Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «t»

701 de 800 de 843 termes 

tripartit-sociata adj.

Típica gestió *tripartit-sociata*.

Avui - 17/1/2010

trípede m.

La naturalesa ha donat bípedes i quadrúpedes, però els únics *trípedes* són quadrúpedes coixos o bípedes amb bastó.

El Periódico (català) - 3/7/2011

tripèptid m.

Els extractes anticel·lulítics clàssics es combinen amb un nou *tripèptid*.

Fòrum - 5/5/2015

triphop m.

Tampoc el de dijous a Apolo, amb la seva barreja de ressons *triphop* i rock gruixut, i la seva fixació per la foscor.

El Periódico (català) - 14/2/2015

trip-hop m. [+]

Es van permetre un descans amb la tacada lenta de les obres amb un inici que sembla *trip-hop*.

La Vanguardia - 27/4/2015

triple salt m.

En *triple salt*, Clàudia Guri va quedar en vuitena posició amb una marca d’11,90 metres, mentre que en llançament de disc Elena Villalón va ser 13a amb una marca de 21,27 metres.

Diari Bondia - 21/6/2015

triple-doble m.

Mentrestant, Lebron James va acabar amb 40 punts, 14 rebots i 11 assistències, el seu sisè *triple-doble* a la final i el segon en aquesta eliminatòria.

El Periódico (català) - 16/6/2015

triplet m. [+]

Ningú no farà el *triplet*, enguany.

Diari ARA - 5/5/2016

tripleta f. [+]

Cada partit és una cursa de fons per als rivals, i en els últims metres, quan la meta l’albira en l’horitzó, les cames fan figa, una oportunitat que no desaprofita la *tripleta* atacant blaugrana.

Diari ARA - 3/3/2016

tríplex m. [+]

Un multimilionari constructor amb tupè, que viu en un *tríplex* de marbre a la Cinquena Avinguda, envoltat de blancs caucàsics i senyores d’estètica Barbie, estrella dels reality televisius.

Diari ARA - 10/11/2016

triplista m.

L'aler, un bon *triplista*, va reconèixer que prendre la decisió de seguir la meva carrera al Barcelona ha estat molt fàcil perquè és un gran club.

La Vanguardia - 30/1/2013

tripós -osa adj.

L'any 1967 Leonard Nimoy (Spock a Star Trek) va gravar la molt *triposa* cançó La balada de Bilbo Saquet.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

tríptic m.

Les grans clàssiques conclouen aquest diumenge amb la tercera prova del *tríptic* de les Ardenes.

La Vanguardia - 18/4/2013

triquini m. [+]

Per al moment d’assaltar l’aigua, elles creuen en el *triquini*, perquè “si després es va a algun xiringuito permet dissimular més bé la panxa”.

Diari ARA - 18/7/2016

trisindical f.

Un portaveu del sindicat SPC, que forma part de la *trisindical* al costat del SME i el CAT, ha advertit dels riscos als quals s'enfronten els Mossos d'Esquadra si han de practicar una detenció d'un sospitós que pugui tenir el virus de l'Ebola.

Diari ARA - 13/11/2014

tristpartit m. [+]

Jo almenys així vaig captar el to irònic per les disbauxes del *tristpartit*, en la construcció de noves presons, en llegir la esmentada carta.

Més Osona - 31/1/2012

triunfet triunfeta m. i f.

El cas femení va deixar clar que les *triunfetes* no visiten les passarel·les de París.

Avui - 5/11/2016

triunfita f.

La *triunfita* Soraya torna a carregar contra TVE pel seu paper a Eurovisió.

El Periódico (català) - 2/1/2010

triunfito m. [+]

És un dels cantants amb més ganxo del pop hispà. I sembla mentida, però encara no havia debutat al nostre racó de món -a diferència d’altres *triunfitos* com ara David Bisbal, Chenoa, Manu Carrasco i Nena Daconte.

Diari Bondia - 9/3/2015

trivot m. [+]

El Vila-real és un d'aquells equips que es fan difícils de digerir: estava ordenat amb un 4-5-1 amb les línies molt juntes, i reforçat per la solidesa d'un *trivot* format per Pina, Bruno i Dos Santos, l'encarregat de saltar a la pressió alta i ajudar Sol

Diari ARA - 9/11/2015

trobairitz f.

La trobaran en els dotze poemes del disc, que arrenca amb Ànite de Tegea, deixeble de Safo –aix, Lesbos!–, i que passa per una *trobairitz* anònima del segle XII (“Ser lluny de Vós, quin sofriment tan gran”), la citada Caterina Albert i Maria Àngels Angla

Diari Bondia - 9/3/2015

troica f. [+]

[...] així com Tots Sants i Corpus Christi, que es van declarar feiners durant el durs ajustos del rescat imposats per la *troica*.

La Vanguardia - 18/3/2016

troika f. [+]

Urtasun apel·la als votants socialistes a rebel·lar-se contra la *troika* després de la rendició dels socialdemòcrates.

Avui - 13/4/2014

trol m.

"Però les xarxes també són un niu d'escurçons, perquè a Twitter els *trols* poden ser molt destructius", explica.

Diari ARA - 12/2/2015

trolejar v. tr [+]

Peerxita és conegut per fer clips graciosos sobre videojocs –la seva especialitat és 'Minecraft'– i per *trolejar* d'altres estrelles de les xarxes.

El País - 23/4/2016

troler -a adj.

L'Osborne és un *troler*, no li feu cas.

Avui - 5/1/2010

troll m. [+]

Sense costos de campanya, sense simples consignes repetides fins a la sacietat, sense agres i vanes acusacions mútues, sense *trolls* atropellant a les xarxes ni visions místiques del servei públic.

El Periódico (català) - 28/4/2016

trompe-l'oeil adj. [+]

Aquest novembre s'ha inaugurat 'Transparències', el mural pintat seguint la tècnica *trompe-l'oeil*, per l'artista Samantha Bosque en una façana de la plaça del poble d'Andorra la Vella.

Diari ARA - 23/11/2016

trompeter -a adj.

Aleshores riu, amb la cara *trompetera* d'un sàtir.

Time Out Barcelona - 29/1/2015

trompeteria f.

Podia haver estat reparada amb sentit de l'estalvi i el respecte al paisatge, però la van fer ben nova: amb cartera de nou ric, enginyeria mastodòntica, *trompeteria* d'asfalt.

La Vanguardia - 2/3/2012

tronada f.

I, igual com va començar, la festa acabarà amb una *tronada*.

L'Enllaç dels anoiencs - 17/7/2014

tronc m.

És un gran *tronc* que inclou parts dels carrers adjacents i que està format per la Rambla i el passeig de Gràcia juntament amb la Rambla de Catalunya.

El Periódico (català) - 19/2/2015

tronista m. [+]

Doncs tot comença en un plató televisiu de l'estil *tronistes* i pretendents.

Time Out Teatre - 1/6/2012

trontza f.

Tots dos es dediquen a la producció agrícola i ramadera, i són coneguts també per la seva participació en competicions d'esport rural basc, sobretot en la modalitat de *trontza*, que consisteix a serrar un tronc en el mínim temps possible.

El Periódico (català) - 13/4/2011

trooper m.

La governadora va ser acusada d'haver-se venjat personalment de l'exmarit de la seva germana, un policia (*trooper*) d'Alaska.

Diari ARA - 13/6/2011

tropa de choque m.

A São Paulo, la *tropa de choque*, els antiavalots brasilers, interrompia amb una extrema duresa una marxa de prop de 4.000 treballadors del metro que intentava obrir-se camí cap a l'estadi.

El Periódico (català) - 13/6/2014

tropicalisme m.

Nascuts a finals dels anys seixanta en un Brasil sota la dictadura militar quan es van unir la cantant Rita Lee i els germans Arnaldo i Sergio Baptista, la banda es va convertir en l’embrió del que després es coneixeria com a *tropicalisme*.

La Vanguardia - 10/6/2016

troposfèric -a adj. [+]

L'ozó *troposfèric*, que prové de fonts com ara la fruita dels vehicles automotors o els vapors de la gasolina, és el contaminant que presenta una extensió i una afecció més important en la població.

La Vanguardia - 8/6/2016

tróspido adj. [+]

Des d'una fumata blanca a la plaça de Sant Pere, al festival d'Eurovisió, un Barça-Madrid, un documental sobre la independència o el nou reality d'aparellament -en l'argot propi pels fans, *tróspido*- que estreni Cuatro i presenti Luján Argüelles.

Presència - 19/5/2013

trouble m. [+]

Un dels grans inconvenients de la gran coalició –al marge del trauma que significaria peramolts irlandesos, que encara recorden com el bàndol contrari va matar a la guerra als seus amics i familiars– és que els republicans es convertirien llavors automàti

La Vanguardia - 1/3/2016

troupe f. [+]

La Troupe de Mongòlia, un dels dos primers elefants d'or de de la primera edició repeteixen amb nova *troupe* d'artistes en un exercici d'acrobàcia (un dels 4 programats) de bàscula i volteig acrobàtic de cercles, hi ha un clàssic de roda Cyr i unde hula-

El Punt - 11/2/2016

trucada de veu f.

WhatsApp, el servei de xat mòbil propietat de Facebook, podria anunciar a Barcelona l'entrada en servei de la funció de *trucades de veu* que Jan Koum, el seu conseller delegat, va prometre aquí mateix ara fa un any.

Diari ARA - 1/3/2015

trufar v. tr [+]

Ja entenc que la història d’Espanya està *trufada* de conqueridors ensenyant quincalles als indis, i que el menyspreu als pobles el porta al seu ADN.

La Vanguardia - 1/3/2016

truffautià -ana adj.

Però hi ha alguna cosa *truffatiana* en la determinació d'aquest nen, que roba, travessa carrers i descampats, carregat amb el seu germà, amb la puresa d'esperit d'un heroi del neorealisme que es nega a perdre la innocència pròpia de la seva edat.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

truiteria f.

Proposa una oferta gastronòmica d'etiqueta (un food truck de la *truiteria* Flash Flash).

Diari ARA - 11/6/2016

trumfo m.

El *trumfo* és el nom amb què es coneix la patata en algunes comarques catalanes, com el Solsonès, i serà juntament amb la tòfona el protagonista de la fira que se celebrarà aquest cap de setmana a Solsona.

Diari ARA - 3/3/2016

trumpada f.

Cada vegada que obra la boca, una *trumpada*.

La Vanguardia - 8/6/2016

trumpet m. i f.

És més fàcil escandalitzar-se amb Trump als EUA que amb els centenars de *trumpets* que pul·lulen per la política i el periodisme espanyol.

El Periódico (català) - 21/1/2016

trumpeter trumpetera m. i f.

Les cares dels *trumpeters*, com anomenen alguns els seguidors de Trump, eren llargues.

Diari ARA - 3/2/2016

trumpfòbia f.

Més enllà de la *trumpfòbia*.

La Vanguardia - 17/11/2016

trumpificació f.

Ho hem vist amb les eleccions espanyoles, amb el Brexit i, ara, amb la *trumpificació* americana.

Diari ARA - 11/11/2016

trumpisme m. [+]

Qualsevol gest és susceptible d'una doble interpretació, o més, a la terra del *trumpisme* i les teories conspiradores.

La Vanguardia - 8/5/2016

trumpista adj.

Dimarts a la nit, després d’haver fet l’agost en un novembre fosc –per incert– de la nova era *trumpista*, devia estar de meravella.

La Vanguardia - 17/11/2016

trust m.

Ara més que mai sabem que Espanya no ens vol ni en l'economia dels *trusts* madrilenys, com es va poder veure per dos cops amb la frustrada opa de Gas Natural a ENDESA, ara en mans italianes!

Avui - 25/1/2011

tsar m.

Amb el desafiament llançat a Crimea i la seva concreció en el resultat del referèndum, el *tsar* del Kremlin s'ha dotat d'una carta amb la qual aspira a aconseguir que Ucraïna no es decanti cap a Occident.

El Periódico (català) - 17/3/2014

tsavorita adj.

Or blanc, maragdes i granats *tsavorites* a les arracades Plumetis Emeraude de Dior.

Diari ARA - 17/4/2016

tsigan m.

I validar-los amb l'anàlisi dels altres crims de genocidi: per exemple, el paper del complot i dels rumors pregenocides (contra els armenis, els jueus, els *tsigan*, els tutsis), però també l'efecte de grup, la passivitat, la submissió cega a l'autoritat,

Diari ARA - 29/1/2015

tsunami m. [+]

És una dinàmica perillosa contra la qual els podria alertar preventivament Rodríguez Zapatero, que no va veure venir el *tsunami* de la crisi de 2008 i per quan va voler adonar-se'n i reconèixer-ho ja era un cadàver polític.

La Vanguardia - 9/2/2016

tub m. [+]

Volíem demostrar que es pot fer cinema sense demanar subvencions ni passar pel *tub* de les televisions".

Diari ARA - 28/4/2015

tubbing m.

Alhora, se subratlla el bon funcionament del carnet Atotestiu 2013, mitjançant el qual, per cada quatre activitats comprades, el client obtenia una activitat de regal a escollir entre un viatge en telecadira o *tubbing* a Vallter i una entrada al Parc Lúd

El Periòdic - 25/9/2013

tube m.

I a més de penetrar a les entranyes del mític *tube*, passejar per andanes abandonades des de fa noranta anys i admirar pòsters publicitaris descolorits dels anys trenta que romanen tal com estaven quan es va clausurar Down Street, sempre hi ha la possibi

La Vanguardia - 24/4/2016

tuf m.

A diferència d'aquest niggers de *tuf* supremacista, no semblava que la paraula negritos podria molestar a ningú.

La Vanguardia - 11/3/2016

tuina m.

Des de llavors, i fins ara, a NaturMedis es fan tractaments d’acupuntura, *tuina* o massatge xinès, auriculopuntura, fitoteràpia, electropuntura i totes aquelles branques de la medicina tradicional xinesa per al tractament del dolor, la ansietat, l’insomn

Tot Sant Cugat - 27/2/2012

tuit m. [+]

Algú comenta un *tuit* de l'exseleccionador de França Raymond Domenech que critica el joc del Barça.

La Vanguardia - 18/4/2016

tuitaire adj. [+]

Torna a la Terra Scott Kelly, l'astronauta *tuitaire*.

La Vanguardia - 3/3/2016

tuiteig m.

Segons un estudi de la Xarxa de Televisions Locals, CiU és el partit que fa més *tuitejos* (missatges de no més de 140 caràcters), però el PSC el guanya pel que fa a quantitat de seguidors.

El Periódico (català) - 10/2/2011

tuitejar v. tr [+]

L'imam *va tuitejar* llavors: "Us demano a tots de fer saber a United Airlines que estem enfadats per la intolerància".

La Vanguardia - 6/8/2016

tuiter m. [+]

Aquesta intervenció del que va ser successor del jutge Baltasar Garzón al capdavant del Ministeri de Justícia i Interior ha indignat els *tuiters*.

El Periódico (català) - 13/5/2013

tuiter -a adj. [+]

Começa la ressaca *tuitera* política?

Diari ARA - 18/2/2011

tuiter tuitera m. i f.

Un *tuiter* compara l'obra amb l'Ecce Homo de Borja, un alte diu que converteix Lleida en una nau nodrissa, i un tercer, que és la ciutat vista per un predator.

El Periódico (català) - 28/4/2016

tuitera f.

No sé si el merder que Murdoch ha tingut últimament amb l'escàndol de les escoltes il·legals del News of the World li han fet veure la necessitat de mostrar-se més comprensiu amb les demandes populars, però el cas és que la *tuitera* Karen Mason li va dir

La Vanguardia - 14/2/2013

tuiteraddicte adj.

És *tuiteraddicte*?

El Periódico (català) - 10/2/2011

tuit-ficció m.

Els seus seguidors es van petar de riure amb el *tuit-ficció* que l’actriu, directora de dos llargmetratges i d’un curt, va penjar al seu compte.

La Vanguardia - 17/11/2016

tuittaire m.

Els *tuittaires* qualificaven les xifres obtingudes a Lleida.

Bon dia - 25/6/2013

tuitter m.

En els *tuitters* que vaig fer el primer dia, qüestionava l’acusació de terrorisme anarquista i ja dèiem que es tractava d’un muntatge policial, judicial i mediàtic.

Catalunya - 1/1/2015

tukul m.

Ara, Machour viu a l'altra banda del riu Nil, en un suburbi creat a corre-cuita a 5 quilòmetres al sud de la ciutat, on hi ha 50.000 *tukuls* (cabanes amb sostre de palla).

El triangle - 16/9/2011

tul m.

Amb Tàpies, per exemple, tot i ser un artista valuós, que no indiscutible, es va generar un *tul* d'invisibilitat que ha contribuït a crear un buit artístic incomprensible al nostre país.

Diari ARA - 18/1/2016

tumbadora f.

Mayte Martín estarà acompanyada de Nelsa Baró (piano), Olvido Lanza (violí), Guillermo Prats (contrabaix), Chico Fargas (*tumbadora* i bongó) i Viçens Soler (pailas i bongó).

Diari ARA - 13/9/2012

tuna f. [+]

Van ser molt espectaculars la recreació del parc Güell de Barcelona, el grup de bavaresos d'Els KinBédeBall, les caputxetes blaves de Frodzen, la *tuna* de Qui els Va Parir i el teatre musical d'Els Esventats.

Avui - 3/3/2014

tuneig m. [+]

Al crític Juan Bufill la idea li recorda el *tuneig* de cotxes, dels Fiat Abarth o dels Seat 600, que es feien als anys seixanta, però no li agraden els prejudicis i, en canvi, sí que li agraden les intervencions d’Amat.

El País - 25/1/2016

tunejar v. tr [+]

Després els reiterats ous, la nina inflable, diverses inscripcions i les dosis de pintura vermella i blanca, l'estàtua decapitada de Franco davant el centre cultural del Born de Barcelona ha tornat a ser *tunejada* per uns desconeguts.

El Periódico (català) - 20/10/2016

tunejat m. [+]

El conjunt encara inclou una tercera obra, que revoluciona la idea de dinamisme i el vessant popular del Barroc i del Modernisme: una peça de plàstic tallada amb làser que remet al món del *tunejat*.

Diari ARA - 12/7/2016

túnel m. [+]

Messi la toca suaument amb l'esquerra i l'adorm una fracció de segon, el temps just per fer-li un dolorós *túnel* en cursa a Spahic amb la dreta, i un cop eliminat el defensa, l'aixeca amb l'esquerra sobre la sortida de Palop.

Diari ARA - 19/3/2012

túnel de rentat m.

La visita a les interioritats de la ciutat, les programa la Fàbrica del Sol, permet observar, per exemple, el volum d'aigua que es consumeix en la neteja d'un cotxe quan el *túnel de rentat* entra en funcionament.

Diari ARA - 30/5/2011

túnel de vent m.

Que ho arreglin els del *túnel de vent*.

El Periódico (català) - 10/3/2011

tuner adj.

És una història una mica despenjada del món, amb éssers anihilats, enmig d'un barri devastat per la crisi i nodrit de joves *tuners* en atur.

Avui - 13/6/2011

tupamaro m. [+]

I la inluència d’aquesta llista, com han reconegut teòrics de la guerrilla urbana –com ara Carlos Marighella i sobretot Abraham Guillén, el gran teòric–, es veu en els *tupamaros*, els montoneros, els cubans i altres guerrilles a Sud-amèrica.

Catalunya - 1/1/2016

tupper m. [+]

L'artista presenta una sèrie d'imatges sense persones, on no hi veiem cap treballador, però sí els espais de menjador on s'asseuen per fer un cafè o menjar-se el *tupper*.

Butxaca - 1/2/2012

tuppermíting m.

Els partits els anomenen *tuppermíting*, i més que mítings són trobades que els candidats mantenen, ja sigui en una cafeteria, al local d'una associació o en un pis particular, per parlar amb possibles votants de política en general, o d'una matèria que p

La Vanguardia - 24/11/2012

tuppersex m. [+]

l principi m'emociono pensant que es tracta d'una sessió de *tuppersex* però de seguida veig, no sense certa tristesa, que es tracta de la presentació de la nova batedora Braun al Macba.

Diari ARA - 8/9/2013

tupperware m.

La lluita per les obres d’art del monestir de Sixena, que enfronten Catalunya i l’Aragó, té central nuclear a Lleida: la frontissa catalana, la motxilla, el rebost, el *tupperware* espiritual.

Diari ARA - 10/11/2016

turbo m.

Físicament, l'equip ha posat el *turbo*.

La Vanguardia - 19/1/2015

turboalimentar v. tr

Sota el capó d'aquest prototip treballa un motor de gasolina *turboalimentat* de quatre cilindres amb 1991 cm3 de cilindrada.

Avui - 16/5/2013

turbocapitalisme m.

Per diverses raons, aquesta relació de poder-contrapoder a nivell mundial s’ha desequilibrat fortament a favor dels que manen, del *turbocapitalisme*, en favor de la desregulació i ultracompetitivitat de la mà d’obra a escenaris globals on els llocs de tr

Catalunya - 1/1/2016

turcoalemany -a adj.

Perquè tots els endevins van donar per fet que un cineasta tan iconoclasta i imprevisible com Werner Herzog imposaria un repartiment de premis intrèpid i excèntric, però en canvi l’alemany i els seus companys van decidir fer pujar al podi dues de les pel·

El Periódico (català) - 22/2/2010

turcòfon -a adj.

Almenys dotze persones van morir ahir com a conseqüència d'uns aldarulls al districte de Yecheng, prop de la ciutat de Kashgar, a Xinjuang, la regió autònoma xinesa de majoria musulmana sacsejada sovint per la violència entre uigurs *turcòfons* i xinesos.

La Vanguardia - 29/2/2012

turco-sirià -ana adj.

El Safa, de sis anys, va pintar la seva família deixant enrere Kobane i travessant, amb el ramat d'ovelles, els filferros punxeguts de la frontera *turco-siriana*.

Diari ARA - 1/3/2015

turcosirià -ana adj.

La frontera *turcosiriana* està oberta, però la circumstància que alguns dels integrants de la comitiva no tinguin passaport obliga el nostre grup a prendre una via alternativa.

El Periódico (català) - 3/9/2013

turisme de borratxera m. [+]

Aquestes són les iniciatives que poden ajudar més a prestigiar les nostres destinacions turístiques per anar deixant enrere les males imatges del *turisme de borratxera* que van embrutar la imatge de la nostra costa, envilida per alguns desaprensius que v

La Marina - 1/7/2016

turisme de cementiri m.

Hi ha un tipus de turisme que sempre m’ha desconcertat. És el turisme necrològic o *turisme de cementiri*. Consisteix a anar pel món de cementiri en cementiri.

Diari ARA - 21/8/2014

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa