogaire de gran èxit a les xarxes demana als detectius que l'ajudin a descobrir qui ha penjat a internet unes fotos íntimes que tenia al mòbil.

Diari ARA - 19/2/2014

novel·la negra f. [+]

Tant se val el gènere, des de la comèdia fins al drama o la *novel·la negra*, el pudor ha desaparegut dels llibres com la linotípia de les impremtes, és el signe dels temps.

La Vanguardia - 17/12/2016

novel·la policíaca f.

Ha escrit *novel·la policíaca*, una faula política, una distopia negra, ha revisat la mitologia clàssica i ha publicat uns quants llibres de no-ficció tan bons com les novel·les (sobre indrets imaginaris dels Països Catalans i sobre com tracten els france

La Vanguardia - 23/12/2016

novel·lable adj.

Tota història, per insignificant que sembli, és *novel·lable* en mans d'un bon escriptor o d'una bona escriptora.

Diari de Vilanova - 11/2/2011

noves tecnologies f. pl. [+]

Piqué ha estat molt relacionat els últims anys amb el món de les *noves tecnologies*, ja que és empresari del sector.

La Vanguardia - 17/11/2016

nòvia f. [+]

El jugador [...] ja ha deixat la solteria que tant preocupava alguns mitjans, a qui sempre interessa que els futbolistes tinguin *nòvies* que facin d'imatge de marques.

Diari ARA - 28/4/2015

nòvio m. [+]

Si amb 15 anys ja tens relacions sexuals amb la teva *nòvia*, els que busquen alguna cosa diferent i aquella adrenalina de la primera vegada en un prostíbul no esperaran als 50 per anar-hi.

El Periódico (català) - 14/2/2015

nòvio nòvia m. i f. [+]

La seva presència es devia a dos motius: que és una celebritat i que és la *nòvia* d'Aaron Rodgers, quaterback dels Green Bay Packers de Wisconsin.

La Vanguardia - 1/3/2016

no-violència f. [+]

Després de defensar els drets dels ciutadans negres a Sud-àfrica, Gandhi, que considera que també els hindús són tractats com a ciutadans de segona a la seva terra, els incita a revoltar-se contra l'Imperi Britànic seguint la doctrina de la *no-violència*

Diari ARA - 1/3/2015

no-violent -a adj.

Xirinacs va ser el màxim representant al país de la filosofia *no-violenta* del carismàtic líder indi.

Avui - 17/1/2010

nuclear adj. [+]

En la sentència de l'Estatut del juny del 2010, que va retallar aspectes *nuclears* com ara el règim lingüístic, els magistrats no van esmenar el preàmbul que diu que el Parlament ha definit Catalunya com a nació.

Diari ARA - 26/3/2014

nucleocràcia f.

Si es para atenció als clams de la *nucleocràcia* (la tecnoburocràcia nuclear) i els seus fidels servidors, es poden sentir raons diverses.

El Periódico (català) - 28/2/2011

nucleòcrata m. i f.

Es més, està utilitzant el Consejo de Seguridad Nuclear, dominat pels *nucleòcrates*, per intentar reobrir la central de Garoña, ubicada a la capçalera de la conca, i de retruc aconseguir que el Govern central autoritzi allargar la vida del parc nuclear f

Avui - 1/3/2016

nucli antic m.

L’obra va suposar una ferida al *nucli antic* de la ciutat, però alhora va comportar no només una millora de la circulació, sinó també la salubritat de la zona, a més de fer visibles les muralles romanes i el patrimoni gòtic.

La Vanguardia - 1/3/2016

nude adj. [+]

Triomfen el vestit negre i *nude* de Dior per a Jennifer Lawrence i el groc de Louis Vuitton per a Alicia Vikander.

La Vanguardia - 1/3/2016

nuer adj.

El conflicte va esclatar al Sudan del Sud el desembre passat, quan el president, Salva Kir, de l'ètnia dinka, va acusar l'exvicepresident Riak Machar, del grup *nuer*, de perpetrar un cop d'Estat.

El Periódico (català) - 23/4/2014

nugget m.

Podreu acompanyar els vostres plats amb patates rústiques o *nuggets* de pollastre fets al mateix restaurant.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

numeret m. [+]

Després d'escoltar el que deien sobre els apòstols, els sants, Crist, la seva mare i Déu, no vaig poder evitar pensar en el *numeret* de l'altre dia d'Alberto Fernández Díaz davant el poema, en comparació lleuger, de Dolors Miquel.

Avui - 1/3/2016

número 1 m. i f.

Col·locat directament en el *número 1* de la llista de vendes, rere un embolcall conceptual, el seu vuitè treball d’estudi amaga tretze temes de pop sintètic amb aventures progressistes.

La Vanguardia - 22/4/2016

número 2 m. i f. [+]

De fet, Gras ja era el *número 2* de Peral quan aquest últim era cap d'informatius i ara seguiran fent equip.

Diari ARA - 3/3/2016

número dos m. i f. [+]

Té la possibilitat de deixar de ser l'etern *número dos*.

Diari ARA - 1/3/2016

número tres m. i f.

Per això hi ha qui creu que la figura de Fernando Martínez de Maíllo, actualment *número tres*, serà molt important.

La Vanguardia - 3/11/2016

número u m. i f. [+]

La declaració de superioritat de Cristiano demostra que ser un *número u* no és fàcil un gran jugador, però la seva figura està sobredimensionada.

El Periódico (català) - 1/3/2016

numerus clausus m. [+]

La cadena Fox té previst organitzar el primer debat electoral entre candidats a la nominació republicana el proper 6 d'agost a Cleveland (Ohio), però no hi cabran tots i no tindrà remei que establir un *numerus clausus* perquè l'escenari no es converteixi

La Vanguardia - 29/5/2015

nuñista m. i f.

Que hi hagi cruyffistes i *nuñistes*, rosellistes i laportistes, kubalistes i suaristes... només faltaria que 150.000 socis veiessin el Barça tots igual.

Diari ARA - 1/3/2015

nurseria f. [+]

Vam coincidir de nadons a la *nurseria* de la clínica

Diari ARA - 27/11/2011

nutracèutic -a adj.

Per combatre la temuda cel·lulitis, no només és necessari un tractament tòpic sobre la pell que hauríem de seguir durant tot l’any, també és imprescindible una cura interna del nostre organisme a través de la nostra alimentació i l’ajuda de complements *n

Fòrum - 5/5/2015

nutrigenòmic -a adj.

M’he sotmès al test *nutrigenòmic* de la doctora Corella, i aviat sabré quina dieta em convé més en funció de la meva genètica.

La Vanguardia - 3/11/2016

nutrigenòmica f.

La *nutrigenòmica*: estudia com la teva genètica condiciona el teu metabolisme dels aliments.

La Vanguardia - 3/11/2016

núvia cadàver f.

Hi havia tot tipus de personatges, des de zombis d'ulls vermellosos fins a nois amb vestits rosa de princesa, passant per personatges de les pel·lícules de Hayao Miyazaki o *núvies cadàver*.

Diari ARA - 2/11/2015

núvol m. [+]

Amazon té altres línies de negoci (principalment és líder mundial en servidors al *núvol*), però la seva dimensió global també és una altra: a l’últim exercici el grup de Seattle va facturar 107.000 milions de dòlars.

La Vanguardia - 17/11/2016

nyacra f.

En la final, Macip i Casellas van haver d'improvisar rimes i estrofes a ritme de jota, glosa, *nyacres*, garrotins i corrandes, amb un públic completament entregat, que també va ser convidat a expressar cantant la seva opinió.

Avui - 17/1/2011

nyonyo -a adj.

Un text enginyós i molt ben travat que distreu sense ser banal, que fa riure sense renunciar a la subtilesa, que commou i no és gens *nyonyo*.

Butxaca - 1/3/2013

nyoqui m. i f.

A l'Argentina sels coneix com a *nyoquis*, un plat que per tradició se serveix als restaurants el 20 de cada mes. també el dia en què es cobra a l'administració pública. I d'aquí el nom, treballadors que només se'ls veu el pèl el dia que es cobra.

Diari ARA - 18/1/2016

Primer Anterior

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa