Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «red»

Cerca el terme al Termcat

1 de 100 de 149 termes 

red m.

La possibilitat de jugar la Lliga de Campions ha tingut molt a veure en la decisió de l'espanyol, ja que els *reds*, que encadenen tres anys sense títols, no es van classificar per a l'actual edició de la Champions.

El Periódico (català) - 2/2/2011

red m.

El Liverpool estava a un pas de l'eliminació en la temporada 2004-05 quan Gerrard va connectar una mitja volea que va donar als *reds* el pas als vuitens de final.

El Periódico (català) - 23/11/2011

red m.

El portuguès, antiga icona dels *reds*, arriba al partit en un gran moment de forma, i és que des de que va marxar d'Old Trafford, Cristiano ha crescut com a jugador i, a dia d'avui, es troba, probablement, en el moment més dolç de la seva carrera.

Diari ARA - 13/2/2013

red m.

El club confirma que el capità dels *reds*, de 34 anys, deixarà l'equip a final de temporada per jugar fora del Regne Unit.

El Periódico (català) - 3/1/2015

red m.

Els *reds* han caigut derrotats aquest dissabte al camp del West Ham, superior, que es fa fort a les posicions europees de la taula de classificació (2-0).

Diari ARA - 3/1/2016

red m.

Als 78 minuts de partit, després d'un servei de cantonada Wayne Rooney va aprofitar un rebuig per afusellar la porteria dels *reds* i donar un triomf vital a Louis van Gaal, qu respira una mica després de tants rumors sobre la seva possible destitució.

Diari ARA - 18/1/2016

red m.

Sis mesos després de l'arribada de Jürgen Klopp, els *reds* tenen una altra cara: no, no són favorits per guanyar la lliga com ho eren antigament; tampoc no són a la Champions League, però, sense promeses impossibles ni objectius inabastables, aquest Live

La Vanguardia - 18/4/2016

red adj.

Amb els gestos de l'entrenador des de la banda, els bots, les celebracions apassionades i ajuda de l'atzar en les eliminatòries atractives, ha estat precisament l'Europa League el torneig que ha despertat la màgia de l'estadi *red*.

La Vanguardia - 18/4/2016

red carpet f.

La *red carpet* no és només el lloc on veure quines són les actrius més ben vestides de la vetllada, un dels principals al·licients d'una festa en què el glamur pesa més que el cinema.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

red devil m.

El segon i el tercer, dues rematades de cap de Rooney, el golejador dels *red devils*, a la segona part.

Avui - 17/2/2010

red devil m.

El Bayern i el United van acabar jugant aquella mítica final al Camp Nou, amb glòria per als *red devils* amb gols de Solskjaer i Sheringham en el temps afegit.

Avui - 13/4/2013

red devil m.

Ara, com ha confirmat David Moyes, el nou entrenador dels *red devils*, el club anglès ha posat sobre la taula una segona oferta, obsessionat com està a reclutar-lo per a la Premier i, sobretot, per potenciar el seu centre del camp.

El Periódico (català) - 23/7/2013

red devil m.

Però el nefast inici de Lliga dels *red devils* ha portat Van Gaal a demanar un nou esforç econòmic als propietaris del club i a persuadir Falcao que a Old Trafford podrà seguir guanyant diners (té una fitxa de 12 milions anuals) i, molt aviat, també títols.

El Periódico (català) - 3/9/2014

red scare f.

Conceptes com la caça de bruixes, la por vermella (*red scare*) i, òbviament, el maccarthisme estan indissolublement relacionats a la figura de Joseph Raymond McCarthy, un senador dels Estats Units de mitjans del segle XX que va propiciar al seu país una

La Vanguardia - 18/4/2016

redactat m.

Mentrestant, ICV-EUiA va presentar ahir el seu propi *redactat* de declaració de sobirania.

El Periódico (català) - 14/1/2013

redactat m.

El *redactat* no és meu sinó que pertany a autors tan diversos com Josep Fontana, Paul Krugmann, Anton Costas o Alexis Tsipras.

El triangle - 31/5/2013

redactat m.

El *redactat* cada cop més definitiu de la Llei de mútues (i que en poques setmanes pot entrar definitivament en vigor) no deixa lloc a cap dubte.

Catalunya - 1/1/2015

redactat m.

Certament, el paper de l'executiu en els processos judicials contra activitstes era un dels elements que hi havia damunt la taula durant les negociaciones i n'havia aparegut una referència en la primera proposta de pla de xoc de Junts pel Sí, tot i que va

Diari ARA - 18/1/2016

redactat m.

La derrota és més simbòlica que efectiva -la llei s'haurà de negociar en comissió i té escasses opcions de prosperar amb el *redactat* inicial-, però va servir als partits de l'oposició per presumir d'haver obert una primera esquerda en el pacte entre ind

Diari ARA - 3/3/2016

redactat m.

Iglesias va escriure a les xarxes la proclama "Defensar la bellesa" en la qual deia que només ells disposen del tresor de la il·lusió per la bellesa del que s'està construint, en un *redactat* més pròxim a Corín Tellado que a Umberto Eco.

La Vanguardia - 18/3/2016

redactat m.

Ahir ja es demanava als ponents "valentia" per afrontar el *redactat* d'una llei integral que sigui universal.

El Punt - 1/6/2016

redada f.

Des de l'homenatge a la hitleriana División Azul de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, enxampada per una fotografia penjada a Facebook, fins a la *redada* anunciada amb antel·lació per l'alcalde de Badalona, Xavier G

Diari ARA - 23/7/2013

redada f.

Almenys, ja sabem de què s’estaven rient aquests fills de puta de l’última *redada*, en la qual han caigut més de cinquanta -i són només la punta de l’iceberg- ho corrobora: de nosaltres, de tots nosaltres.

Catalunya - 1/1/2015

redecorar v. tr

Ara la jutge els ha condemnat a *redecorar* l’establiment, cessar l’ús il·lícit de la marca, retirar tota la publicitat i canviar el nom del local al Registre Mercantil.

El Periódico (català) - 2/3/2010

redecorar v. tr

Sí, som una nació que cada quatre anys vota i *redecora* el Parlament, però encara no ens hem atrevit a la solució definitiva i a esdevenir un país normal, lliure i ple, amb un estat propi com tenen tots els països normals, lliures i plens del món.

Avui - 1/1/2011

redefinició f.

Tot i acceptar que cal una *redefinició* d'aquests organismes.

La Torre del Palau - 1/2/2012

redefinició f.

La creació d'un nou àmbit transversal de gestió anomenat Relacions i compromís social ha comportat la *redefinició* dels projectes que l'entitat duu a terme a nivell social.

Claror - 1/6/2012

redefinició f.

Davant el desmantellament sistemàtic i la *redefinició* de les polítiques públiques i davant dels canvis de paradigma al camp de la cultura, el context actual exigeix noves actituds en relació amb la producció cultural.

Time Out Barcelona - 16/5/2013

redefinició f.

Deuen haver pres consciència que no n'hi ha prou amb discursos benintencionats i que també cal una enèrgica *redefinició* de l'espai.

La Vanguardia - 1/4/2015

redefinició f.

La *redefinició* pendent d'una artèria de Barcelona.

La Vanguardia - 1/3/2016

redefinició f.

[...] la deportació de Stephenson és un altre exemple més del que Ankara ha convingut anomenar en els últims dies "una *redefinició* de terrorisme.

La Vanguardia - 18/3/2016

redefinició f.

La implementació d'aquests horts urbans exemplifica un tarannà que es preveu fructífer, basat en la innovació i la replicabilitat i que s'espera que segueixi prosperant amb actuacions com la *redefinició* de la coberta de la biblioteca de les Aigües, on s

Àgora UPF - 1/4/2016

redefinir v. tr

Aquí sí que a la més mínima que es comenci a insinuar aquell fenomen es *redefineix* la paròdia perquè faci l'efecte buscat, d'una crueltat sense escletxes -Mas-, o bé s'elimina directament el personatge -Acebes, que una mica més i els nens hi simpatitzen

Avui - 21/1/2010

redefinir v. tr

No era el moment, cal agafar forces altre cop, *redefinir* la feina, fer una bona tasca divulgativa del projecte.

Avui - 5/4/2010

redefinir v. tr

La nova posició de Dyer dins de l'escuderia serà *redefinida* els pròxims dies va informar Ferrari, que a més ha encarregat a l'anglès Neil Martin la guia de l'àrea Desenvolupament, Estratègies i Operacions.

El Periódico (català) - 6/1/2011

redefinir v. intr.

El que no es *redefineixi* des de la política, ho serà des del mercat, que aplicarà la seva pròpia lògica.

El Periódico (català) - 18/1/2011

redefinir v. tr

Jo crec que el PSC, després de les eleccions del 28 de novembre, té el seu projecte en crisi i l'ha de *redefinir*, i el que nosaltres no volem és que les eleccions municipals a Barcelona siguin un escenari on el PSC resolgui les seves dificultats de proj

Avui - 1/2/2011

redefinir v. tr

Barcelona ha de tendir en els propers anys a *redefinir* els espais degradats o obsolets.

Avui - 3/3/2011

redefinir v. tr

Cal *redefinir* la progressivitat tributària i arbitrar mesures per potenciar les pimes.

El Periódico (català) - 24/11/2011

redefinir v. tr

És cert que els nous responsables de Foment, i en especial la ministra Ana Pastor, que ve del ram de la sanitat, necessiten temps per situar-se, i aquests dies estan mantenint reunions amb tots els govern autonòmics i partits polítics per *redefinir* prio

Avui - 23/1/2012

redefinir v. tr

Per tant, s'haurà de *redefinir* què són les parts d'aquest sistema federal.

Avui - 23/11/2012

redefinir v. tr

La reforma *redefineix* el concepte d'alt càrrec per deixar-ne fora els assessors nomenats a dit i els alts càrrecs del sector públic, com els gerents d’empreses públiques.

Diari de Balears - 25/1/2013

redefinir v. tr

Els dirigents socialistes Antoni Balmón, Elena Valenciano, Miquel Iceta i Ramón Jáuregui van compartir taula en un sopar a principis d'any en el qual van iniciar les converses per *redefinir* la relació entre el PSC i el PSOE.

El triangle - 19/4/2013

redefinir v. tr

El Departament de Salut ha *redefinit* el projecte.

Bon dia - 25/4/2013

redefinir v. tr

Les competències s'han d'aclarir, s'ha de promoure la mancomunió de serveis i s'ha de *redefinir* els volums de les transferències.

El Periòdic - 5/10/2013

redefinir v. tr

En aquest sentit, els interessos normatius i estratègics d'Europa s'han *redefinit* encara amb més força.

Diari ARA - 26/3/2014

redefinir v. tr

En el negoci del llibre, d'altra banda, convindria *redefinir* d'alguna manera el circuit, sobretot en el vessant de la distribució, perquè l'editor, la pedra angular, pugui esgarrapar una mica més de marge.

Avui - 13/4/2014

redefinir v. tr

Es *redefiniran* les relacions entre l'ANP i Israel, que haurà d'assumir la seva responsabilitat com a poder ocupant, i això inclou la suspensió de la cooperació de seguretat amb Israel, va apuntar.

El Periódico (català) - 13/12/2014

redefinir v. tr

En el llibre, Mayer afirma que aquest activisme de Carles pot donar pas a un "possible nou model de monarquia" que vulgui *redefinir* la Corona.

Diari ARA - 9/2/2015

redefinir v. tr

L'ACEC, Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya, *haurà de redefinir* la seva missió.

Avui - 13/2/2015

redefinir v. tr

L'estat nació reconeix la seva pròpia feblesa i es *redefineix* constantment per mantenir noves cotes de poder en el context global.

Diari ARA - 1/3/2015

redefinir v. tr

Però assumir el principi de realitat mai ha de ser vist com una derrota, sinó com una oportunitat per *redefinir* estratègies i objectius, per llegir millor el moment històric, i compassar l’acció política a un ritme que permeti aplegar una majoria social

Diari ARA - 3/1/2016

redefinir v. tr

L'aspirant del PSOE està obligat a *redefinir* l'estratègia després d'escoltar a l'hemicicle suspicàcies davant el seu projecte i dubtes, avisos seriosos dels catalans i un parell de picabaralles amb Mariano Rajoy i Pablo Iglesias que trigaran a evaporar-

El Periódico (català) - 3/3/2016

redefinir v. tr

[...] Recep Tayyip Erdogan (62), pretén *redefinir* el terme terrorista, per incloure els que considera enemics del seu Govern encara que no empunyin cap arma.

La Vanguardia - 18/3/2016

redefinir v. tr

"S'ha de fer un bon procés de decisió, però si ens equivoquem no passa res, sempre podem rectificar i *redefinir* l'objectiu", afirma.

Guia Ensenyament - 1/4/2016

redefinir v. tr

Ara hauré de parlar amb l'equip per *redefinir* el programa.

Avui - 1/6/2016

redefinir v. tr

Una de les propostes per *redefinir* conjuntament el full de ruta sobiranista és reactivar la taula de partits i entitats.

Diari ARA - 11/6/2016

redefinir v. tr

Encara hem de veure si el president serà diferent del candidat i com es concreten algunes inconsistències i amenaces del seu discurs en política exterior, però Trump s’ha ofert com el líder que desafiarà l’statu quo i això implica tensionar els poders tra

Diari ARA - 10/11/2016

redefinir v. tr

Ja estava a punt de començar aquest text citant la mala sort que té Solange de ser germana de Beyoncé i que el seu tercer disc, també el millor que ha fet, coincideixi en aquest mateix any amb 'Lemonade', l’obra magna de Queen B amb aroma de 'game change'

Diari ARA - 23/12/2016

redensificar v. tr

Conté àcid hialurònic i un complex de la marca (NFT) que *redensifica* i dóna volum a la pell, extractes de segó de blat i arbutina que combaten les taques fosques de la pell, i actius nutritius per a les ungles i cutícules.

Fòrum - 28/4/2015

redescobridor redescobridora m. i f.

Perque Casals és referència mundial d'una banda com a *redescobridor* i posada al dia de la interpretació de les suites de Bach als escenaris, i, per tant, de la potenciació del violoncel com a instrument solista per al futur.

La Vanguardia - 6/8/2016

redescobrir-se v. pron.

Hem d'activar la facultat de *redescobrir-nos*, perquè viure amb resignació no és una bona tàctica.

Claror - 15/5/2013

redibuixar v. tr

Això vol dir que s'han de *redibuixar* per adaptar el nou espai, una feina ingent per a l'equip de maquetació que amenaça, a més, l'hora de tancament del diari.

Diari ARA - 13/7/2012

redibuixar v. tr

Hammond dirigirà aquesta legislatura les negociacions amb Brussel·les per intentar *redibuixar* les relacions amb la Unió Europea (UE) abans de convocar un referèndum sobre la sortida o permanència del Regne Unit al bloc europeu, com ha promès Cameron.

Ara Andorra - 9/5/2015

redibuixar v. tr

"Sorpasso" és també l'eslògan de la coalició/absorció electoral de Podem i IU que *redibuixarà* el mapa polític espanyol del 26-J.

El Periódico (català) - 11/5/2016

redifusió f.

Comptant també les *redifusions*, el nombre de persones que han vist l'inici de la nova temporada ja arriba als 8,2 milions.

Diari ARA - 9/4/2014

redimensionament m.

S'ha compromès a plantejar el *redimensionament* del projecte de les noves piscines municipals, si aconsegueix prou força política amb els resultats de les eleccions.

EbreDigital - 25/5/2011

redimensionament m.

D’acord amb l’article 38.10 de la Llei 7/2007, del 12 d’abril, de l’Estatut bàsic de l’empleat públic, ateses les excepcionals circumstàncies econòmiques que comporten el necessari *redimensionament* de la despesa pública.

El Diari de Girona - 24/1/2012

redimensionament m.

Ahir Sáenz de Santamaría va apressar les comunitats a complir els acords de *redimensionament* de 500 empreses pactats amb l'anterior govern.

Diari ARA - 18/2/2012

redimensionament m.

El consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals considera que amb aquesta proposta combinada de *redimensionament* i reducció salarial es prioritzen les vies que fan possible preservar el nombre més gran de llocs de treball.

Avui - 13/6/2013

redimensionament m.

El pla que va presentar l'Executiu d'Urkullu en seu parlamentària contempla un *redimensionament* de l'administració institucional i del sector públic empresarial, amb l'objectiu d'aprimar un 20% les seves estructures polítiques.

El Periódico (català) - 23/6/2013

redimensionar v. tr

Rick Rubin, tòtem de l'escena hip-hop i productor de bandes com ara Slayer i Red Hot Chili Peppers, *redimensionant* el discurs d'artistes amb la brúixola extraviada com ara el ja desaparegut Johnny Cash i, més recentment, Neil Diamond.

Avui - 13/3/2011

redimensionar v. tr

Així, l'ACA deixaria de finançar amb fons públics les obres i serveis en urbanitzacions privades i *redimensionaria* les ajudes als ajuntaments en la neteja de les platges i aigües litorals.

Avui - 13/5/2011

redimensionar v. tr

Segons diu, després de diumenge plantejarà *redimensionar-la* si les urnes li donen la força política necessària.

EbreDigital - 25/5/2011

redimensionar v. tr

Joan Díaz presenta el seu nou projecte, We Sing Wayne Shoerter, i ens acosta la veu de la jove Judit Neddermann, autora d'unes lletres que *redimensionen* alguns dels grans temes de Shorter.

Músiques Modernes - 1/4/2012

redimensionar v. tr

Ara el seu pare, revelant-nos el cas del petit little monkey, ha *redimensionat* la història en tota la seva extraordinària intensitat.

El Periódico (català) - 3/5/2012

redimensionar v. tr

Malgrat que és possible que algunes llibreries hagin de tancar o *redimensionar* el seu espai, també cal dir que hi ha noves obertures, de manera que, tot i el temporal que ens cau al damunt, tenim confiança a continuar essent un referent cultural i comer

El Temps - 28/8/2012

redimensionar v. tr

Segons el seu parer, allò que hauria de fer el Govern és *redimensionar* l'estructura de l'Administració en general i del sistema polític per reduir la despesa.

Diari de Balears - 9/1/2013

redimensionar v. tr

Proven de trampejar el temporal temptejant nous mercats a base de *redimensionar-se*.

La Vanguardia - 30/1/2013

redimensionar v. tr

A més, presentarà ben aviat el seu propi pla per *redimensionar* el sector públic a Euskadi, que pretén reduir un 20% la seva estructura.

El Periódico (català) - 23/6/2013

redimensionar v. tr

No només lluny de les retallades, sinó *redimensionant* en què invertim.

Jovent. Revista Juvenil Alternativa - 1/10/2014

redimensionar v. tr

La multinacional japonesa va vendre el 2011 les seves instal·lacions de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) a Nortia -propietat de Cirsa- i va *redimensionar* la seva activitat per dedicar-se exclusivament a tasques comercials i a R+D.

Diari ARA - 3/12/2014

redimensionar v. tr

Estira-i-arronsa discursiu, públic, que *va redimensionar* la intensitat viscuda al terreny de joc, amb acusacions a Pau López d’agredir Messi, i els retrets i paraules pujades de to que hi va haver al túnel de vestidors del Camp Nou.

Diari ARA - 13/1/2016

redimensionar v. tr

El conseller preveu desplegar les noves funcions de l'Agència Tributària amb l'aprovació d'un decret de reforma de l'estructura de l'entitat que permeti *redimensionar-la* per absorbir més càrrega de treball.

La Vanguardia - 9/2/2016

redimensionar v. tr

Si no es *redimensionen* les transferències és perquè a totes les diputacions hi ha molta despesa discrecional, que és la que agrada als polítics.

Diari ARA - 5/5/2016

redimir-se v. pron.

És l’autèntic líder d’una seleçao que vol *redimir-se*.

El Periódico (català) - 16/6/2015

redimir-se v. pron.

Dissabte, en el derbi, el portuguès va tenir la seva oportunitat per *redimir-se*.

El Periódico (català) - 1/3/2016

redinamització f.

Avui dia en desús evident, malgrat alguns intents de *redinamització* per part del Consell Nacional Mestís, no queden més d'uns pocs centenars de persones capaces de parlar aquestes dues llengües.

Presència - 20/1/2012

redinamitzar v. tr

El Comú té esborranys d'alguns projectes per *redinamitzar* la zona i aviat els comunicaran als veïns.

El Periòdic - 5/5/2015

redireccionador m.

Ens referim als serveis que permeten escurçar adreces d'internet massa llargues o complicades, a partir del concepte dels antics *redireccionadors*.

Avui - 8/2/2015

redireccionar v. tr

Tindrem temps de parlar-ne més si voleu, però en tot cas us *redireccione* als apunts que publica Urbà Lozano en el seu bloc « Més content que un gínjol», en què ens desvela la gènesi de la novel·la.

Pagina26 - 29/4/2012

redireccionar-se v. pron.

En realitat, aquests pirates informàtics han aconseguit que, en clicar la pàgina, es *redireccionés* a l'usuari cap a un enllaç amb la foto de l'actor, que té unes celles ben semblants a les del president espanyol.

Avui - 5/1/2010

redirigir v. tr

Els camions poden tornar a transitar per l'AP-7 a la Jonquera, però són *redirigits* cap a territori francès.

Avui - 9/1/2010

redirigir v. tr

Per això, l'Asun creu que ara és el moment idoni perquè es *redirigeixi*, des de la universitat, aquesta carrera tècnica.

Avui - 3/6/2012

redirigir v. tr

La resta de treballadors que partiren cap a Dubai podrien ser *redirigits* des d'allà cap als seus països d'origen o bé quedar allotjats en hotels fins que puguin tornar a Algèria.

Diari de Balears - 19/1/2013

redirigir v. tr

Aquest dilluns a la tarda ha deixat de *redirigir* a l'apartat de 'La transmissió d'en Puyal' de la web de Catalunya Ràdio.

Diari ARA - 23/4/2013

redirigir v. tr

De manera que les queixes d'una zona concreta es *redirigeixen* al regidor que és responsable del lloc.

El Periódico (català) - 23/6/2013

redirigir v. tr

Tots els banners poden estar *redirigits* a una altra adreça web per tal de mostrar més informació referent al que l'anunciant vol mostrar.

El Periòdic - 25/6/2013

redirigir v. tr

Ja ho va fer a principis del 2012 i va aconseguir que es *redirigissin* 16.000 milions d'euros d'ajudes europees a l'ocupació juvenil.

Diari ARA - 3/7/2013

redirigir v. tr

La base del pensament és fonamental per *redirigir* el camí de l'homo que s'autodetermina doblement savi i aquest passa per reemplaçar el pensament antropocèntric pel biocèntric.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa