Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «e»

1 de 100 de 868 termes 

e-administració f.

*E-administració*: un acord amb la Generalitat, signat el passat 9 de febrer, ha de permetre a les universitats treballar en xarxa de manera telemàtica.

L'Hiperbòlic - 1/2/2010

e-aliat e-aliada m. i f.

*E-aliats* o e-nemics. ¿Consideren, per tant, els autors els nous formats digitals aliats o enemics?

Diari ARA - 17/4/2016

early adopter adj.

Els països *early adopters* de l’intercanvi automàtic, principalment els membres de la UE, començaran a intercanviar informació l’any vinent, mentre que per als 'late adopters', entre els quals hi ha Andorra, Suïssa o Panamà, hi ha un any més de marge.

Diari ARA - 23/11/2016

early check-out m.

Són més cars, ja que signifiquen un late check-in o un *early check-out*, és a dir, que el client pot entrar a les 5 de la tarda, i marxar a les 5 de la tarda del dia següent.

Telecos.cat - 1/1/2014

early release f.

El període mínim és de 12 anys, però es pot allargar fins als 30, abans de quedar en llibertat condicional (l’anomenada *early release*).

Revista dominical - 29/1/2012

easy listening m.

Fa set anys ens vam adonar que els bars on la música ens agradava (amb un parell d'honroses excepcions) no era fàcil fer-hi una copa elaborada amb dedicació; i al mateix temps, on podies fer un trago en condicions la música era *easy listening* a volum ba

El Periódico (català) - 14/2/2015

ebitda m. [+]

La divisió educativa de Prisa va obtenir uns ingressos de més de 500 milions d’euros i un *ebitda* de 167 milions d’euros els nou primers mesos del 2016, davant uns ingressos totals del grup d’una mica més de 1.000 milions d’euros i un ebitda de més de 20

La Vanguardia - 17/11/2016

ebola m. [+]

Finalment, se'ls pregunta si en els darrers 30 dies s'han relacionat amb «una persona malalta i/o susceptible d'haver estat en contacte amb el virus d'*ebola*».

El Periòdic - 5/1/2015

ebook m. [+]

Una lectora utilitza una tauleta per llegir un *ebook* de B de Books.

El Periódico (català) - 17/2/2012

e-book m. [+]

Els materials d'un *e-book* són tots plegats materials no renovables (metalls, plàstics, vidres tractats...) que deixaran una empremta profunda al nostre planeta, en forma de paisatges arrasats per la mineria i runam tòxic, ja que la metal·lúrgia no és pr

La Vanguardia - 23/12/2016

ebrenc -a adj. [+]

I un altre de fa un parell d'anys: la desconsideració del govern català amb la feina feta per la societat *ebrenca* amb el Pla Estratègic per a l'Empresa i l'Ocupació de les Terres de l'Ebre.

Diari ARA - 2/11/2016

e-butlletí m.

Nexica, amb més de 15 anys d'experiència i especialització en virtualització, cloud computing i allotjament d'aplicacions crítiques, subministra a l'Associació els serveis d'enviaments massius d'e-mails, *e-butlletins* i les bústies de correu electrònic.

Telecos.cat - 1/1/2014

e-cigarret m.

L'*e-cigarret*, una cigarreta electrònica per deixar de fumar.

3cat24 - 2/1/2011

eclipse m.

La lluna ha cobert el 53 por cent de la superfície solar en el primer *eclipse* solar de l'any i l'únic que es podrà observar a Catalunya.

Avui - 5/1/2011

eclipsi m.

[...] al voltant d'Esquerra Republicana de Catalunya, després de *l'eclipsi* del PSC.

La Vanguardia - 16/1/2015

eclosionar v. tr [+]

El Sr. Herrera hauria de saber que la majoria dels simpatitzants de la CUP són joves menors de 35 anys, formats per classes mitjanes-altes, descontents amb les polítiques dels partits habituals, desmotivats pel tarannà de la política catalana i que forma

La Vanguardia - 4/12/2015

eco adj. [+]

L'empresa tampoc no s'ha quedat enrere al món *eco*.

La Vanguardia - 9/2/2016

ecoamigable adj.

Papers pintats *ecoamigables*.

Fòrum - 28/4/2015

ecobarri m. [+]

Volem treballar per al futur d'una Barcelona integrada per una xarxa d'*ecobarris*, proposava i afegia que aquest plantejament està carregat de futur i ple de la trajectòria política que hem fet des d'ICV-EUiA.

Avui - 13/5/2011

ecobiotecnologia f.

"Aquests bioplàstics eviten generear un residu al final de la seva vida útil, no s'ha de tornar al sector industrial i la seva biodegradació permet que els microorganismes de terra els utilitzin com a aliment, i es reincorpren als cicles naturals i agríco

La Vanguardia - 3/10/2016

ecocardiograma m.

A més, les llistes d'espera per a *ecocardiogrames* i ergometries es van reduir també gairebé un 50%.

El Periódico (català) - 13/10/2014

ecocomptador m.

És el compte de la lletera: entre els mesos de juny i d’octubre passats, els primers *ecocomptadors* instal·lats a les principals entrades de la vall del Madriu-Perafita-Claror van registrar el pas d’unes 21.500 persones.

Diari Bondia - 9/3/2015

eco-comunista m. i f.

Tota aquesta colla de peperos, *eco-comunistes*, sociates, peixos al cove i pobres d'ERc, els d'esquerra la C els la poso petita perque han oblidat Catalunya des que van posar en Montilla, si és que algun cop pensen en Catalunya.

Avui - 5/1/2010

ecodescompte m.

Nou *ecodescompte* per a vehicles de baixa emissió als Túnels de Vallvidrera.

La Torre - 30/1/2012

ecodesenvolupament m.

Henry Kissinger, el cap de la diplomàcia nord-americana, va intervenir directament sobre PNUMA per evitar que s'establís acadèmicament el concepte d'*ecodesenvolupament*, ni el de degrowth, proposat pels entropistes.

Avui - 17/11/2010

ecodisseny m.

Per Martín, aquest èxit a Catalunya és realitat gràcies al compromís dels ciutadans, de les administracions catalanes i de les 2.491 empreses que assumeixen la seva responsabilitat en el reciclatge d'envasos amb el finançament del Punt Verd i amb l'*ecodi

El Periódico (català) - 3/7/2013

ecodissenyadora f.

Seran més de vint marques les que col·laboraran amb aquesta desfilada, i moltes d’elles sota el paraigua de la recent creada Associació de Moda Sostenible de Barcelona, que presideix l'*ecodissenyadora* Virgina Rondeel, especialitzada en upcycling.

El Periódico (català) - 23/4/2014

ecoeficiencia f.

Per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle disposem de l'estratègia Menys GEH, amb línies d'acció basades en l'*ecoeficiència*, el desenvolupament d'energies de baix contingut en carboni, el foment d'energies renovables i l'estalvi i l'eficiènc

El Temps - 9/5/2013

ecoeficiència f.

Contribuir al desenvolupament sostenible mitjançant l'*ecoeficiència*, l'ús racional dels recursos naturals i energètics, la minimització de l'impacte ambiental, el foment de la innovació i l'ús de les millors tecnologies i processos disponibles.

El Temps - 19/6/2013

ecoeficient adj. [+]

L'Acciona està cada cop més a prop de ser el primer vaixell *ecoeficient* que completa la Vendée.

La Vanguardia - 30/1/2013

ecoendoscòpia f.

El cap de Govern, Antoni Martí, ha estat sotmès aquest dijous a una *ecoendoscòpia* a la Clínica Pasteur de Tolosa.

Diari Bondia - 19/4/2015

ecoetiqueta f.

A la primavera del 2010 el sector paper ja era conscient de la demanda de productes paperers amb *ecoetiquetes* o certificació forestal.

La Vanguardia - 23/12/2016

ecofeminisme m. [+]

L'*ecofeminisme* portarà a la biocivilització.

La Vanguardia - 9/5/2016

ecofeminista m. i f. [+]

Vandana Shiva, *ecofeminista*.

La Vanguardia - 9/5/2016

ecofriendly adj.

Pel que fa a la matèria primera, confien en dues firmes de cosmètica *ecofriendly* que formulen amb almenys un 95% dels ingredients d'origen natural, fabriquen amb energia renovable i gasten un 25% menys de plàstic per a tots els seus envasos, que són reutilitzables.

Diari ARA - 15/9/2014

eco-friendly adj.

Arriba a Barcelona un nou festival, el Bona Nit Barcelona, que vol cohesionar la música amb el concepte *eco-friendly*.

Diari ARA - 13/3/2013

ecogastronòmic -a adj.

700 expositors, 400 activitats, Show cooking *ecogastronòmic*, Festival Eco-Vegà, Mamaterra, festival ecològic infantil.

Diari ARA - 5/5/2016

ecògraf m. [+]

Un estava a l'exterior esperant en un cotxe i dos van accedir a la sala on estan els *ecògrafs*.

El Periòdic - 5/9/2013

ecografiar v. tr

La primera, un any abans, va acudir d'urgència a un hospital de la seva ciutat, on li van radiografiar, *ecografiar* i escanejar els ronyons i el van mantenir ingressat i medicat per via intravenosa fins que, 10 o 12 hores més tard, el còlic va acabar.

El Periódico (català) - 3/3/2011

ecoinnovació f.

El Programa Empleaverde va néixer amb sis objectius clars que s'han complert abastament: promocionar i millorar l'ocupació verda; augmentar les competències i les qualificacions ambientals; fomentar la modernització i *ecoinnovació*; adaptar les activitat

El Periódico (català) - 18/7/2015

ecoinnovar v. intr.

El programa busca *ecoinnovar* en productes i serveis, en processos i en la gestió.

El Periódico (català) - 18/7/2015

ecojardineria f.

Van assisitir-hi representants del Centre Cívic del Coll, de l'Institut Bosc i Gimpera, de l'Agenda 21 Escolar, de l'Esplai Sant Jordi, del Centre de Serveis Socials, els grups de forestals i d'*ecojardineria* de la Casa d'Oficis del Coll que fan tasques

L'independent de Verd - 1/7/2011

ecoloflorit -da adj.

A Catalunya tot són ILP'S cagadubtes, pragmàtics demòcrates porucs i *ecoloflorides* defenses filosòfiques de la vida animal i el nacionalisme espanyol.

Avui - 9/3/2010

ecomercat m.

Com un gran *ecomercat*, la fira Biocultura posarà a l'abast dels visitants més de 15.000 referències de productes d'alimentació ecològica.

Avui - 13/5/2011

e-commerce m. [+]

Doncs, per exemple, aquest 2015 haurà sigut un bon any per al fintech [serveis financers basats en la tecnologia i que eliminen intermediaris], però també és evident que l’economia col·laborativa cada vegada està més consolidada, o que l’*e-commerce* i el

Diari ARA - 3/1/2016

econacionalista m. i f. [+]

 L'exemple a seguir, continuen, és el de les Balears, on els socialistes governen gràcies a Podem i els *econacionalistes* de Més.

El Periódico (català) - 3/1/2016

econatural adj.

El creixement de la cosmètica *econatural* al nostre país s'està fent notar en centres de bellesa, consultes de terapeutes i balnearis.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

economia col·laborativa f.

Ahir algunes tertúlies van comentar la intenció del conseller Oriol Junqueras de regular les empreses de l’anomenada *economia col∙laborativa*.

La Vanguardia - 1/3/2016

economia rural f.

L'*economia rural* i l'agricultura ecològica podrien ser un sistema de producció sostenible per al segle XXI.

DiR Emotions - 1/9/2011

economia submergida f.

Fins ara sabíem que teníem una *economia submergida*, real però oculta al fisc, a les autoritats laborals i a la Seguretat Social.

El Periódico (català) - 28/4/2016

economia verda f. [+]

Amb aquest fi, va posar en marxa el Programa Empleaverde, en un moment en què diferents iniciatives a nivell internacional estaven visibilitzant i promovent el concepte d'*economia verda*.

El Periódico (català) - 18/7/2015

economia-món f.

Qui s'imaginava l'abolició de la monarquia el 1789, o encara més, l'abolició de l'esclavitud, motor de l'*economia-món*, pels diputats el 1794?

La Vanguardia - 6/8/2016

econòmic m.

L'esportiu Marca i l'*econòmic* Expansión sí que han arribat al quiosc, però amb menys pàgines i moltes informacions sense signar.

Diari ARA - 5/5/2016

economicofinancer -a adj. [+]

I si ho posa tot a la balança, quin costat pesa més en el món *economicofinancer*?

Avui - 23/4/2013

economicofiscal adj. [+]

El ministre d'Exteriors proposa un període transitori previ en què el Penyal tindria un estatus *economicofiscal* especial.

El Periódico (català) - 24/6/2016

economicopolític -a adj.

A partir d'aquesta hipòtesi, l'assaig -fonamentat en la consulta dels Discrusos i les essencials Meditacions del líder regionalista- descabdella la ideologia contrarevolucionària de Cambó, que justificava, per pura funcionalitat *economicopolítica*, les d

Presència - 20/1/2012

economicosocial adj.

Napolitano va anunciar dissabte passat, després d'acabar una ronda de consultes amb els partits, que davant el seu immobilisme i la manca de solucions es crearien dos grups de treball, un d'*economicosocial* i un altre de juridicoinstitucional per trobar

Diari ARA - 3/4/2013

economicoterritorial adj.

Una cosa és voler la independència o no, i una altra és utilitzar els mateixos arguments inconsistents de caire *economicoterritorial* que la caverna nacionalista espanyola.

Avui - 28/5/2012

econòmiques f. pl. [+]

El pare de Vegara i el de Sebastián són amics de quan tots dos eren joves estudiants d'*econòmiques*.

Diari ARA - 3/3/2016

ecopacifista m. i f. [+]

A Stuttgart, ciutat amb un alcalde verd —Fritz Kuhn— i capital d'un land governat per un altre *ecopacifista* —Winfried Kretschmann—, la celebració del congrés dels radicals dretans es prenia com una vergonya.

El Punt - 1/5/2016

ecoparc m. [+]

Ja fa quasi un any que l’*ecoparc* treballa per aconseguir aquesta certificació i en els propers dies podrien haver novetats al respecte.

El Periòdic - 5/4/2015

eco-park m.

Naturlandia. *Eco-park* temàtic dels Pirineus.

Fòrum - 28/4/2015

ecopijo m.

No parlem dels *ecopijos* pogres que són els paràsits del psc-psoe.

Avui - 5/4/2010

ecopijo -a adj. [+]

El "totxo" d'or amb *ecopijos* inclòs.

Avui - 21/1/2010

ecorepublicà -ana adj.

Onze vots en blanc, del PP, l'únic no integrat en el quadripartit metropolità, un executiu sociovergent amb perfils *ecorepublicans*, per definir-lo d'alguna manera.

Avui - 23/7/2011

ecosafari m.

A aquestes preguntes i moltes més dóna resposta Enric Alcañiz, un dels guies que condueixen els *ecosafaris* que l'associació Biodiverciutat i l'Institut Jane Goodall organitzen cada 15 dies per les zones verdes de Barcelona.

El Periódico (català) - 13/3/2011

ecosexual adj.

Stephens i Sprinkle són *ecosexuals*: realitzen projectes artístics per canviar la metàfora de "La Mare Terra" per la de "L'Amant Terra".

Antic Teatre - 1/7/2011

ecosistema m. [+]

El connector dock de sincronització té ara menys sentit perquè la versió actual del sistema operatiu iOS ja permet sincronitzar amb l'ordinador mitjançant la xarxa wifi, però és clau per la continuïtat de l'immens *ecosistema* d'accessoris.

Diari ARA - 18/2/2012

ecosistemàtic -a adj.

Cada cop que veig l'Herrera amb la seva imatge de pur em pregunto quant vam pagar per convertir l'Estatut en un text políticament correcte, i si ICV ens tornarà el que va costar el feng shui del departament d'Interior, els arbres a pedals i tantes altres

Avui - 8/6/2010

ecosobiranista m. [+]

I els *ecosobiranistes* de MÉS ni es presenten.

Diari ARA - 28/4/2014

ecosocial adj. [+]

Arquitectura, enginyeria i urbanisme amb responsabilitat *ecosocial*.

Diari ARA - 5/5/2016

ecosocialisme m.

L'*ecosocialisme* va incorporar un nou paradigma de pensament que en aquests moments és cap on ha d'anar el futur.

Diari ARA - 4/2/2011

ecosocialista m. i f. [+]

La relació entre Romeva i el Govern central és especialment tensa des que l'Executiu de Rajoy va presentar un recurs de competències davant del Tribunal Constitucional contra el departament que dirigeix l'*ecosocialista* perquè va estimar que envaeix atri

El País - 13/4/2016

ecosostenible adj. [+]

Augmentar els impostos als vehicles més contaminants i invertir aquests diners en polítiques *ecosostenibles*.

El Periódico (català) - 16/6/2015

ecotaxa f. [+]

A més, tampoc no pot presumir d'haver fomentat el seu reciclatge, ja que ha acceptat (modestes) *ecotaxes* a la UE però només per als envasos.

La Vanguardia - 14/2/2013

ecoteologia f.

Una síntesi accessible és el seu article Afirmación de las mujeres latinoamericanas, publicat en la revista Concilium l'any 2009, en un monogràfic dedicat a l'*ecoteologia*.

El Periòdic - 5/4/2013

ecoturisme m. [+]

L'artista iranianà Ahmad Nadalian es va instal·lar a l'illa per motius de salut i hi ha creat una residència d'artistes i també un projecte per incentivar l'*ecoturisme* entre els veïns del seu museu, al centre d'Ormuz (a dalt, una nena sobre una moto en

Diari ARA - 17/4/2016

ecoturístic -a adj. [+]

CGT Catalunya s'ha presentat per primer cop a les eleccions sindicals a aquest centre de referència dedicat a serveis de laboratori, desenvolupament i recerca en els sectors agrari, forestal, alimentari, ramader, energètic, ambiental, *ecoturístic*, farma

Catalunya - 1/1/2015

ecovila f. [+]

L'astrofísic Robert Gilman esmenta i defineix el terme *ecovila*, com un assentament humà, concebut a escala humana, que inclou tot els aspectes importants per a la vida, que dóna suport a formes saludables de desenvolupament i que pot persistir indefinid

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

ecpirosi m.

Els estoics van refinar aquesta idea i van calcular que més o menys cada cent mil anys els planetes es tornaven a posar al començament de la partida, i que llavors venia l’*ecpirosi*, una deflagració universal que feia net de tot.

Diari ARA - 24/7/2016

ecspanyol m.

El ZP donarà classes gratuïtes d'*ecspanyol* a tots els polítics europeus que tinguin la missió de comunicar-se amb ell i el seu equip.

Avui - 5/1/2010

ecspanyol -a adj.

Em sembla que si fos *ecspanyol* també tindria mania als catalans per covards!

Avui - 25/1/2010

edafoclimàtic -a adj.

Per contra, això i unes condicions *edafoclimàtiques* (sòl i clima) tan variades ofereixen la millor plataforma per a una producció diversificada orientada a la qualitat.

El Periódico (català) - 10/1/2011

edam m.

I, evidentment, en parlar de gastronomia holandesa no podem oblidar els seus formatges, com l'*edam*, el gouda o el mimolette, així com le seves excel·lents cerveses, entre les quals es troben varietats per a tots els gustos.

Sabor... - 1/3/2016

edat daurada f.

Anys d’oblit. I ara diuen que volen enderrocar el Teatre Arnau, l’únic testimoni en peu de l’*edat daurada* del Paral·lel.

Diari ARA - 2/11/2016

edat d'or f. [+]

Fonamental per fer un bon gintònic, la tònica està vivint una nova *edat d'or*.

Sabor... - 1/3/2016

edatisme m.

La formació també va ajudar a aflorar aquells rumors entorn la vellesa i la discriminació segons l'edat, anomenada també *edatisme*.

L'Enllaç dels anoiencs - 17/7/2014

edda f.

Després de cada impronunciable nom dels seus productes s'amaga una història tan críptica com les *eddes* escrites en alfabet rúnic.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

edició pilot f.

Una d'aquestes és Miriam Ponsa, present des de l'*edició pilot* i que comparteix pop-up amb Txell Miras i Josep Abril.

Diari ARA - 4/6/2015

edificatori -òria adj. [+]

El plantejament del 22@, a més, és molt permissiu pel que fa als paràmetres *edificatoris*.

El Poblenou - 1/7/2012

edifici malalt m. [+]

També la lipotròfia semicircular causa pèrdua muscular per la ionització d'*edificis malalts* quan hi ha falta d'humitat relativa i la instal·lació elèctrica és deficient.

La Vanguardia - 23/8/2014

editorialitzar v. tr [+]

Els mitjans privats evidentment poden *editorialitzar* i informar de manera lliure i convidar o deixar de fer-ho a qui els pagui sense haver de donar explicacions a ningú.

Línia Les Corts - 8/4/2014

eduardià -ana adj.

En el curs del relat es va introduint el tema del declivi social i cultural de l'època *eduardiana* ---Eduard VII va morir el 1910--- que culminaria amb la desfeta de 1914-1918.

La Vanguardia - 6/8/2016

educació diabetològica f.

L'autoanàlisi és una eina que dóna una informació essencial, però no és un objectiu en ella mateixa, si no va acompanyada d'*educació diabetològica* no només no tindrà valor sinó que tindrà poc efecte sobre el control glucèmic.

Revista Fedintia - 1/4/2010

educador ambiental m.

Els *educadors ambientals*, els informadors que va posar l’ajuntament per explicar als ciutadans la nova manera de recollir les escombraries.

El Periódico (català) - 22/11/2011

efecte bumerang m.

Així doncs, pensen que aquests “insults” tindran un *efecte bumerang* i acabaran pressionant el líder lila perquè, després de divendres, pugui seure a negociar o, en últim extrem, li passi una alta factura en cas de repetir les eleccions.

La Vanguardia - 3/3/2016

efecte calendari m.

La disminució en l'import de les compres és ni més ni menys que del 15%, que si es té en compte el que es coneix com *efecte calendari*, es queda en el 6,9%.

El triangle - 31/5/2013

efecte cova m.

"Aquesta graderia única apropa els espectadors a la pista garantint l'efecte olla o *efecte cova*, que farà que els equips rivals se sentin intimidats", afirma Eduard Gascón, de TAC Arquitectes.

El País - 3/3/2016

efecte crida m. [+]

El Síndic ha reclamat als ajuntaments que apliquin el protocol durant tot l'any, no només en èpoques de campanya, i ha demanat " lleialtat institucional" a tots els actors implicats per evitar l'*efecte crida*.

Diari ARA - 23/11/2016

efecte dominó m.

Segons fonts del Ministeri de Finances pel setmanari, Berlín estaria creant un pla per evitar l'*efecte dominó* en altres països.

El triangle - 16/9/2011

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa