Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «e»

801 de 868 de 868 termes 

ex-primer ministre m. [+]

Al contrari, Opció Cívica, el partit fundat per l'*ex-primer ministre* Mario Monti, va assegurar que està en primera línia per col·laborar amb el nou Executiu.

La Vanguardia - 19/2/2014

exprimer secretari m. [+]

Entre ells, l'exconseller Joaquim Nadal, que era el president de la federació; la número dos de l'executiva i portaveu a l'Ajuntament de Girona i la Diputació, Pia Bosch; i l'*exprimer secretari* dels socialistes gironins Manel Nadal.

Diari ARA - 23/4/2014

exprimera dama f. [+]

L'*exprimera dama* nega sense gaire èxit que vulgui tornar a optar a la Casa Blanca el 2016.

El Periódico (català) - 3/2/2013

exprimera ministra f. [+]

Després que l'*exprimera ministra* eslovena Alenka Bratusek fos l'única descavalcada com a comissària, la seva substituta, Violeta Bulc, va rebre el vistiplau al superar l'examen i ocuparà la cartera de Transports.

El Periódico (català) - 23/10/2014

exprimera secretària f.

En aquest context de divisió interna, s'haurà de veure el paper que hi pot tenir l'*exprimera secretària* del Partit Socialista, Martine Aubry, que li va disputar a Hollande les primàries el 2012 i que, segons el seu entorn, si s'organitzessin unes altres primàries, seria l'única figura capaç de reunir l'esquerra.

El Periódico (català) - 3/9/2014

exprovíncia f.

El president d'Alemanya demana als estats europeus que reconeguin la sobirania de l'*exprovíncia* sèrbia.

El Periódico (català) - 23/4/2013

expulsió f.

Tot i acabar amb nou jugadors per l'*expulsió* de Piqué, en el minut 24, i de Márquez, en el 90, un golàs de Messi només començar el partit i un altre de Xavi, ja a la segona meitat, han sentenciat l'enfrontament.

3cat24 - 7/2/2010

exregió f.

Va ser el que va fer l'*exregió* sèrbia de Kosovo per aconseguir la independència.

El Periódico (català) - 17/3/2014

exrepública f.

D'això en pot donar fe l'oficina de promoció turística que l'Agència Catalana de Turisme va obrir l'any 1993 a Moscou i que va ser pionera en el fet de promocionar Catalunya tant a Rússia com a les *exrepúbliques* soviètiques.

Avui - 13/8/2012

exrepública soviètica f.

Els països bàltics -*exrepúbliques soviètiques*-, a qui va garantir que els protegiria de qualsevol agressió.

Diari ARA - 20/3/2014

exsecretari d'Estat m.

Va acabar portant a la presó l’exministre José Barrionuevo i l’*exsecretari d’Estat* Rafael Vera.

Avui - 15/5/2010

exsecretari general m. [+]

Arenas, que compareixerà aquest dimarts com a *exsecretari general* del PP davant el jutge Ruz a les 12, ha assegurat que hi acudirà amb plena disposició a aclarir totes les qüestions que li plantegi el jutge.

Diari ARA - 13/8/2013

exsecretari regional m.

Així, els socialistes acusen els quatre imputats –Camps, l'*exsecretari regional* del PP, Ricardo Costa, l'exvicepresident del govern valencià, Víctor Campos, i l'excap de gabinet de la conselleria de Turisme, Rafael Betoret– de la comissió d'un delicte d

Diari ARA - 23/2/2011

exseu f. [+]

Un per un, tots els líders dels principals partits es van veure obligats a pujar al Palau del Quirinale, *exseu* dels Papes, per dir-l'hi personalment, assumint-se la responsabilitat de la decisió.

El Periódico (català) - 3/12/2014

exsoviètic -a adj. [+]

En total, als països *exsoviètics* s'hi han arribat a comptabilitzar fins a 140.000 malalts i més de 4.000 morts els últims sis anys.

Diari ARA - 4/6/2015

extended adj. [+]

Capítol L'embaràs versió *extended*: estar embarassada és com córrer una marató, però a l'inrevés.

Diari ARA - 20/4/2013

externalitat f. [+]

L'Autoritat Catalana de la Competència reconeix la necessitat de regular el sector, com també considera que l'activitat dels habitatges i allotjaments turístics pot implicar *externalitats* negatives, en referència, per exemple, a les queixes veïnals o a

Diari ARA - 13/4/2016

externalitzable adj.

Complement *externalitzable*.

El Periódico (català) - 2/5/2010

externalització f. [+]

Jordi Terrades, ponent socialista, ha assenyalat que l'*externalització* era innecessària i que el Govern va utilitzar aquesta via per obtenir inversió pública per quadrar l'objectiu de dèficit.

El País - 3/3/2016

externalitzar v. tr [+]

No se n'adonen que el problema de fons és la nostra manca de consciència nacional de seguretat, ja que Catalunya durant més de tres-cents anys ha vist *externalitzada*, per la força, la seguretat dels seus ciutadans.

Avui - 5/11/2016

extinent d'alcalde m. [+]

L'*extinent d'alcalde* de Barcelona declara que el projecte de l'establiment de luxe era molt important per a la ciutat.

El Periódico (català) - 13/3/2014

extinenta d'alcalde f.

El tribunal el considera culpable de l'intent d'assassinat amb un artefacte explosiu d'una *extinenta d'alcalde* socialista de Portugalete.

El Periódico (català) - 23/7/2011

extra ball m.

Per això es va inventar l'*extra ball*, és a dir, un concert fora del marc temporal del certamen, una mena de bis de la programació.

Diari ARA - 21/3/2014

extraartístic -a adj.

Que l'esforç que les institucions han fet fins ara per donar a conèixer aquestes generacions d'artistes catalans no hagi reeixit en el públic general depèn de factors més *extraartístics* que una altra cosa.

Avui - 3/2/2013

extracasteller -a adj.

La contractació d’assegurança per a les activitats *extracastelleres*.

La Torre - 30/1/2012

extracomunitari -comunitària m. i f.

L'alcalde d'Alassio ha sigut denunciat per violació de la Constitució a l'haver emès una ordenança en què exigia que tots els *extracomunitaris* que entressin a la ciutat comptessin amb un certificat sanitari.

El Periódico (català) - 18/7/2015

extraconjugal adj. [+]

No m'imagino Kerry dient el mateix sobre, posem per cas, una hipotètica infidelitat matrimonial d'Obama, encara que hi hagi tants precedents d'alegries *extraconjugals* en la política presidencial dels Estats Units.

Diari ARA - 2/7/2013

extracorpori -òria adj.

Asseguren que quan un canta un fado amb l'ànima entra gairebé en un estat *extracorpori*.

La Vanguardia - 21/2/2015

extracranial adj.

La radioteràpia estereotàctica *extracranial* es va començar a aplicar en l’ICO l’any 2008.

La Vanguardia - 25/1/2013

extractivisme m.

Les matèries primeres, l'*extractivisme*, "s'han convertit en l'esclau del segle XXI".

La Vanguardia - 6/8/2016

extractivista adj.

Pretén fer veure el conjunt d'impactes ambiental que un sistema *extractivista* i concentrat, basat en fonts no renovables majoritàriament, té sobre el conjunt d'un territori densament poblat com el nostre.

Catalunya - 1/1/2015

extradit m.

Les autoritats mauritanes sospiten que l'*extradit* és un dels responsables de la logística d'AQMI en aquest país.

Avui - 23/2/2010

extraeducatiu -iva adj.

No sembla que es desprenguin d'una anàlisi dels problemes socials que té l'educació, sinó més aviat d'una decisió ideològica de caràcter *extraeducatiu*, per no dir de caràcter polític.

El Periódico (català) - 23/9/2012

extraembrionari -ària adj.

Aquests pseudoembrions presentaven les tres capes pròpies dels embrions, estructures *extraembrionàries* com el sac vitelí i fins i tot signes de formació de cèl·lules sanguínies.

El Periódico (català) - 13/9/2013

extraescolar f.

L'11 de febrer passat ens dirigíem a una *extraescolar* de natació amb 28 nens i vam patir un accident, molt aparatós i sense conseqüències.

El Periódico (català) - 18/2/2015

extraesportiu -iva adj. [+]

Amb un punt menys que els roig-i-negres, el Lleida viu un moment *extraesportiu* delicat.

El Punt - 1/5/2016

extrafutbolístic -a adj. [+]

Les estadístiques diuen que Toni Kroos és un futbolista fonamental per a Pep Guardiola, les sensacions *extrafutbolístiques* i la premsa, no.

El Punt - 9/4/2014

extragran adj.

Alguns recursos per decorar un rebedor de manera que destaqui consisteixen a introduir accessoris o complements decoratius que tinguin un disseny original, una mida *extragran* o un color intens.

Fòrum - 28/4/2015

extrahoteler -a adj. [+]

Cauen un 5,3% les pernoctacions *extrahoteleres* a l'abril per la baixada del turisme nacional.

El Periódico (català) - 3/6/2016

extralarge adj.

El Barnasants torna a confiar en un cantautor del país per obrir, avui i demà a L'Auditori de Barcelona, una edició tan *extralarge* com és habitual -120 concerts en poc més de dos mesos i mig– i una proclama que referma el tarannà combatiu que, en dinou edicions, sempre ha tingut aquest festival de cançó: La pàtria és el poble.

Avui - 23/1/2014

extrallarg -a adj. [+]

L'enzim Aurora B, que en aquesta etapa es troba en el centre del fus mitòtic, s'adona que hi ha cromosomes *extrallargs* i activa la seva condensació addicional.

El·lipse - 1/6/2013

extramarital adj.

Petraeus, que va presentar la seva renúncia al president nord-americà, Barack Obama, després d'admetre la seva relació *extramarital*, va cessar com a director de la CIA divendres passat.

El Periódico (català) - 13/11/2012

extramotivat -ada adj. [+]

Els homes de Maldonado van estar molt desdibuixats de principi a fi, tot el contrari que el conjunt del Bages, que per cert, és ben sabut que sempre juga *extramotivat* enfront els de Badalona.

Badalona 2000 - 1/4/2016

extramusical adj. [+]

Parlem d’un festival amb connotacions *extramusicals*.

El Periódico (català) - 16/6/2015

extraordinarietat f.

L’*extraordinarietat* dels arxius resideix en l’aparició d’un nou punt de vista que es veu únicament enfosquit pel fet de no saber qui fou el visionari que va capturar la situació des de l’extrem oposat a partir del qual Bartumeu Rebés Duran (1910-1977),

El Periòdic - 15/2/2015

extraparella adj.

L’equip de Larmuseau ha desenvolupat una metodologia de treball per poder obtenir una visió no esbiaixada de la paternitat *extraparella*.

Diari ARA - 17/4/2016

extrapartidari -ària adj.

En molts casos, el petisme va recórrer a aquestes instàncies *extrapartidàries* per marcar l'agenda i pressionar els partits de centredreta amb què s'ha aliat al Congrés.

El Periódico (català) - 23/6/2013

extraprimerenc -a adj.

I a l'altre costat de la moneda hi ha danys provocats per les gelades en arbres fruiters *extraprimerencs* (préssecs o nectarines, que es recullen al maig).

La Vanguardia - 18/3/2016

extraprocessal adj. [+]

Aquesta normativa recull un catàleg general dels drets, processals i *extraprocessals*, de totes les víctimes de delictes.

El Periódico (català) - 3/3/2016

extraprofessional adj.

L'Audiència Nacional va donar la raó al CNI el març passat a l'assegurar que de l'examen de les actuacions s'evidencien activitats *extraprofessionals* que revelen, sense cap mena de dubte, que l'agent ha vulnerat la seva obligació de guardar secret i res

El Periódico (català) - 23/4/2013

extrasolar adj.

Cossos *extrasolars* més semblants a la Terra en l'escala ESI, que va de 0 a 1.

El Periódico (català) - 14/1/2013

extra-terrestre adj.

Quan la NASA descobreix la possibilitat de vida *extra-terrestre* al nostre sistema solar, envia una sonda per recollir mostres, però de tornada, la sonda s'estavella sobrevolant l'Amèrica Central.

Avui - 1/2/2011

extratipus m.

El que passa és que com que no és una norma escrita la fórmula per limitar aquests *extratipus* no és clara.

La Vanguardia - 3/5/2013

extratou -ova adj.

Mentre que Aleix Espargaró baixava dues dècimes en cada sessió -en la tercera, ajudat pel pneumàtic *extratou* de més de què disposen els Open-, els Factory van baixar un segon o més respecte a dijous.

Avui - 23/3/2014

extraurbà -ana adj.

Consum l/100 km: *extraurbà* 7,0.

Avui - 23/2/2010

extravehicular adj. [+]

Aquesta última missió del transbordador ha inclòs dues sortides *extravehiculars* en què els astronautes Bowen i Drew van efectuar treballs de manteniment i instal·lar nous components

El Periódico (català) - 9/3/2011

extraverge adj.

La botiga especialitzada en olis d'oliva *extraverge*, sals, vinagres i productes relacionats amb l'oli i la sal.

GO! - 1/6/2011

extraviament m. [+]

Segons Gilet, es va descobrir que l'obra no es trobava on va ser guardada durant els preparatius d'una altra exposició, a final de 2011, però ell no va ser informat de l'*extraviament* fins al 27 d'agost passat.

Diari ARA - 13/9/2013

extremadreta f. [+]

La candidata de l'*extremadreta* Marine Le Pen obté un històric 18% dels vots.

Diari ARA - 23/4/2012

extremòfil -a adj.

Ricardo Amils, del Centre d'Astrobiologia de Madrid, ha detectat microorganismes *extremòfils*, que viuen en condicions extremes, en les àcides i salines aigües de Río Tinto (Huelva), plenes de sals de ferro.

El triangle - 16/9/2011

extrovertit -ida adj.

El caos vindrà quan en comptes d'una professional apareix una *extrovertida*, espontània i impulsiva dona que aconseguirà fer de la sessió una autèntica comèdia.

Diari Bondia - 9/3/2015

exvicepresident m. [+]

L'*exvicepresident* econòmic del Barça i membre de la candidatura d'Ingla explica que les acusacions a Rosell són una defensa a la demanda que els va interposar

Avui - 5/6/2010

exvotant m. i f.

El dels socialistes, a més, i com diu algun dels seus nombrosos *exvotants* o expossibles votants, és un suïcidi a càmera lenta.

Diari ARA - 12/2/2015

eye tracking m. [+]

Proveït de la tecnologia Swiftkey, el Click2Speak combina un teclat virtual que es mostra a la pantalla amb un càmera que integra *eye tracking*, un sistema que capta els moviments dels ulls perquè, a través d'aquests moviments, l'usuari controli el tecla

La Vanguardia - 18/3/2016

eyeliner m.

Complements? Un monyo ben fort, perquè no em surti ni un cabell de lloc. Ah! I rimmel i *eyeliner*.

DiR Emotions - 1/1/2012

eye-liner m.

Però un dia borles, *eye-liners*, pols compactes i laques d’ungles se li van revelar com el passaport a un univers creatiu que la va deixar convençuda que havia estat tocada pel dit del destí.

Diari d'Andorra - 1/2/2012

eye-tracking adj.

“Els dislèctics són cecs als errors”, explica Rello, però el programa *eye-tracking*, que segueix els ulls d’un usuari durant la lectura, “ens va revelar que l’ull dislèctic, com el no dislèctic, sí que s’ atura en la paraula mal escrita però no el perjud

La Vanguardia - 8/4/2016

eyewear m.

La botiga especialitzada en ulleres vintage Wilde Sunglasses no només destaca per la implacable selecció de models antics, sinó també per la seva línica de roba d'*eyewear*.

La Vanguardia - 19/2/2014

Primer Anterior

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa